La Càtedra Cuatroochenta de l'UJI mostra els seus projectes per a la millora de la salut i benestar de les persones majors en la V Jornada d'Envelliment del COPCV

07/11/2022 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Càtedra Cuatroochenta d'Intel·ligència Artificial, Salut i Benestar de la Universitat Jaume I de Castelló va participar el dissabte 5 de novembre en la V Jornada d'Envelliment: Noves realitats en l'envelliment, organitzada pel Col·legi Oficial de Psicòlegs de la Comunitat Valenciana (COPCV) en col·laboració amb la FIDAP (Fundació per a la Investigació, Desenvolupament i Aplicació de la Psicologia de la Comunitat Valenciana) i la Fundació Universitat Jaume I-Empresa.

L'equip de la Càtedra va presentar alguns dels projectes que estan duent a terme en l'actualitat dirigits a persones majors: «Senior Monitoring», un sistema de localització en interiors basat en la tecnologia wi-fi l'objectiu del qual és la detecció de canvis en els patrons de comportament de les persones majors, atès que aquests poden indicar l'aparició primerenca de deterioració cognitiva; «Serena», un assistent conversacional per a l'avaluació de la soledat no desitjada, i «Sally», una tecnologia dissenyada per a avaluar la fragilitat de manera integral en persones majors a través de diversos exercicis físics, cognitius i socials. «Sally» es basa en la digitalització de proves clàssiques validades per a la detecció de la fragilitat. Així mateix, aquest sistema permet digitalitzar tot el procés de recopilació de dades i facilitar el seguiment i anàlisi per part dels professionals de la salut.

A Espanya s'estima que al voltant del 18% de les persones majors de 65 anys es troba en situació de fragilitat, segons dades del Govern estatal. En tractar-se d'un estat de pre-discapacitat, així com un estadi inicial de dependència, la fragilitat es pot identificar, prevenir i revertir. La seua detecció precoç, objectiu principal de la Càtedra, permet posar en marxa intervencions per a retardar la seua aparició i que la persona gran gaudisca per més temps d'una qualitat de vida i d'una autonomia i independència majors.

A l'esdeveniment, coordinat pel Grup de Treball de Dependència i Envelliment del COPCV a Castelló, també van assistir ponents experts de diferents perfils professionals de l'àmbit gerontològic, com la doctora Sacramento Pinazo Hernandis, presidenta de la Societat Valenciana de Geriatria i Gerontologia. En la seua conferència titulada «Envelliment saludable i COVID», va exposar l'impacte que la recent pandèmia ha tingut en la salut i el benestar de la població en general, però especialment en el col·lectiu de gent gran. També va ressaltar la importància de la soledat no desitjada com a problema sanitari i social significatiu, agreujat també per la crisi sanitària.

En la jornada, a més, es va dur a terme la taula redona «Viure i morir amb dignitat. Suport jurídic i psicològic» en la qual es van exposar i van debatre alguns aspectes de la nova Llei de mesures judicials de suport a persones amb discapacitat, els desenvolupaments legislatius sobre la Llei de l'Eutanàsia i el document vital i d'últimes voluntats. D'altra banda, es va presentar el projecte europeu AICP.COM en la Mancomunitat de la Vega a Alacant. També es va realitzar una segona taula redona sobre mites i tabús en l'envelliment saludable.

Finalment, Ana Alarcón Aguilar, doctora en Psicologia i professora del Departament de Psicologia Evolutiva, Educativa, Social i Metodologia de l'UJI i Óscar Belmonte Fernández, codirector de la Càtedra Cuatroochenta i professor del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics de l'UJI, tots dos en representació de la Càtedra Cuatroochenta, van exposar el treball de tot l'equip, ressaltant el potencial de l'ús de noves tecnologies per a millorar la salut i el benestar del col·lectiu major.

La jornada, que va tenir lloc a la Universitat Jaume I, va ser inaugurada per Francisco Santolaya Ochando, degà de la Junta de Govern del COPCV i president del Consell General de la Psicologia d'Espanya, i María Carmen Ribera Soriano, regidora delegada de Gent Gran, Innovació Comercial i Consum Sostenible de l'Ajuntament de Castelló.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions