08/11/2023 | AlumniSAUJI
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Estudis: ENGINYERIA ELÈCTRICA 

Promoció: 2014 - 2020

Càrrec: Enginyer elèctric a IDOM Consulting. +info

«El grau té moltes eixides interessants i en camps d'aplicació molt diversos, el que facilita la incorporació al món laboral una vegada has finalitzat els teus estudis».

El grau en Enginyeria Elèctrica té moltes eixides interessants i en camps d'aplicació molt diversos, i que, sense saber amb exactitud què és el que acabarà aprenent un futur estudiant, segur que si està interessat en la matèria trobarà alguna que se li ajuste.
En el meu cas, quan vaig començar els estudis (2014) sabia que volia dedicar-me a qualsevol cosa relacionada en les energies renovables, de manera molt general. Tot i que als primers anys pots no saber molt bé quines son les eixides, els consells, opinions i xarrades amb professors i altres professionals, han sigut de gran ajuda per entendre millor el món de l’enginyeria. Més avant, la oferta de pràctiques que ofereix la pròpia Universitat fa que pugues valorar un gran nombre d’eixides molt diverses entre elles.
La meua estada de pràctiques per a acabar de completar el grau va ser a la refineria BP de Castelló, gràcies a les ofertes presentades per la FUE-UJI, una oportunitat que  fa que te’n adones de la quantitat d’opcions que tens al finalitzar els teus estudis. És important mantindre vincles amb entitats que permeten la inclusió laboral de joves ja que potser siga el pas més complicat a l’hora d’eixir al mercat laboral.

Ara, ja en una etapa professional, m’he adonat que hi ha infinitat de eixides a les que arribes havent estudiat aquest grau:

  • Projectes d’enginyeria de gran i xicoteta escala: noves plantes de generació, projectes de rehabilitació, auditories energètiques, instal·lacions domèstiques i industrials...
  • Investigació sobre noves formes d’obtenció d’energia i almacenament, gestió de smart grids, comunitats energètiques, algoritmes d’optimització de la xarxa..

Actualment estic treballant en projectes d’enginyeria (ja siguen relacionats en energies renovables o no) a l’empresa IDOM Consulting, Engineering and Architecture col·laborant en la part elèctrica. Les eixides relacionades amb la investigació (en la qual he estat involucrat durant un curt temps mentre elaborava el meu TFM) o altres sectors son igual d’interessants i han permès que descobrira altres línies professionals que pot ser una persona no pense en elles en un primer moment.

Després d’haver estudiat, m’he donat compte que la generació elèctrica renovable és un camp en el que es té que construir ja no només el futur, sinó el present en matèria d’electricitat. El paper de les fonts d’energia renovable ha passat a ser fonamental respecte al que tenien fa 15 o 20 anys. i les investigacions que s’estan realitzant actualment, fan que cada dia es trobe una utilitat més. Això també implica que en un futur cercano hi hagen noves especialitats que ara pot ser ni es contemplen per la seua complexitat o costs. Diria que és un procés d’evolució constant i que a més té que seguir en esta línia, ja que la descarbonització del planeta té que passar per prendre mesures en les formes en les que s’obté energia a gran o xicoteta escala.

És la generació (a partir de fonts renovables) i optimització de la energia a escala menuda la que personalment crec que té unes línies de investigació i aplicació més interessants i molt aprofitables tant en ciutats com en pobles més menuts. Sense haver-me format en un primer moment a la UJI, pensar en dedicar-me a qualsevol de les coses que he fet menció no haguera estat al meu abast.

Com a consell general diria als estudiants que aprofiten tots els recursos que des de la Universitat es faciliten, ja siga per part de professors, documentació de la biblioteca o altres entitats per a aprendre i interessar-se per allò que de veritat li agrade a un estudiant. El fet de preguntar a un professor per algun tema en concret pot establir altres contactes que et serviran per a descobrir aspectes que poden quedar un poc apartats del que és el temari habitual de les assignatures. També recomanaria anar a les jornades de portes obertes que ofereix l’UJI per a conèixer de manera general els graus que ofereixen, i en la mesura de les possibilitats, anar al major nombre de xerrades per a tindre moltes opcions a valorar i descartar aquelles que segur no s’ajusten al teu perfil.

Després de la meua estada a la Jaume I i havent estat a una altra universitat més lluny de casa, m’he adonat que acaba sent un campus perfecte per diversos motius:

  • Les instal·lacions són noves i hi ha gran quantitat de serveis que fan la vida de l’estudiant, sobretot del que és fora de casa, més fàcil.
  • En el meu cas personal, vinc de Morella, i el fet de poder estudiar prop de casa és un punt que es valora molt al moment de canviar de lloc de residència habitual. 
  • Si eres una persona esportista, les instal·lacions esportives permeten que pugues practicar casi qualsevol esport que vullgues, ja siga individual o amb amics i companys.
  • En comparació a altres campus de universitats més grans, el fet que l’UJI siga més menuda fa que el teu ritme de vida durant el dia siga més còmode. 
  • La oferta de lloguer de vivenda molt a prop de la universitat és un punt favorable.
  • Els cursets d’idiomes que imparteixen són molt interessants perquè permeten formar-se en idiomes estrangers a un preu reduït i en horaris compatibles amb les classes. Jo em vaig apuntar a diversos cursos d’anglès em van servir de gran ajuda. No sols en el sector elèctric sinó en més aspectes de la vida en general, saber anglès en un nivell mig-alt resulta clau a l’hora d’establir relacions professionals i acaba obrint moltes portes.

Un consell que donaria és que encara que en un primer moment et pot parèixer que el grau no s’ajusta a allò que en un primer moment podries pensar, l’important és formar-se i que en el cas del grau en enginyeria elèctrica, les assignatures dels dos últims cursos són les que acaben donant informació completa relacionada amb el grau. Però si encara aixina penses que no és el més apropiat per a tu, no passa res per descansar un temps per a pensar sobre què és el que de veres t’agrada i provar coses noves. La persistència és fonamental en el procés d'aprenentatge i encara que segur que hi ha moments durs, una vegada obtens el títol, l’esforç segur ha valgut la pena.

En el meu cas no vaig realitzar una estada en l’estranger, però conec altres persones que sí ho han fet i tots tenen una bona opinió al respecte. Si el futur alumnat la pot aprofitar, que no tinga el mínim dubte de viatjar i conèixer noves universitats, gent i països. Per a mi, eixa etapa ha vingut després dels estudis a l’UJI, una experiència molt agradable a Euskadi ara mateix i que ja va camí dels 2 anys. 

Programes com el d’antics alumnes fan que alumnes que ja han passat una etapa universitària puguen donar a conèixer les seues experiències i aconsellar als futurs estudiants que repetiran el mateix procés que ja has fet tu. A més a més, mantindre el contacte amb professors o antics alumnes pot ser de gran utilitat. És un procés de aprenentatge constant.

 

 
Informació proporcionada per: AlumniSAUJI
Recurs d'imatge accio elsnostresalumni2000x400

Volem saber de vosaltres! Conteu-nos com va ser el vostre pas per la Universitat Jaume I.