Nacions Unides va acordar en la Conferència General de 2017 celebrada a París la celebració d'un Any Internacional de la Taula periòdica dels Elements Químics en 2019 com una forma de reconèixer la funció crucial que exerceixen les ciències fonamentals, i especialment la química i la física, a l'hora d'aportar solucions a molts dels desafiaments que afronten els estats membres per a aplicar l'Agenda 2030 de les Nacions Unides per al Desenvolupament Sostenible.
La celebració commemora el 150 aniversari de la creació de la taula periòdica dels elements químics pel científic rus Dmitri I. Mendeléiev, considerat un dels pares de la química moderna. El descobriment determinant de Mendeléiev en 1869 va ser la predicció de les propietats de cinc elements i els seus components. Així mateix, va deixar espai en la taula periòdica per als elements que haurien de descobrir-se en el futur.
L'Any Internacional permet, així mateix, retre homenatge al recent descobriment i denominació de quatre elements superpesants de la taula periòdica dels elements químics amb els nombres atòmics 113 (nihoni), 115 (moscovi), 117 (tennes) i 118 (oganessó), com a resultat d'una estreta col·laboració científica en el plànol internacional.
«Una Finestra a la Ciència»: Taula periòdica dels elements químics
VoxUJI Ràdio vol sumar-se a la commemoració amb onze espais en què s'expliquen les característiques, propietats, aplicacions i algunes curiositats de la taula i els elements que la componen.
150 anys de la Taula Periòdica dels Elements
La professora Adela Muñoz de la Universitat de Sevilla i el professor Miquel Durán de la Universitat de Girona han impartit dues conferències.
L'exposició mostra les aportacions de les investigadores en el 150 aniversari de la taula periòdica dels elements i el Dia Internacional de la Dona.
Taula periòdica dels elements químics
La taula de quatre per tres metres és «un poc reduïda» perquè conté només 90 elements (encara que amb aquests elements es pot fer qualsevol cosa).