Els experts coincideixen a destacar la formació com a element facilitador per a aconseguir una ocupació en el cas de les persones discapacitades

17/11/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent, ha inaugurat el II Congrés sobre Emprenedoria Social, Ocupació i Discapacitat al costat de la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra; el diputat provincial de Promoció Econòmica, Recaptació i Hisenda; Salvador Aguilella; la comissionada per a Universitats, Joventut i Planes Especials de la Fundació ONCE, Isabel Martínez Lozano, i la vicerectora d'Estudiants, Ocupació i Innovació Educativa de la Universitat Jaume I, Pilar García Agustín. 

Climent ha mostrat la seua satisfacció per l'organització d'aquest congrés nacional «que ens posa davant el repte d'avançar en la tasca de revertir l'escenari de desigualtat d'oportunitats de les persones amb diversitat funcional i discapacitat». El rector ha explicat que en el cas de l’emprenedoria «les persones amb discapacitat necessiten abordar la possibilitat d'emprendre amb un suport especialitzat que ha de començar prenent plena consciència que les persones amb discapacitat aporten riquesa a l'ocupació, a la societat i a l'ecosistema emprenedor». Vicent Climent també ha volgut destacar que «la formació constitueix una de les bases fonamentals del procés de l’emprenedoria i, en el cas d'emprenedors i emprenedores amb diversitat funcional o discapacitat, aquesta formació ha de saber ser específica, ha de saber adaptar-se a les circumstàncies i a les potencialitats diverses de les i els emprenedors». 

Per la seua banda, la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, ha donat les gràcies a l’UJI per a organitzar «un congrés tan necessari, ja que, lamentablement, la igualtat d'oportunitats és més un objectiu que una realitat» i ha posat com a exemple la taxa de desocupació de les persones discapacitades: un 31%, 9 punts més que per a la resta de col·lectius. «El 15% de la població viu amb algun tipus de discapacitat però segueix tenint menys oportunitats laborals i d'integració. Per a posar fi a aquesta situació tots hem d'implicar-nos i generar un ecosistema on les persones amb diferents capacitats puguen desenvolupar tot el seu potencial», ha conclòs Oltra. 

Situació d’ocupabilitat de les persones amb discapacitat

La ponència inaugural del congrés ha sigut a càrrec de María Eugenia Vives Arlandi, coordinadora territorial del Servei Públic d'Ocupació Estatal del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social, qui ha analitzat la situació d’ocupabilitat de les persones amb discapacitat a Espanya. Vives Arlandi ha repassat alguns aspectes de la integració laboral de les persones amb diferents capacitats com el perfil dels demandants d'ocupació i dels contractats, el tipus de treball a què solen accedir, la diferència entre dones i homes, la bretxa salarial existent, com ha afectat a aquest col·lectiu la crisi econòmica i les dificultats afegides que es troben en el cas de voler emprendre. 

La responsable d'Ocupació ha volgut destacar que les persones amb nivells de formació més baixos tenen més dificultats d'integració i pateixen més la fractura salarial. Per açò ha assegurat que «la formació és un element facilitador d'ocupació». 

Finalment, ha apuntat que en 2017 la tendència quant a l'ocupació entre les persones discapacitades està sent molt positiva, ja que en el primer trimestre de l'any es van realitzar 66.924 contractes (20,11% més que en el primer trimestre de 2016); en el segon trimestre la xifra va ser de 81.395 contractes (un 17,84% més) i en el tercer trimestre ha sigut de 80.379 persones emprades (11,9% més que en el mateix període de l'any passat).

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions