Breu descripció:
El nombre de persones grans augmenta a tots els països europeus, axina com les condicions de salut en les que les persones arriben a la jubilació. Alhora, també augmenta l’interès i el desig de les persones majors de participar en activitats educatives. A tots els països europeus hi ha esforços per permetre un bon envelliment; tot i així, moltes activitats per a gent gran es dissenyen de forma presencial i, per tant, resten fora de l'abast de diverses persones, entre d'altres majors amb restriccions de mobilitat, compromisos familiars o persones de zones rurals. A més, la gent gran es veu principalment com a destinataris d’activitats però no participa activament a l’hora de desenvolupar ofertes educatives. Tot i que la necessitat d’oportunitats d’aprenentatge en línia és cada vegada més reconeguda, els proveïdors d’educació sovint no saben implementar-los d’una manera que satisfaci millor les necessitats dels estudiants més grans. Les experiències i els coneixements sistemàtics sobre l’ús de plataformes d’aprenentatge per part dels adults majors són excepcionals.
Pel que fa als punts esmentats, SenGuide té dos objectius de gran abast. D’una banda, el projecte té com a objectiu oferir la oportunitat a les persones majors de participar en una formació continuada i compartir els seus coneixements i habilitats en línia. Els majors amb habilitats bàsiques o mitjanes en TIC (tecnologia de la informació i la comunicació) podran rebre suport per crear el seu propi material multimèdia en una plataforma d’aprenentatge electrònic i compartir-los amb altres persones. Els temes no es limiten a les TIC, sinó que poden contenir tot allò que els majors voldrien aprendre, per exemple, història, habilitats artesanes, jardineria, filosofia.... Aquest enfocament és innovador, ja que normalment els professors i els formadors són profesionals i no pas persones jubilades. D’altra banda, es pretén millorar el coneixement i obtenir més experiència en l’ús de sistemes de gestió de l’aprenentatge per part d’alumnes majors i autors majors. Fins ara, gairebé no hi ha coneixement (sistemàtic) sobre quines condicions marc són necessàries, com pot ser la implementació i quins són els factors d’èxit. Com a projecte transnacional, també es pretén la promoció de xarxes interregionals i europees i la cooperació entre persones grans.
Les activitats del projecte se centraran en dos resultats intel·lectuals principals, a saber: 1) Formació d'autorització per a la creació de contingut digital, 2) Guia per a professionals i facilitadors d'educació d'adults. En el projecte, 15 adults majors seran formats per convertir-se en autors de contingut digital en el qual comparteixin els seus coneixements, habilitats i experiències. Es consideraran a més els adults majors que participaran directament en les activitats del projecte mitjançant proves i avaluacions dels materials desenvolupats. En la implementació de l'enquesta es preveu la participació d'almenys 85 persones grans. A més, s'arribarà a més de 130 professionals i grups d'interès d'organitzacions superiors i institucions educatives mitjançant esdeveniments multiplicadors.
El consorci del projecte està format per cinc organitzacions que treballen amb i per a adults majors i tenen experiència en formació i educació per a adults. Està liderat per l'Innovation in Learning Institute de la Universitat d'Erlangen-Nuremberg (Alemanya), i inclou Silver Thread (Irlanda), Universitat Jaume I (Espanya), Tulip Foundation (Bulgària) i l'Associació Nacional Alemanya d'Organitzacions de Gent Gran (Alemanya).