En la vesprada del 8 de maig, a la sala d'actes de l’ESTCE, Fernando Abilleira, Director de Disseny de Missió de NASA de la missió ExoMars Rosalind Franklin del Jet Propulsion Laboratory, va fer una xarrada molt interessant sobre el rover marcià Perseverance, enquadrada dins de les #TechnoCharlas del curs 2024/25.
Va tractar sobre el procés de disseny, que va començar al 2013; el llançament, que es va produir el 30 de juliol de 2020; el viatge, que va durar 202 dies, i l’amartizatge del vehicle robotitzat el 18 de febrer de 2021. Va suposar un autèntic repte tecnològic, ja que a la dificultat pròpia del llançament, cal sumar l'aterratge en Mart, que requerix la utilització d'un paracaigudes hipersònic per a reduir la velocitat per davall de Match 2, moment en el qual el frenat passa a realitzar-se amb un paracaigudes supersònic. Tot este procés es realitza de manera autònoma, ja que l'elevada distància fa que les comunicacions de les instruccions tarden molt a arribar.
El lloc d’amartizatge triat va ser el cràter Jezero, perquè en el seu interior té un delta que els científics creuen que va ser format per un riu fa més de 3.000 milions d'anys, per la qual cosa és un bon emplaçament per a trobar signes de vida. Perseverance està introduint mostres de pedres en tubs seguint un estricte protocol per a no introduir contaminació procedent de la Terra. Els tubs s'han guardat en un depòsit a l'espera que puguen ser arreplegats per la missió Mars Sample Return, en la Fernando també està treballant.
En finalitzar la xarrada, es va obrir un torn de preguntes, en les quals els assistents van poder traslladar tots els seus dubtes al ponent. La majoria d'elles van ser d'estudiants de l’ ESTCE, que tenien curiositat sobre quins estudis universitaris són necessaris per a poder arribar a treballar en una agència com la NASA i si podia donar algun consell sobre com aconseguir-lo. Va respondre que no sols són necessàries persones amb estudis d'enginyeria aeroespacial, sinó que també ho són els d'altres enginyeries, tant de la branca industrial com informàtica, igual que la intel·ligència robòtica, titulacions que s'impartixen en l’ESTCE. El camí pel qual va optar Fernando va ser el de l'especialització, concretament en l'optimització de trajectòries entre la Terra i Mart.