El Ministeri de Ciència, Tecnologia i Medi Ambient a Santiago de Cuba premia una tesi llegida a l’UJI

08/03/2016 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  •  premi-tesi-Cuba tesi_premi
  •  premi-tesi-Cuba glbuls

    Imatges individuals de glòbuls rojos normals, amb anèmia i amb altres deformacions.

La delegació territorial del Ministeri de Ciència, Tecnologia i Medi Ambient a Santiago de Cuba ha atorgat el premi d’investigació i desenvolupament de l’any 2015 a la investigació desenvolupada a la tesi doctoral realitzada per la doctora Silena Herold García, dirigida pel professorat del Departament de Matemàtiques de la Universitat Jaume I Amelia Simó i Ximo Gual. Aquests premis territorials anuals es concedeixen a les investigacions científiques que contribueixen al desenvolupament del coneixement, impacte, rigor i novetat científica i a l’increment de la capacitat innovadora.

A la tesi doctoral «Modelos y métodos de la geometria estocástica para el procesamiento y análisis de imágenes de muestras biológicas, obtenidas mediante técnicas de microscopía», llegida a l’UJI en desembre de 2014, es desenvolupen mètodes i models de processament d’imatges basats en conceptes geomètrics i estadístics, que s’apliquen a l’estudi de l’anèmia drepanocítica.

L'anèmia de cèl·lules falciformes, o anèmia drepanocítica, és una malaltia genètica que afecta l'hemoglobina. Aquesta es deforma i l'eritròcit (glòbul roig) adquireix l'aparença d'una falç. Aquesta nova forma provoca dificultats pel que fa a la circulació dels glòbuls rojos, s'obstrueixen els vasos sanguinis i causen símptomes com, per exemple, dolor en les extremitats. Els glòbuls rojos també tenen una vida més curta i, al mateix temps, això provoca una anèmia, ja que no poden ser reemplaçats a temps.

Específicament a Cuba és una malaltia comuna; és l'única patologia hematològica de caràcter genètic que constitueix encara un problema social i de salut pública. A la tesi doctoral es desenvolupen i implementen nous models i mètodes d'anàlisi geomètrica estadística de la forma, en particular de geometria integral i estocàstica, que s'apliquen a l'anàlisi de la deformació cel·lular en imatges digitals de mostres biològiques, i en particular a la classificació morfològica de les cèl·lules.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions