Robots humanoides de l’UJI treballaran amb xiquets autistes

27/04/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  •  robots-ribera robots-portada

    Acte de presentació del projecte a l'Hospital Universitari de la Ribera. | FOTO: Vox UJI

L'Hospital Universitari de la Ribera ha acollit l'acte de presentació del projecte terapèutic amb xiquets amb Trastorns de l'Espectre Autista (TEA) que comptarà amb el suport de robots humanoides desenvolupats pel Laboratori de Robòtica de la Universitat Jaume I. 

L’UJI, la Fundació per al Foment de la Recerca Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO), els departaments de Salut de la Ribera i Manises i l'Institut de Diagnòstic i Recerca de Xiquets amb Espectre Autista (IDINEA) de l'associació Pro-Discapacitats PROSUB, han engegat aquest projecte de recerca que té com a objectiu constatar la utilitat d'aquest tipus de robots en les teràpies en xiquets amb TEA i contribuir a la millora de les habilitats socials, comunicatives i cognitives dels menors, així com reduir el risc dels símptomes secundaris com l'agressivitat o la irritabilitat.

Enric Cervera, professor de Ciència de la Computació i Intel·ligència Artificial i responsable del Laboratori de Robòtica de l’UJI, ha explicat en la presentació que l'Hospital de la Ribera comptarà amb un robot programable, especialment dissenyat per a la interacció amb persones, i que pot realitzar una gran varietat de moviments com ara caminar, realitzar gestos amb els braços, moure el cap, agafar objectes, etc. Aquest robot està equipat amb un sintetitzador de veu per a comunicar-se en llenguatge natural, així com amb una càmera de vídeo i un micròfon per a reconèixer imatges i veu.

Segons ha destacat la investigadora principal del projecte en l'Hospital de la Ribera, la doctora Josefa Juan, «amb aquest estudi pretenem demostrar que l'ús de robots pot ser beneficiós per a la teràpia amb aquests xiquets, ja que poden actuar d'intermediaris entre el xiquet i el terapeuta, o entre diversos xiquets per a facilitar la relació social». «Els robots humanoides són atractius i, com que tenen un comportament predictible, permeten als xiquets amb TEA una interacció social molt més senzilla que amb humans, la qual cosa redueix l'estrès i la pressió a la qual es veuen sotmesos quan han d'interactuar amb persones», ha afirmat la doctora Juan.

 

Altres notícies d'investigació:

Un estudi de l’UJI reivindica el periodisme de pau com alternativa al predomini de notícies negatives i violentes

Els vídeos de divulgació de la ciència realitzats per estudiantat de Comunicació Audiovisual de l’UJI superen les 13.000 reproduccions

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions