Salvador Cabedo: “Una societat sense música no resulta imaginable”

03/09/2016 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Salvador Cabedo Manuel, professor emèrit de la Universitat Jaume I i director de la Universitat per a Majors, ha impartit la conferència inaugural del curs d'estiu “Creativitat i expressió musical”, dirigit per José María Peñalver, del departament d'Educació. 

Sota el títol «La dimensió antropològica i intercultural de la música: la incidència de l'activitat musical en la vertebració social», Cabedo ha fet un repàs de la importància del fet musical des de tres punts de vista: com a mitjà de comunicació i forma d'expressar comportaments, com a valor cultural i com a procés d'intersubjectivitat. El professor ha explicat la importància de la música com a mitjà de comunicació per a l'ésser humà –que la necessita fins a abans de nàixer- i ha explicat que “en qualsevol context històric i geogràfic la música ha estat present com a mitjà de comunicació, per a representar diferents identitats i diferents moments de la història”. En aquest sentit, ha sigut taxatiu en afirmar que “sempre hi ha hagut música i no hi ha societats sense música. Una societat sense música no resulta imaginable”. 

Salvador Cabedo també ha defensat que la música és un valor cultural universal, que no està sotmès a limitacions pel context històric o geogràfic, per la qual cosa ha afirmat que ha de considerar-se com a “patrimoni cultural de la humanitat”. 

Finalment, ha conclòs la seua exposició afirmant que el fet musical “ens defineix com a persones, transmet i reprodueix la identitat d'una cultura, ajuda a l'organització i a la gestió perquè produeix informació de les estructures socials, genera respecte i reconeixement i és un instrument perfecte per a la pràctica intercultural, genera processos de comunicació intersubjetiva, possibilita processos d'integració o desintegració, i possibilita que la nostra educació no solament siga cognitiva perquè l'educació també és un procés emocional”. 

Video sencer: http://www.svideo.uji.es/peli.php?codi=980&lg=.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions