La Universitat Jaume I nomena doctor honoris causa el filòsof Romà de la Calle

23/11/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I de Castelló ha investit doctor honoris causa al filòsof i catedràtic d'Estètica de la Universitat de València, Romà de la Calle, en un acte en el qual també s'ha celebrat l'obertura del curs 2017/18 de l'Escola de Doctorat, així com la investidura dels 67 nous doctors i doctores per l'UJI.

El catedràtic d'Estètica i Teoria de les Arts i vicerector de Cultura, Wenceslao Rambla, ha actuat com a padrí del nou doctor honoris causa i ha manifestat la seua emoció, «ja que Romà de la Calle ha estat no només el meu mestre, mentor i amic; sinó també el dels meus companys i companyes de l'àrea d'Estètica i Teoria de les Arts. Però a més, ha estat el mestre de molts dels qui avui, a Espanya, transitem per aquest bell camí de la reflexió estètica».

Rambla ha fet un repàs de la trajectòria acadèmica de De la Calle, filòsof, assagista, traductor, crític d'art, editor i gestor cultural que va arribar a la filosofia a través de la poesia, i a la docència, a través del teatre. Professor honorari de la Universitat de València des de la seua jubilació com a catedràtic d'Estètica i Teoria de les Arts, és llicenciat en Filosofia i Lletres i doctor en Filosofia i ha exercit la docència al llarg de 44 anys, desenvolupant una àmplia activitat en la recerca estètica, històrica i crítica de les arts plàstiques i visuals. És autor de més de 40 llibres i ha coordinat 91 tesis doctorals.

Està en possessió de la Creu d'Alfons X el Savi, de la Medalla de Plata al Mèrit Professional del Ministeri d'Educació i Ciència, de la Medalla de la Facultat de Belles arts de la Universitat Politècnica de València, i de la Medalla de la Facultat de Filosofia. Ha estat Premi Nacional de Crítica d'Art, Premi d'Assaig Senyera i ha rebut del Ministeri d'Educació Nacional de França, les Palmes Acadèmiques, en grau d'«Oficial»; entre altres moltes distincions. Romà de la Calle també és acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de València (que va dirigir fins a 2015) i de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Ferran de Madrid.

Wenceslao Rambla ha conclòs la seua intervenció explicant que «ens trobem davant una persona que des d'una posició rigorosament acadèmica i humanista ha sabut conjugar una sèrie d'interessos amb gran coherència, que són l'amor a la saviesa (açò és, al cap i a la fi, la filosofia); l'estima per les creacions corresponents al terreny de l'apreciació estètica i la passió per l'art en el seu més ampli sentit. Tot això passat pel tamís d'un coneixement sensible que ha conduït el nostre honoris a la perfecta i arriscada síntesi d'entroncar l'estètica i la vida i ambdues amb el seu compromís amb la societat».

Per la seua banda, el rector ha afirmat que la Jaume I honora avui a «un gegant de la filosofia, un home especial el treball del qual ens ha permès avançar notablement en camps tan complicats i al mateix temps tan necessaris com l'estètica, la història de l'art i la crítica». Climent ha explicat «que el professor De la Calle ens ha mostrat, amb les seues reflexions, però també amb la seua pràctica com a gestor cultural, el paper actiu que hem d'exercir les universitats i els universitaris en el desenvolupament de la cultura. Gràcies, pel vostre exemple, que ens comprometem a seguir per fer de la universitat un espai creatiu privilegiat, un temple per al desenvolupament del pensament crític que servisca com a font d'inspiració per a tota la societat. I moltes gràcies per la vostra generositat cap a aquesta Universitat i cap a les noves generacions. Gràcies per ser exemple de com hem de transitar per la vida».

Lliçó del doctor honoris causa

En la seua lliçó, el professor Romà de la Calle ha explicat que «sempre em vaig plantejar la filosofia com a eina útil i estratègic camí de reflexió aplicada, tot mirant directament cap a la vida i entrant a sac, en ella. Mai la vaig entendre com a estricte reducte especulatiu, autònom i aïllat». De la Calle ha repassat la història de l'estètica com a filosofia pràctica en el context històric de la transició valenciana i fins a l'actualitat, una disciplina que «hem fet nostra i hem ajudat a consolidar i a créixer».

El catedràtic ha abordat la relació entre estètica, poètica i crítica enteses, en efecte, «com una trilogia de baules estretament correlacionades al si del fet artístic, sense oblidar la genuïna dimensió de l'experiència estètica, que s'ha convertit en una categoria fonamental, directament vinculada amb l'ètica i la política, esdevinguda clau del compromís educatiu i transformador de la societat». En aquest sentit ha destacat que «la capacitat per a dialogar i/o relacionar-se amb tot el que està al seu voltant li és fonamental al quefer artístic: amb la història i tot el conjunt del demès obres, amb el públic i les seues experiències estètiques, amb la crítica i el pensament, amb la resta de les altres arts, expandint-se més enllà de les fronteres interdisciplinàries. I, per tot això, també l'estètica, junt amb les poètiques, la crítica i les experiències estètiques, són i seran dominis sotmesos a una perpètua revisió i/o transformació i intercanvis».

Per a concloure, Romà de la Calle ha donat les gràcies a l'UJI per «aquest nomenament que em facilita formar part d'aquesta meritòria institució». «Hi ha un dictum que fou emprat moltes vegades pels nostres il·lustrats, el qual sempre em va colpir i més d'una vegada he utilitzat. Hui, voldria tornar-lo a fer meu. Quod potui feci, faciant meliora potentes. He fet el que he pogut. Altres vindran darrere, de més preparats, que ho faran millor», ha finalitzat.

Investidura dels nous doctors i doctores

En l'acte, Vicent Climent també ha volgut felicitar als 67 nous doctors i doctores, dels que ha afirmat que «representen l'avantguarda del coneixement, la punta de llança de la societat en la seua cerca constant per eixir de les tenebres i estendre el mant clarificador del coneixement, la llum del saber, de manera que puguem transitar amb seguretat i possibilitats pel present i per l'esdevenir, pel futur».

En la mateixa línia, també ha reconegut la tasca dels directors i directores dels diferents programes de doctorat, del seu professorat i del que participa en els cursos transversals, així com, sobretot, de la directora de l'Escola de Doctorat, Mercè Correa, i de tot el personal del seu centre.

Per a finalitzar l'acte, el rector ha destacat el fet que l'UJI s'haja incorporat enguany per primera volta al rànquing de Xangai, el més reconegut de tots els rànquings universitaris, i ho ha fet situant-se entre les 500 millors universitats del planeta. «Si tenim en compte que en tot el planeta hi ha vora 20.000 universitats, això significa que estem en l'exclusiu club del 3% de les millors de recerca i transmissió del coneixement», ha conclòs. 

Fotografies

Vídeo en diferents formats i en YouTube

Més informació 

 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions