Les lesions dels jugadors professionals de futbol són dotze vegades més freqüents en competició que en entrenaments El novedós estudi epidemiològic realitzat en 27 equips de primera i segona divisió mostra que el sobreesforç és la causa més comú de lesió

06/07/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  • Diego Moliner lesions-futbol DiegoMoliner_web

    Diego Moliner, director del grup de recerca LIFE de l'UJI. | FOTO: ÀLEX PÉREZ

El risc de lesió durant els partits de competició és dotze vegades superior que durant les sessions d'entrenament en els jugadors de la Lliga de Futbol Professional, sent les lesions més comunes de tipus muscular i derivades d'un sobreesforç, implicant períodes de recuperació entorn d'una setmana. Així es desprèn d'un ampli estudi epidemiològic que analitza les característiques de les lesions que sofreixen els jugadors professionals de futbol a Espanya realitzat per investigadors de la Universitat Jaume I de Castelló, la Universitat Politècnica de Madrid i la University of Exeter (Regne Unit), els resultats del qual han estat publicats en les revistes científiques Sports Sci i Sports Med Phys Fitness.

L'estudi ha permès registrar per primera vegada a Espanya de forma sistemàtica les lesions sofertes durant una temporada completa per un total de 728 jugadors pertanyents a 16 equips de primera divisió i 11 equips de segona divisió. 

Diego Moliner, director del grup de recerca LIFE de la Universitat Jaume I, explica que en total es van registrar 1.293 lesions en primera divisió i 891 en segona divisió, posant-se de manifest un major risc de lesió durant els partits de competició que durant les sessions d'entrenament. La incidència global de lesió entre els jugadors professionals de primera i segona divisió va ser de 5,6 lesions per cada mil hores d'exposició “però el més significatiu és que en el cas de la competició el nombre de lesions per cada mil hores de pràctica va ser de 41,7 enfront del 3,6 produïdes per cada mil hores d'entrenament, la qual cosa suposa que el risc de sofrir una lesió és al voltant de dotze vegades més elevat durant un partit de competició”. Gairebé el 90% de les lesions es van produir en extremitats inferiors i la principal causa va ser el sobreesforç, que va ser l’origen de tres de cada quatre lesions. Quant al tipus de lesions, les més comunes van ser musculars i tendinosas registrades en un de cada dos casos.

Increment durant tota la temporada

Respecte a l'evolució durant la temporada, la incidència lesional durant les sessions d'entrenament va ser major durant la pretemporada i es va reduir de forma progressiva durant la temporada competitiva, mentre que la incidència lesional durant els partits de competició es va incrementar de forma progressiva durant tota la temporada. 

Entre les principals conclusions dels articles els autors han destacat la necessitat d'implementar nous protocols de prevenció de lesions que permetin minimitzar l'alt cost econòmic i esportiu que té per als equips professionals de futbol l'elevada incidència lesional identificada entre els seus jugadors, especialment durant la pretemporada i el final del període competitiu.

En la recerca, dirigida des de la Facultat de Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport de la Universitat Politècnica de Madrid, l'aportació del grup LIFE de la UJI s'ha centrat en el disseny de l'anàlisi de dades i la redacció dels dos treballs científics. El grup de recerca LIFE, pertanyent al Departament d'Educació de la UJI, centra la seva recerca en el camp de l'activitat física i la salut, i actualment estan desenvolupant un projecte sobre esport, adolescència i salut finançat pel Ministeri d'Economia i Competitivitat en el Pla Nacional de Recerca Científica.

 

Referencies bibliográfiques:

Noya Salces J, Gómez-Carmona PM, Gracia-Marco L, Moliner-Urdiales D, Sillero-Quintana M. “Epidemiology of injuries in First Division Spanish football”. J Sports Sci. 2014;32(13):1263-70.

Noya Salces J, Gomez-Carmona PM, Moliner-Urdiales D, Gracia-Marco L, Sillero-Quintana M. “An examination of injuries in Spanish Professional Soccer League”. J Sports Med Phys Fitness. 2014;54(6):765-71.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions