Acció 9. Elaborar un Pla de Comunicació de la Ciència

25/03/2024 | OPAQ
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

A9.1 Designar el grup de treball encarregat d’elaborar el Pla de Comunicació de la Ciència.

Diferents circumstàncies van condicionar la posada en marxa del Grup de Treball encarregat de la Comunicació Científica. En concret, s'acaba de crear un nou Vicerectorat d'Innovació, Transferència i Divulgació Científica després de les recents eleccions universitàries del 2022.

El grup de treball de Comunicació serà designat durant el quart trimestre del 2022 i funcionarà després de l'avaluació interna intermèdia. Per aquestes raons, aquesta acció es considera prorrogada.

Tot i això, es van realitzar un nombre significatiu d'esdeveniments de divulgació científica.

A9.2 Elaborar i publicar el Pla de manera accessible a través del web institucional.

A9.3 Enfortir la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació.

Per posar en marxa un Pla de Comunicació Institucional totalment nou (que inclou el nou Pla de Comunicació Científica que es desenvoluparà) el Servei de Comunicació i Publicacions ha patit recentment una important reestructuració, amb la substitució del responsable i la creació d'una nova Oficina de Cultura Científica.

A9.4 Difondre el Pla entre els centres, departaments, instituts i grups d’investigació, amb reunions periòdiques.

Per tal de donar un impuls més gran a aquesta acció, s'ha creat un nou vicerectorat com a part de l'òrgan de govern de la Universitat, el Vicerectorat d'Innovació, Transferència i Divulgació Científica, responsable de la transferència. El nou vicerector supervisa l'activitat de la nova Oficina de Cultura Científica (amb un director acadèmic) i de la renovada Oficina d'Innovació i Emprenedoria, així com el creixent Parc Universitari de Ciència i Tecnologia.

Els recursos humans de l'Oficina de Cooperació per a la Recerca i el Desenvolupament Tecnològic (OCIT) que treballen en tasques de transferència de recerca (3 especialistes i un administratiu) estan coordinats pel nou vicerectorat.

L'octubre del 2021, l'Oficina de Cooperació en Investigació i Desenvolupament Tecnològic (OCIT) va incorporar un nou especialista sènior (addicional) encarregat de tasques de transferència de recerca.

Es redefineix el paper de la Fundació Universitat-Empresa (FUE) a l'àmbit de la transferència. El juliol del 2022, un nou especialista sènior amb noves funcions de transferència, es va incorporar a la Fundació. Alhora, s'ha programat un calendari de reunions de coordinació mensuals, coordinades per l'OCIT, per a tot el personal tècnic que treballa a l'àmbit de la transferència.

Tot plegat, juntament amb el Servei de Comunicació i Publicacions, ha generat lestructura per impulsar la difusió del nou pla.

A9.5 Incrementar i consolidar les activitats i fires de difusió de la ciència (Nit Europea de la Investigació, Firujiciencia…).

La Universitat Jaume I ha consolidat les activitats de difusió de la ciència a través de l’actuació de l’actual Unitat de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana del Vicerectorat d’Innovació, Transferència i Divulgació Científica, i de l’anterior Projecte de Cultura Científica i Ciència Ciutadana (https://www.uji.es/investigacio/base/cultura-cientifica/pc4/), amb un programa anual d’activitats que inclou les accions pel Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, la fira de la ciència de la Universitat Jaume I, «Firujiciència», les activitats de la «European Researchers’ Night», i la «Setmana de la Ciència», amb els tallers del programa «Connecta amb la Ciència», a més d’altres activitats.

La «European Researchers’ Night» és una iniciativa europea per divulgar el treball del personal investigador que es celebra de manera simultània en tot el continent el darrer divendres de setembre. A la Universitat Jaume I, en 2020, es va desenvolupar «La Nit Mediterrània de les Investigadores» del consorci MEDNIGHT, com a esdeveniment associat a la iniciativa de la Unió Europea, i es va comptar amb el patrocini de la Generalitat Valenciana a través de Fundació de la CV per al Foment d'Estudis Superiors (FFES) (https://www.uji.es/com/investigacio/arxiu/noticies/2020/10/mednight/ , https://www.uji.es/com/investigacio/arxiu/noticies/2020/11/mednight-uji/). L’any següent, la MEDNIGHT 2021 va estar finançada per la Comissió Europea com a part de les accions Marie Sklodowska-Curie (acord de subvenció núm. 101036107) del programa Horitzó 2020 (https://www.uji.es/com/investigacio/arxiu/noticies/2021/9/nit-mediterrania-investigadores/), i va desenvolupar múltiples activitats.

El renovat consorci MEDNIGHT GTS va aconseguir finançament de les accions Marie Skłodowska-Curie de la Unió Europea per als esdeveniments de 2022 i 2023, amb identificador de convocatòria: HORIZONMSCA-2022-CITIZENS-01 (MSCA and Citizens 2022) i acord de subvenció Nº 101061179. En la «European Researchers’ Night» de 2022, l’Àgora de la Universitat Jaume I va comptar amb un públic de més de 2000 persones en més de 30 activitats, com tallers, xarrades i jocs, per apropar ciència i ciutadania (https://www.uji.es/com/investigacio/arxiu/noticies/2022/9/mednight-uji-final/). A més a més, prop de 800 estudiants de Secundària participaren en octubre i novembre de 2022 en els tallers del programa «Connecta amb la Ciència», desenvolupat en el marc del projecte MEDNIGHT GTS en les Seus de la Universitat del programa Campus Obert (https://www.uji.es/com/investigacio/arxiu/noticies/2022/11/connecta-amb-la-ciencia-2022/).

Així, el programa de la «European Researchers’ Night» s’ha consolidat des de l’edició de 2020, marcada per la pandèmia de COVID-19 i principalment virtual, passant per les activitats d’aforament controlat de 2021, fins a l’esdeveniment que va omplir l’Àgora el 30 de setembre de 2022. Tota la informació es pot consultar a: http://www.mednightgts.uji.es/ .

Per la seua banda, Firujiciència és la fira de la ciència de la Universitat Jaume I, on estudiantat de tots els nivells preuniversitaris (des d’Infantil a Batxillerat), universitaris (de Grau a Màster), i personal investigador (en formació i sènior) realitza tallers i demostracions de ciència per a tot el públic assistent. És una atractiva oportunitat de divulgació a tot tipus de públic, amb un focus molt important en estudiantat d'Infantil, Primària i Secundària. Normalment se celebra un dijous immediatament abans de les vacances escolars de Pasqua.

Tot i que a causa de la pandèmia de COVID-19 la preparació de l’edició de 2020 va haver de suspendre’s i de cancel·lar-se l’esdeveniment programat, l’edició de 2021 es va poder realitzar de forma virtual. En 2022, la fira va poder celebrar-se de nou de forma presencial. La data de l’edició de 2023 és el 30 de març de 2023. Tota la informació de les diferents edicions pot trobar-se a: http://www.firujiciencia.uji.es/.

Amb l'aprovació del nou Pla de promoció de la investigació i transferència de coneixement per a l'any 2024, s'ha ficat en marxa una nova acció destinada a promoure activitats de ciència ciutadana i comunicació científica. D'aquesta manera, es tracta d'afavorir que la ciutadania participe de manera activa en la definició de l'agenda investigadora i en la recopilació de dades.