Breu descripció:
CONTEXT. La Recerca i Innovació Responsable (RRI) emfatitza el compromís de les universitats amb la Responsabilitat Social Universitària (RSU). Això significa, d'una banda, repensar les maneres de mesurar els resultats de les recerques, millorar els indicadors utilitzats, centrats principalment en l'impacte científic, i proporcionar altres nous que facilitin una perspectiva més completa i complexa de l'impacte de les recerques en els canvis socioeconòmics i les necessitats mediambientals. D'altra banda, implica una reflexió sobre el paper de la universitat en la promoció de l'equitat soci-educativa i l'accés al coneixement i a la informació dels grups més vulnerables i en risc d'exclusió social. Aquí encaixa la proposta de la Recerca Inclusiva Responsable (IRR), protagonitzada per la Mobilització del Coneixement (MC) com a estratègia principal. La tradició de la recerca sol recompensar el coneixement científic difós dins del seu propi cercle. Aquests resultats són bastant fàcils de mesurar, per exemple, l'impacte científic es mesura a través del nombre de cites que un investigador rep; teòricament, quant millor sigui la recerca, més cites rebrà. Òbviament, aquest tipus de mesures no consideren l'impacte social. I a conseqüència d'això, la majoria dels investigadors, el treball dels quals sempre s'avalua amb aquesta mena d'indicadors, no han mostrat gens d'interès per la repercussió real dels seus resultats. Promoure la RSU implica noves mesures que considerin l'impacte social de la recerca. Hi ha diversos intents que assenyalen aquesta necessitat, però es queden en el nivell teòric. Aquí és on la IRR intervé.
OBJECTIUS. Així, IRR tracta de facilitar el canvi cap a una recerca responsable més inclusiva a través de la MC. Per a això aportarem proves de la necessitat de canvi i eines per a canviar la tendència. Els objectius específics de IRR són:
a. Fer visible la necessitat de, i promoure, la inclusió a través d'estratègies de MC en la recerca universitària.
b. Trobar perfils de "Recerca Responsable Inclusiva" a nivell internacional.
c. Establir directrius per a una Recerca Responsable més Inclusiva. PARTICIPANTS I
METODOLOGIA 5 institucions d'educació superior d'Espanya, Romania, Àustria, Sèrbia i Eslovènia dissenyaran indicadors i duran a terme entrevistes als grups de recerca de les seves institucions que ajudin a establir perfils i definir les millors pràctiques de MC. També dissenyaran una aplicació en línia mitjançant la metodologia Design Thinking que orient als grups de recerca sobre la inclusió de la MC en les seves recerques.
RESULTATS PREVISTOS DIRECTES. Establiment de: (1) una imatge clara del funcionament dels grups de recerca, subratllant l'impacte social dels seus resultats a través d'una sèrie de nous indicadors per a mesurar el nivell d'inclusió de la recerca universitària, i (2) directrius per a millorar un enfocament inclusiu en els processos i resultats de la recerca.
RESULTATS PREVISTOS INDIRECTES. - Millorar la comprensió de les diferents tradicions de recerca basades en els perfils de gènere, tipus i branca de recerca i la grandària dels grups de recerca. - Identificar les bones pràctiques en la recerca inclusiva a través d'estratègies de MC. - Promoure el desenvolupament d'una nova política universitària en el camp de la recerca centrada no sols en l'impacte cientificotècnic, sinó també en l'impacte social. - Donar suport a l'impacte social a través de la metodologia utilitzada i la mobilització de tots els resultats entre els grups d'interès: - Sensibilitzar a: - Grups de recerca participants. S'espera que els grups de recerca prenguin consciència de la necessitat de dur a terme una recerca més inclusiva i oberta a la societat. - Gestors institucionals de recerca. Com a part de la gestió de la universitat, són els responsables directes del desenvolupament dels plans de Responsabilitat Social.
IMPACTE. IRR proporcionarà a les universitats, d'una banda, una sèrie d'informes que descriuran la situació actual de la universitat. D'altra banda, també se'ls proporcionarà una sèrie de directrius que puguin facilitar l'inici d'una transformació cap a una promoció de la qualitat centrada no sols en l'impacte cientificotècnic sinó també en l'impacte social. IRR també proporcionarà als investigadors una eina per a millorar la MC.
BENEFICI A LLARG TERMINI S'espera que el resultat més a llarg termini sigui per a la societat. Si la política de recerca canvia, reforçant també l'impacte social, es produirà una obertura de la ciència cap a la ciutadania, fent que els grups de recerca siguin més sensibles a la diversitat, la qual cosa empoderarà, al seu torn, als grups d'interès.