Especialistes mèdics asseguren que el futur de la medicina és col·laboratiu i caldrà adaptar-se a les necessitats dels pacients usant les tecnologies

07/07/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Els dos professionals mèdics que han participat en la conferència inaugural del curs d’estiu teòric-pràctic «Salut Global i Cooperació Internacional: aplicant el coneixement», Manuel Linares Rufo i Clara Crespillo Andújar, de la Fundació io, han assegurat que «el futur de la medicina és col·laboratiu i que el personal sanitari té una responsabilitat per adaptar-se a les demandes dels pacients» i incorporar les innovacions tecnològiques a la rutina diària.

En la primera part de la conferència «Big-data, retispot, microspot, malariaspot.... Aplicant la tecnologia a la salut i a la cooperació internacional» l’especialista en Microbiologia Clínica i en Medicina Familiar i Comunitària Manuel Linares ha indicat que «és necessari que els professionals s’adapten a l’entorn» i que faciliten l’experiència als usuaris, perquè «es fa molt bona teoria però no sabem transmetre-la als pacients, qui utilitzen camins diferents del nostre per la recerca d’informació».

El doctor ha comentat que cal anar cap a una sanitat única (one health), formada per un equip híbrid que permeta avançar en els reptes innovadors de la «e-health», emmarcada dins de la web 5.0, en què prevalen els sentits i les emocions. Una de les qüestions més importants per ell és «aconseguir incloure els nostres coneixements en l’acció» i donar resposta a les preguntes i dubtes que es plantegen els pacients quan pateixen una malaltia.

Respecte al futur, el president de la Fundació io ha aventurat algunes de les professions més demandades com la genètica, la policia del clima, el cirurgià d’augment de memòria o l’especialista en ètica científica i que proliferaran les patologies vinculades amb l’ús del mòbil. Linares ha tancat la seua intervenció indicant que «és el moment de prevenir la desigualtat» i que la missió és «conjugar les noves tecnologies».

A continuació, l’especialista en Medicina Interna Clara Crespillo ha realitzat un recorregut sobre les eines que poden facilitar la gestió sanitària. La primera es situaria en el camp de la logística, amb l’ús de drons per fer arribar material sanitari a zones de difícil accés o amb falta de transport regular. La comunicació seria la segona eina que caldria potenciar, l’ús de la tecnologia per ajudar a fer diagnòstics a distància; les xarxes socials que poden facilitar l’extensió de missatges educatius o d’alerta; les xarxes col·laboratives per aglutinar la informació respecte a un tema o el foment de les fonts fiables.

En tercer lloc se situaria la impressió 3D, que permet la creació de material sanitari i per últim l’aplicació de la intel·ligència artificial, que serviria per realitzar determinades rutines i oferir als professionals temps per dedicar a altres tasques. La doctora Crespillo ha finalitzat la seua intervenció assegurant que el futur ens presenta «una medicina més personalitzada i interessada en la prevenció de riscos i reducció de costos».

El curs teòric-pràctic «Salut Global i Cooperació Internacional: aplicant el coneixement» ha sigut inaugurat per la vicerectora d’Estudiants, Ocupació i Innovació Educativa, Pilar García Agustín i en la seua organització col·laboren institucions com la Fundación IO, el projecte viajarseguro.org, Farmamundi, Cooperativa Salus i Creu Roja Espanyola.

Imatges: http://www.uji.es/com/fotonoticies/arxiu/2017/07/cursos-estiu-17-curs-4/

Vídeo de la conferència: http://www.svideo.uji.es/peli.php?codi=2427&lg=

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions