Exposició «De les terres i els dominis del senyor rei d'Aragó»

Última modificació: 22/12/2017 | Font: Biblioteca

La Universitat Jaume I presenta en públic, per primera vegada, una extensa selecció de la seua col·lecció de mapes originals dels segles XVI a XVIII dels territoris de l'antiga Corona d'Aragó. Amb el títol: «De les terres i els dominis del senyor rei d'Aragó» es mostra un conjunt de seixanta mapes impresos a Espanya, França, Països Baixos, Itàlia, Alemanya i Àustria, el més antic dels quals és un mapa imprès de l'antic regne de València, confeccionat pel geògraf valencià Jerónimo Muñoz l'any 1568, i publicat a la ciutat belga d'Anvers l'any 1584. 

Les cartes representen els territoris d'Aragó, Catalunya, Mallorca i València, de forma conjunta en algun cas, en altres agrupant un parell de territoris i, la resta, són representacions individuals dels esmentats estats de l'antiga Corona d'Aragó. Els mapes són obra d'alguns dels cartògrafs europeus més importants de tots els temps, com ara Abraham Ortelius, Jodocus Hondius, Wilhelm Blaew, Frederik de Witt, Nicolas Sanson, Nicolas de Fer, Philipe de Pretôt, Giacomo Cantelli, Placide, Johannes Homann, Pierre Mortier, o Jerónimo Lavanha.

I entre els espanyols hi ha treballs esplèndids, com el mapa mural de Catalunya de Josep Aparici (1769), el seu equivalent d'Aragó de Tomás de Lezaún (1777), o la magnífica col·lecció de mapes de tots els estats de la corona aragonesa, obra de Tomás López, en especial el raríssim «Mapa del reyno de Valencia» datat l'any 1762, adquirit fa poc de temps per commemorar el XXV Aniversari de la Universitat Jaume I.

L’exposició ha estat organitzada pel Vicerectorat de Cultura, i els comissaris són els professors Vicent Garcia Edo i Rosa Gómez Albiñana. Pot ser visitada de dilluns a divendres, de 7.30 h a 21 hores; dissabtes, de 10 h a 14 h i de 17 h a 21 h; diumenges i festius, de 10 h a 14 h.

Universitat Jaume I CIF: Q-6250003-H Av. de Vicent Sos Baynat, s/n 12071 Castelló de la Plana, Espanya
Tel.: +34 964 72 80 00 Fax: +34 964 72 90 16