L’UJI impulsa la visibilitat de les investigadores en el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència

13/02/2018 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I de Castelló se suma a les activitats amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència -commemorat l’11 de febrer- amb diverses activitats, organitzades per la Unitat d’Igualtat, l’Escola de Doctorat, el Vicerectorat d’Investigació i Doctorat, la Unitat de Xarxes Socials i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) del Servei de Comunicació i Publicacions i la Fundació Isonomia.

Les activitats s’iniciaran el dijous 8 de febrer amb una jornada a la sala d’actes de l’Escola de Doctorat, Consell Social i Postgrau que serà inaugurada pel vicerector d’Investigació i Doctorat, Jesús Lancis; la directora de l’Escola de Doctorat, Mercè Correa, i la directora de la Unitat d’Igualtat, Mercedes Alcañiz. A continuació, la catedràtica d’Óptica de la Universitat de València i presidenta d’AMIT (Associació de Dones Investigadores i Tecnòloges, Muval-Múrcia i Comunitat Valenciana) Pas García-Martínez parlarà sobre l’avanç de la ciència i la tecnologia des de la perspectiva de gènere. Aquesta jornada, de assistència lliure, inaugura el curs de formació transversal organitzat per l’Escola de Doctorat per a tots els doctorands i doctorandes dels diferents programes de doctorat de l’UJI.

Després de la conferència, a les 12.30 hores hi haurà una taula redona sobre les experiències de les investigadores amb perspectiva de gènere amb la participació de Maria Medina-Vicent del Departament de Filosofia i Sociologia; Isabel Esbrí Navarro, doctoranda del Màster en Igualtat i Gènere en l'Àmbit Públic i Privat; Mamen Pastor Verchili del Departament de Psicologia Bàsica, Clínica i Psicobiologia i Manuela Barneo Muñoz de la Unitat Predepartamental de Medicina.

EL LIDERATGE FEMENÍ AL CAPDAVANT DE GRUPS DE RECERCA

Durant la jornada de divendres 9 de febrer es posarà en marxa una campanya de visibilització de les dones investigadores de l’UJI a les xarxes socials de l’UJI (Twitter, Facebook i Instagram) amb les imatges i els comentaris que algunes de les responsables de grups d’investigació de la universitat pública de Castelló han donat a temes com ara per què van triar la ciència com a professió, què els aporta la tasca de la investigació o per què recomanarien estudiar ciències i fer recerca a les xiquetes. La universitat pública de Castelló compta amb cent setanta-cinc grups d’investigació, cinquanta-nou dels quals estan liderats per dones.

El rector de l’UJI, Vicent Climent, ha donat suport a aquesta iniciativa i ha explicat que «són conscients del repte d’avançar cap a la igualtat en la recerca científica i també en el reconeixement del paper de les dones en la investigació. Per aquest motiu, no només ens sumem a la celebració de l'11 de febrer, sinó que mantenim el nostre compromís per continuar treballant perquè les dones investigadores de la nostra universitat puguen desenvolupar el seu talent i carrera investigadora d'excel·lència sense cap entrebanc vinculat al gènere».

El dilluns 12 de febrer, a partir de les 10.30 hores, en la sala d’actes de l’Escola de Doctorat, Consell Social i Postgrau, tindrà lloc la segona jornada que serà inaugurada per la vicerectora de Planificació Estratègica, Qualitat i Igualtat, Mª José Oltra; la directora de l’Escola de Doctorat, Mercè Correa i la directora de la Unitat d’Igualtat, Mercedes Alcañiz. A continuació, la investigadora Eulalia Pérez Sedeño, del Departament de Ciència, Tecnologia i Societat del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) impartirà una conferència titulada «Perspectiva de gènere en la investigació científica: sociologia, metodologia i epistemologia».

D'altra banda, la Fundació Isonomia de l’UJI ha programat del 5 a 9 de febrer una acció de sensibilització en l’IES Politècnic de Castelló, amb el propòsit de visibilitzar les dones enginyeries, familiaritzar les dones amb aquestes eixides laborals i reflexionar sobre la necessitat de canviar els papers socials d’homes i dones per a construir una societat més equilibrada, justa i democràtica. L’acció compta amb la col·laboració de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals, la Unitat d’Igualtat i l’Ajuntament de Castelló de la Plana. 

A més a més, la biòloga i becària predoctoral del Laboratori de Neuroanatomia Funcional de l’UJI i la UV, Cinta Navarro, ha col·laborat en les activitats organitzades al Jardí Botànic de la Universitat de València amb motiu d’aquest dia internacional.

Àlbum de fotografies de la campanya publicada a Facebook

Campanya de visibilitat de #DonesiCiència en Twitter

Llista #Dones i ciència / #Mujeres y ciencia / #women&scienceUJI al nostre canal de YouTube

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions