Publicacions de la Universitat Jaume I guanya un dels Premis Joan Lluís Vives a l’edició universitària Els guardons, convocats per la Xarxa Vives, reconeixen el valor de la tasca que desenvolupen les editorials universitàries en la transferència del coneixement en català

03/06/2021 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Publicacions de la Universitat Jaume I ha sigut un dels quatre segells editorials universitaris que han resultat guanyadors de la segona edició dels Premis Joan Lluís Vives a l’edició universitària, convocats per la Xarxa Vives d’Universitats. En concret, l’UJI ha estat guardonada amb el premi al millor llibre de ciències socials, arts i humanitats per  La represa del moviment Freinet (1964-1974), a cura d’Alfred Ramos González i Ferran Zurriaga Agustí. L’obra reescriu la història del moviment Freinet i la seua lluita per una escola alternativa. Es tracta de la crònica de la resistència d’aquest moviment de renovació docent per portar a la pràctica les seues idees pedagògiques i de canvi social, així com la defensa de la dignitat de la infància, i la coherència radical de l’ofici de mestre.

Els premis tenen com a objectiu donar a conèixer el paper de l’edició universitària en la transferència del coneixement en català i el valor i la qualitat de la tasca que desenvolupen les editorials universitàries de la Xarxa Vives. A més, i atès que només un terç de la producció editorial universitària es realitza en català (segons dades extretes del portal de venda de les publicacions universitàries e-BUC), els guardons busquen prestigiar la llengua catalana en l’àmbit universitari, a fi de fomentar-ne i normalitzar-ne l’ús en la difusió del coneixement.

Juntament amb l’UJI, també han estat premiades les universitats de Barcelona, Rovira i Virgili, i València. La Universitat de Barcelona ha rebut el premi a la millor edición per 150 anys de taules periòdiques a la Universitat de Barcelona, de Claudi Mans i Santiago Álvarez (eds.). Obra il·lustrada, curosament editada en tres idiomes, que recull una col·lecció única de 114 taules periòdiques, principalment de la UB, en un recorregut per la història de la taula periòdica.

El premi a la millor coedició interxarxa ha sigut per a Teatre complet I (1865-1873), de Rossend Arús i Arderiu, amb edició i estudi de Magí Sunyer, i coeditat per Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili i Edicions de la Universitat de Barcelona. Es tracta del primer volum de les obres completes d’aquest autor, molt popular durant el segle XIX a Catalunya, però avui gairebé oblidat, que palesa la dimensió del seu teatre polític i, sobretot, la importància superior dels seus drames realistes contemporanis i en prosa, en l’escriptura dels quals va ser pioner.

Per últim, la Universitat de València ha resultat guardonada en la categoria de millor llibre de ciències naturals i aplicades amb La ciència a taula, de Fernando Sapiña. Es tracta d’un volum que recull 42 articles que tracten sobre els principis físics i químics dels aliments i de les seues elaboracions, tots ells acompanyats de la seua recepta culinària. Els textos, que transmeten la passió de l’autor per la cuina i la gastronomia, es poden llegir de manera independent o bé descobrint els fils que existeixen entre ells a través de la textura, el color, el sabor, l’olor o les transformacions culinàries dels aliments.

Les obres guanyadores, disponibles a la caseta de la Xarxa Vives durant la Setmana del Llibre en Català (mòdul 2), seran també presentades públicament el diumenge 13 de setembre a les 11 h, a l’escenari 1 de la Setmana (Moll de la Fusta, Barcelona).

La Xarxa Vives és una institució sense ànim de lucre que representa i coordina l’acció conjunta de 22 universitats en educació superior, cultura i llengua. Lidera serveis per a universitats amb l’objectiu de contribuir al procés de construcció i de desenvolupament econòmic i social d’aquesta regió universitària transfronterera de l’Europa Mediterrània.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions