Domingo García-Marzá proposa una nova concepció de democràcia participativa Clausura del VIII Cicle de Conferències «La democràcia avui: noves tecnologies i transformació social»

22/05/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La clausura del VIII Cicle de Conferències «La democràcia avui: noves tecnologies i transformació social», celebrada dilluns 8 de maig de 2017, ha comptat amb la participació de Domingo García-Marzá, catedràtic d'Ètica i comissionat per a la Responsabilitat Social Universitària de la Universitat Jaume I, qui ha proposat i defensat una nova concepció de democràcia participativa capaç de lluitar contra l'actual desafecció política i recuperar el vigor perdut a través d'una democràcia de doble via. 

Durant la conferència, titulada «Democràcia: el poder transformador de la societat civil», García-Marzá ha aprofundit en l'actual desafecció democràtica, concretant en què consisteix i com s'ha produït. Entre altres coses, ha assenyalat que ens trobem en un moment de col·lapse per la falta d'estima cap a les institucions polítiques. La gent es creu la democràcia, li sembla desitjable, però no es creu les seues administracions. Aquestes han perdut el seu sentit d'existir, la seua credibilitat.

Posteriorment, García-Marzá ha reflexionat sobre tres de les propostes més rellevants que s'han oferit per a intentar eixir d'aquesta situació: la neoliberal, que aposta per més mercat i menys Estat; la conservadora, que opina que les coses estan bé com estan i que modificar-ne alguna pot ser contraproduent; i la radical, que entén que per a eixir d'aquesta crisi és necessari estendre la participació democràtica a la societat civil, ja que aquesta té poder transformador de la realitat. En aquest sentit, el professor de l’UJI aposta per una eixida radical de la crisi a través de la creació de nous espais de participació dins de la societat civil. 

Partint d'aquest punt de vista, García-Marzá s'ha introduït en el concepte de societat civil a partir de la idea d'una democràcia de doble via, entesa aquesta com una complementació entre l'Estat i la societat civil. Per al catedràtic, «poder» és la capacitat de definir i satisfer interessos, de generar sentit, de definir en aquest cas concret què significa democràcia. I aqueix poder no està en mans de l'Estat, sinó de la societat civil. Per això, és necessari cercar, crear i potenciar espais públics a l'interior de les institucions que estiguen interconnectats, que siguen inclusius, que integren tots els grups d'interès, i que vetlen per l'esdevenir i el compliment dels interessos generals. 

Aquesta democràcia de doble via permetria, segons García-Marzá, una estructuració institucional de la societat civil capaç de recuperar la força inherent a la participació i adonar-se'n de la seua capacitat per a actuar.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions