Publicacions de la Universitat Jaume I edita el cartell de l'exposició "Que parezca un accidente"

26/04/2023 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Galeria Octubre de la Universitat Jaume I de Castelló ha inaugurat l’exposició «Que parezca un accidente. Realitat i farsa: del franquisme a la transició», comissariada pel professor d’Estètica i Teoria de les Arts, Joan M. Marín.

L’exposició, que reuneix creacions de més de 30 autors, no és simplement la suma d’una sèrie d’obres individuals, sinó que conforma un mosaic polisèmic que reflecteix la brutalitat de la guerra i la posterior repressió franquista. Es tracta d’una mostra que no respon a un ordre cronològic sinó a associacions temàtiques. És eclèctica i voluntàriament impura; entremescla fragments de la realitat del franquisme i de la transició democràtica amb la sàtira sobre aquest mateix període. S’hi estableix un diàleg entre obres realitzades durant la Guerra Civil i l’autocràcia franquista amb unes altres molt més recents, alguna fins i tot d’enguany, 2023. És un diàleg ple de referències al·legòriques i simbòliques representades de manera metafòrica però també explícita.

«Que parezca un accidente. Realitat i farsa: del franquisme a la transició» comença amb obres de la Guerra Civil i del Colp d’Estat i mostra les conseqüències més brutals d’aquella guerra, la repressió d’un franquisme ja consolidat en el poder i uns gravats del judici del 23F.«S’acosta, fins i tot, a la foscor i repressió tant a nivell educatiu com a nivell cultural i religiós, i dóna veu a la situació en la que se troba el col·lectiu més menyspreat, les dones» ha assenyalat el comissari de la mostra Joan M. Marín.

D’aquesta manera, l’exposició enllaça l’aspra realitat de la dictadura, reflectida en les creacions artístiques dels qui en el seu moment històric la van denunciar, amb altres obres actuals —algunes intencionadament descontextualitzades— que multipliquen les lectures i s’obrin a la farsa. Signifiquen un discurs artístic que, com afirma la vicerectora de Cultura, Llengües i Societat, Carmen Lázaro, empeny als espectadors a «cercar nous sentits per als esdeveniments i les idees». 

L’exposició es complementa amb la publicació d’un catàleg de les obres que inclou un text de presentació, signat pel comissari; i un altre text sobre l’època franquista i la transició, del professor d’Història Contemporània i director de la Càtedra d’Història i Memòria Democràtica, Vicent Sanz Rozalén.

La mostra podrà visitar-se de manera gratuïta fins al pròxim 9 de juny, en horari de dilluns a divendres de 10.30 a 13.30 hores, i dijous de 16.30 a 18.30 hores. El dia 1 de maig la sala romandrà tancada.

Més informació

Fotografies

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions