Kimibox, el projecte de l'UJI que acompanya els xiquets i xiquetes en quimioteràpia

03/02/2023 | ESTCE
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

L’alumnat del grau d'enginyeria de disseny industrial de la Universitat Jaume I ha creat unes caixes que cobreixen el material de la químio i ofereix als pacients peces per a jugar.
Amb les impressores 3D es pot fabricar pràcticament de tot, també en l'entorn sanitari i assistencial. 

És el cas de la Kimibox, una caixa que cobreix i amaga el material de la quimioteràpia pediàtrica. 

Així són les caixes per als xiquets i xiquetes en quimioteràpia/À Punt NTC

El projecte va començar fa sis mesos i està desenvolupat per l'estudiantat de Disseny Industrial de la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana, a demanda de l'Hospital General de Castelló. La Kimibox l'han creada perquè els xiquets i xiquetes amb càncer reben la químio mentre juguen i s'entretenen.

Juan Antonio Bertolín, director de l'Espaitec, ha assegurat que "l'equip d'infermeria va fer una exposició a tots els estudiants explicant el problema que tenien en les boses i com havien d'estar penjades". Havia de tapar bé la bossa del tractament, oberta per darrere perquè la infermera sempre puga visualitzar el contingut. A més, el material de la caixa no podia tindre aristes, sinó més prompte ser llis i d'un material fàcilment esterilitzable. Unes característiques tècniques a les quals havien d'afegir-se les estètiques i simbòliques.

Antonia Valero, directora d'infermeria de l'Hospital General, ha explicat que "els xiquets, quan ingressen a l'hospital, ho fan en un entorn molt agressiu i és una manera d'afermar-los en el tractament, donar-los ànims i que s'obliden". Per aquest motiu, van proposar a l'alumnat de l'UJI que no fora només una caixeta, sinó que els xiquets també hi pogueren participar.

Un vaixell que fa la travessia fins a un far, una pissarreta per a escriure i dibuixar i altres elements creatius han sigut el resultat d'aquesta proposta. Els xiquets s'han autoassignat les propostes amb què s'identifiquen més.

"Volíem que fora molt especial per als xiquets però, com més elements, més dificultats per a les infermeres. I aquest equilibri entre les dues coses crec que va ser el més complicat", ha afirmat Maria Rogina, una de les estudiants d'enginyeria en disseny industrial.

Mentrestant, a l'UJI ja treballen per a acabar de perfilar i estendre el projecte, ja que hi ha altres hospitals interessats, segons ha assegurat Bertolín.