L’UJI i l’Ajuntament inauguren el Menador com a «motor cultural i de coneixement de Castelló fruit de l’esforç comú» El rector destaca que el nou contenidor cultural vol impulsar «una nova corrent de pensament, formació i cultura»

10/03/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

11/3/17 | 12 h | Dansa: «3 mujeres»
Fins el 24/4/17. Exposició «Universitat Jaume I de Castelló, 25 anys de realitats»
Fins el 23/4/17. Exposició «Sputtering». Jorge Isla. Instal·lació audiovisual

La Universitat Jaume I i l’Ajuntament de Castelló han inaugurat divendres 24 de febrer a la vesprada l'edifici Menador Espai Cultural, un nou contenidor cultural i de coneixement que «és el resultat del treball en comú de diferents administracions a favor de la ciutadania, unes administracions que, al marge del color polític que han tingut en cada moment històric, han entès que aquest era un projecte de gran interès per a Castelló i han volgut sumar i col·laborar per a assolir la seua adequada consecució», segons ha destacat el rector, Vicent Climent. L’obertura del Menador suposa la «recuperació d’un espai públic en ple centre per al gaudi de tota la ciutadania», ha ressaltat el rector durant l’acte d’inauguració que s’ha iniciat amb l’espectacle Floten tecles i ha comptat amb la participació del president de la Generalitat, Ximo Puig, i de l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco. L’acte s’ha completat amb l’obertura de les exposicions Sputtering i Universitat Jaume I de Castelló, 25 anys de realitats amb la qual l’UJI tanca els actes de celebració del seu 25 aniversari.

L’obra del Menador es va iniciar durant el govern de José Luis Rodríguez Zapatero, mentre ocupava el Rectorat de l’UJI Francisco Toledo. En aquest temps, ha recordat Climent, el desenvolupament de l’edifici ha sigut possible gràcies a la col·laboració dels subdelegats del Govern a Castelló Juanma Calles, Antonio Lorenzo i David Barelles, així com dels alcaldes Alberto Fabra, Alfonso Bataller i Amparo Marco. «I amb aquesta filosofia d'unir, d'integrar, d'enfilar els fils que conformen i donen força a una corda, és amb la qual arranquem avui aquest contenidor cultural que volem obrir a tota la ciutadania: el volem viu, ple de gent, i sobretot de passió per la cultura i per l'aprenentatge», ha assenyalat el rector. 

En la seua intervenció, Climent ha fet referència al nom de l’edifici, explicant que «menador era l'ofici de qui ajudava, en la indústria del cànem, a menar, a conduir la fibra amb la qual es formava la corda. Hem volgut utilitzar aquest terme per a fer un exercici de recuperació de la memòria històrica d'una activitat, la del cànem, que tanta importància va tenir en l'economia de Castelló durant els segles XV al XVIII i que està estretament relacionada amb l'altre gran immoble que tenim a la disposició dels castellonencs al centre de la ciutat, la Llotja del Cànem, que actuarà a partir d'ara de manera coordinada amb aquest nou espai cultural i educatiu». Climent ha destacat que, com a centre d’educació superior, l’UJI ha volgut valorar l’ofici del menador «lligant-ho precisament amb eixa funció de guiar, de conduir, de portar, que té també el terme i que fa referència a la segona accepció que ens sembla important. Perquè des d'aquest lloc tan emblemàtic volem, juntament amb l'Ajuntament de Castelló i la societat en conjunt, fer de motor tractor, de conductors, d'una nova corrent de pensament, formació i cultura al centre de la ciutat, contribuint així a millorar la qualitat de vida de tots els ciutadans».

Espais compartits

La Universitat Jaume I i l'Ajuntament de Castelló gestionaran conjuntament l’edifici que, segons ha ressaltat Climent, «posa 4.000 m2 al servei de la cultura i el gaudi del coneixement, un espai que significarà un abans i un després per a la ciutat de Castelló, que podrà gaudir ací de conferències, exposicions, cursos, espais per a la lectura i la informació…». Amb aquest propòsit, l’edifici compta amb una àmplia sala d'exposicions, salons d'actes i sales polivalents, biblioteca digital, aules, seminaris i un museu de la pedagogia, a més d'instal·lacions administratives i espais destinats a associacions culturals.

La Universitat Jaume I gestionarà, en col·laboració amb l'Ajuntament, la sala d'exposicions situada al soterrani, així com els espais culturals i formatius de la planta baixa i el primer pis. En concret, en la planta baixa es troba, a més d'un punt d'informació, un saló d'actes amb capacitat per a més d'un centenar de persones i una sala polivalent dissenyada per a acollir exposicions, tallers i fires, entre altres tipus d'esdeveniments. Els espais de la planta baixa es completen amb una biblioteca digital equipada amb una vintena d'ordinadors amb connexió a Internet que estarà oberta a tota la ciutadania i en la qual es preveu implantar un sistema de préstec de llibres electrònics, que permetrà descarregar llibres en línia que romandran accessibles per a l'usuari durant el temps establit. Tots aquests espais se situen al voltant de l'atri central en el qual es podran desenvolupar també activitats dirigides a un públic més reduït.

La primera planta compta amb aules preparades per a la realització de cursos, jornades i seminaris, sala d'informàtica, seminari, sala d'autoaprenentatge, sala de reunions i un espai museístic que estarà dedicat a la pedagogia. Pel que fa a les plantes gestionades per l'Ajuntament, en el segon pis se situaran dependències administratives de les àrees de Joventut i Educació, a més d'una aula polivalent i espais per a Castelló per la Llengua, la Fundació Huguet, l’Institut d’Estudis Catalans, la Societat Castellonenca de Cultura i la Societat Filharmònica de Castelló. Finalment, en el tercer pis se situarà l'Àrea de Cultura i Normalització Lingüística de l'Ajuntament.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions