Esteu accedint a un curs acadèmic que no està actiu. La informació no correspon al curs acadèmic actual.

MD1103 - Anatomia General, Embriologia i Histologia General (Anatomia Humana)

Curs 1 - Semestre 1

Temari

Temari

BLOC TEMÀTIC 1: ANATOMIA HUMANA GENERAL

Tema 1. Unitat de l'home viu. L'Anatomia com a ciència de l'organització. Concepte i divisió de l'Anatomia. Nomenclatura anatòmica. El cos humà en l'espai. Posició anatòmica. Plànols i eixos. Termes de situació en l'espai. Termes generals relacionats amb l'aparell locomotor.

BLOC TEMÀTIC 2: ANATOMIA PRENATAL: Embriogènesi

Tema 2. Conceptes fonamentals. Determinació genètica de l'esquema corporal. Ser pluricel·lular. Cicle vital: vida prenatal, vida  postnatal. Referències bàsiques de l'aparell genital masculí i femení.  Gametogènesi. Cicle menstrual. Fecundació. Zigot. Bessons dizigòtics. Fecundació in vitro. Clonació. Desenvolupament del  trofoblast i  placentació.

Tema 3. Primera setmana del desenvolupament. Ovulació i implantació.

Tema 4. Segona setmana del desenvolupament. Formació del disc  bilaminar. Circulació  úter-placentària. Formació del mesoderma  extraembrionari. Reacció  decidual. Implantació anòmala i embaràs  tubari.

Tema 5. Tercera setmana del desenvolupament. Formació de la fulla embrionària. Gastrulació. Formació del notocordi. Establiment dels eixos corporals. 

Tema 6. Període embrionari: de la 3ª a la 8ª setmana. Derivats de les capes germinals.  Modelatge de l'eix  anteroposterior. Aspecte extern durant el segon mes.

Tema 7. Formació de les parets corporals. Tub intestinal i diafragma. 

Tema 8. Del tercer mes al naixement. Fetus i placenta. Estructura de la placenta. Líquid amniòtic. Membranes fetals en els bessons. 
 

BLOC TEMÀTIC 3: HISTOLOGIA GENERAL

Tema 9. Classificació dels teixits animals. Generalitats

Tema 10. Teixit epitelial. Epitelis de revestiment. Concepte de glàndula i de secreció. Mecanismes de secreció. Glàndules exocrines i endocrines. Tipus de glàndules exocrines.

Tema 11. Teixit conjuntiu. Teixits embrionaris o mesenquimàtics, teixit fibrilar lax i dens, teixit cnojuntiu reticular i teixit elàstic. Matriu extracel·lular i cèl·lules del teixit conjuntiu.

Tema 12. Teixit cartilaginós. Components i organització histològica. Origen i creixement del cartílag. Tipus de cartílag: hialí, elàstic i fibrós

Tema 13. Teixit ossi. Components: Matriu extracel·lular i cèl·lules del teixit ossi. Tipus d'os: trabecular i compacte, reticular i laminar. Osteogènesi.

Tema 14. Teixits connectius especialitzats. Teixit adipos uni i multilocular. Sang (i limfa): plasma sanguini i elements cel·lulars (glòbuls rojos i blancs i trombòcits). Nocions d'hematopòiesi. 

Tema 15. Teixit muscular. Múscul estriat esquelètic. Múscul estriat cardíac. Múscul llis.

Tema 16. Teixit nerviós. Estructura i funció de la neurona: soma, dendrites i axó. Metabolisme neuronal i transport intra-axonal. Bases cel·lulars de l'excitabilitat neuronal. Estructura funcional de la sinapsi. Sinapsi, comportament i aprenentatge. La glia: tipus i funcions. Estructura histològica del sistema nerviós central i perifèric. Plexes coroideus i meninges.