La Jaume I nomena doctores honoris causa Juliane House i Rosa María Calaf

28/04/2014 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I ha investit com a doctores honoris causa Juliane House, professora de la Universitat d'Hamburg i un referent en la investigació en lingüística, i Rosa María Calaf, periodista reconeguda per la seua trajectòria humana, acadèmica i professional en l'àmbit del feminisme, la igualtat i el periodisme compromès. L'acte ha sigut presidit pel rector, Vicent Climent; el president del Consell Social de l’UJI, José Luis Breva, i el director general d'Universitat, Estudis Superiors i Ciència, José Miguel Saval. 

La professora Eva Alcón, catedràtica de Filologia Anglesa de l'UJI, ha explicat en la laudatio de la professora Juliane House que «la seua carrera acadèmica s'ha centrat en la lingüística aplicada i l'estudi del llenguatge amb la finalitat de millorar les necessitats i els canvis que es produeixen en la societat. Els seus treballs han sigut pioners en molts camps, ha publicat més de 20 llibres i 160 articles i la seua rigorositat científica s'ha vist reconeguda amb diverses distincions». La catedràtica de l’UJI també ha destacat la vinculació de la doctora House amb l’UJI, a través del grup de recerca LAELA, amb el qual ha col·laborat com a professora del màster MELACOM, com a ponent en conferències i seminaris, participant en tribunals de tesis, col·laborant en publicacions científiques, etcètera. En últim lloc, ha lloat els principis que han orientat la vida acadèmica i personal de Juliane House: el seu interès per la internacionalització, la seua capacitat per a transmetre i comprendre les emocions, la seua lluita contra la burocràcia universitària, i la seua lluita diària, com a dona, per a trobar el seu lloc en el món acadèmic. «En el cas de la doctora House, a més de l'excel·lència acadèmica, la seua trajectòria personal és una mostra dels valors que defensa la Universitat Jaume I, i per això aquest honor es converteix en un privilegi», ha conclòs. 

Per la seua banda, Juliane House ha mostrat la seua gratitud per aquest nomenament i ha centrat la seua intervenció a defensar l'anglès com a llengua franca i rebutjar que constituïsca una amenaça per a altres idiomes o per al multilingüisme. La professora alemanya ha afirmat que l'anglès com a llengua franca mundial és una forma especial de discurs globalitzat i hauria de ser tractat i ensenyat com a tal. La doctora ha explicat alguns avantatges de l'anglès com a llengua franca, ja que pot proporcionar un «camp de comunicació neutral» en molts països multilingües i contribueix a reforçar la solidaritat, deixant enrere les diferències culturals i lingüístiques i creant sentiments de comunitat. Per això, House ha explicat que l'anglès com a llengua franca no representa una amenaça per a altres llengües ni per al multilingüisme, «és una eina estàndard molt útil per a la comunicació internacional que s'utilitza conjuntament amb les llengües natives, i no en oposició amb aquestes, que continuaran usant-se». 

La professora Dora Sales, directora de l'Institut Universitari d'Estudis Feministes i de Gènere Purificación Escribano, ha elogiat en la seua laudatio la figura de Rosa María Calaf, «compromesa defensora de la llibertat d'expressió, la informació responsable, els drets de les dones i tots aquells col·lectius que, per uns o altres motius, encara han de reclamar la igualtat de drets». Sales ha fet un repàs de la trajectòria laboral de Calaf, que va ocupar diferents corresponsalies de TVE durant quatre dècades: «40 anys de treball apassionat, durant els quals ha informat des de més de 90 països sobre política, economia, conflictes, cultura i societat. Sempre explicant, no solament descrivint, els esdeveniments, posant la mirada en el que veritablement importa: les persones, i especialment atenta a la informació relativa als drets de les dones». La professora de l' UJI ha explicat que, des de la seua jubilació el 2009, la periodista no ha cessat la seua labor i imparteix classes, seminaris i conferències sobre temes relacionats amb les dones, la igualtat i el periodisme. També col·labora activament amb diverses ONG i plataformes de voluntariat i ha rebut nombrosos reconeixements. Per a finalitzar la seua laudatio, Dora Sales ha destacat de Calaf que manté una postura molt crítica amb la forma actual de fer periodisme en alguns mitjans a favor de l'espectacle i en detriment de la informació, només pel benefici econòmic dels qui mouen els fils: «L'objectiu ja no és l'excel·lència informativa, ja no és informar la ciutadania perquè es forme una opinió, sinó fer negoci o fins i tot desviar l'atenció cap a temes secundaris».

Rosa María Calaf ha declarat sentir-se molt afortunada en la seua vida i també en aquest moment per unir-se al Claustre d’una universitat com és la Jaume I, amb la qual té una especial vinculació. Durant la seua intervenció, Rosa María Calaf ha reflexionat sobre la situació actual del periodisme i de la professió periodística en una societat en què les noves tecnologies han incrementat el flux informatiu però han desatès la formació de professionals i el periodisme d’investigació i veraç de manera que «es generen més missatges, però això no significa que estiguem millor informats», ha assenyalat. «El periodisme juga un paper essencial en la societat en què vivim i en què volem construir, de manera que sense saber el que succeeix és impossible defensar drets i llibertats. Els periodistes som el pont, els intermediaris que tenim l’obligació d’explicar i el nervi sensible de la societat democràtica», ha destacat. «En moments de crisi com l’actual, el periodisme ha de servir a la societat contribuint a la recuperació de l’esperit crític i de valors essencials per a la convivència i el progrés equitatiu i no convertir-se sols en un negoci», ha defensat Calaf. 

Per a finalitzar l'acte, el rector de l’UJI, Vicent Climent, ha destacat de House i Calaf que són «dues persones amb trajectòries vitals molt diferents i que, no obstant això, estan íntimament lligades per una sèrie de valors en comú que són, precisament, el cordó umbilical que ens uneix a elles i per les quals la nostra comunitat universitària, la de l'UJI, se sent especialment orgullosa d'acollir-les». En aquest sentit, el rector ha destacat que ambdues estan unides per una mateixa filosofia marcada per la seua passió per un ofici, la seua vocació de servei als altres, la seua defensa de la multiculturalitat i el multilingüisme i el seu compromís amb una visió molt clara de la perspectiva de gènere. D'altra banda, el rector ha aprofitat per a reclamar més recursos per a l'UJI i l'educació pública: «Sé que s'argumentarà que l'educació, la recerca o la formació és molt cara, però és molt més cara –i no solament em referisc a l'aspecte econòmic– la ignorància, la injustícia o la pobresa a la qual ens pot conduir donar-li l'esquena a l'educació».

Vídeo complet de l'acte en diferents formats: http://www.svideo.uji.es/peli.php?codi=1378&lg=.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions