La setmana del 13 al 18 de maig de 2024 s'han realitzat diferents activitats per a celebrar el Dia Internacional de la Llum (DIL 2024) a Castelló. L'acte ha estat organitzat pel Grup d'Investigació en Òptica de la Universitat Jaume I de Castelló (GROC·UJI) i el Comitè Espanyol del DIL, la presidenta del qual és la professora Maria Josefa Yzuel. Ha comptat amb la col·laboració de la Unitat de Cultura Científica i Ciència Ciutadana, el Servei de Comunicació i el Vicerectorat de Cultura, Llengües i Societat de la Universitat Jaume I, en aquest últim cas a través del festival de fotografia Imaginària que celebra la seua vint-i-unena edició. La llista completa d'àmbits i entitats col·laboradores segueix més avall.
En el marc de la celebració, s'ha desenvolupat el tradicional Concurs de Fotografia Digital sobre fenòmens òptics que organitza el Grup d'Investigació d'Òptica de Castelló de la Universitat Jaume I (GROC·UJI) i el Student Chapter Optics Castelló (OCAS). Estava obert a estudiantat de grau, màster i doctorat, i antic alumnat i personal investigador de la comunitat Universitària UJI, a estudiantat de grau, màster i doctorat universitats d'Espanya, i a estudiantat d'instituts i centres educatius d'Espanya, amb especial esment als de la província de Castelló. L'enviament de fotografies es realitzava per Instagram (s'havia d'etiquetar a @OpticsCastello, @ujiuniversitat i afegir l'etiqueta: #DiaLlumUJI) i correu electrònic (dil@uji.es). Bases del concurs «Dia Internacional de la Llum 2024».
Podeu consultar la notícia sobre aquestes activitats, les fotografies del conjunt d'activitats i de l'acte central, i els vídeos de les conferències del dia 14 de maig i de l'acte central del dia 16.
Les activitades programades ha sigut les següents:
Dilluns, 13 de maig
Dimarts, 14 de maig
Les conferències s'han gravat i es poden visualitzar a través de https://www.youtube.com/@UJIuniversitat/: https://youtube.com/live/8MU8ryQtATk?feature=share
S'han mostrat també els posters de la societat SPIE, traduïts al valencià per l'Àrea de Dona, Òptica i Fotònica de la Societat Espanyola d'Òptica, alguns amb perfils d'investigadores i tecnòlogues de l'àmbit.
Dimecres, 15 de maig
Dijous, 16 de maig
«Sorpreses amb llum», en el vestíbul de la Llotja del Cànem.
Dissabte 18 de maig
A més, existeixen altres activitats vinculades al DIL 2024 com el I Mediterranean Meeting of Young Researchers in Optics (M2YRO), organitzat pels capítols estudiantils OCAS (UJI) i Photonets (UV), del 18 al 20 d'abril de 2024.
Compartim ací l'emissió sobre el Dia Internacional de la Llum 2024 del Canal Uned, amb la participació de Juan Pedro Sánchez Fernández (Professor associat del Departament de Física Interdisciplinar, Facultat de Ciències, UNED), Maria Josefa Yzuel Giménez (Catedràtica emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona i Presidenta del Comitè Espanyol del DIL), Carmen Carreras Béjar (Professora col·laboradora honorífica al Departament de Física Interdisciplinar, Facultat de Ciències, UNED), Juan Diego Ania Castañón (Director de l'Institut d'Òptica «Daza de Valdés» del CSIC), Jesús Lancis Sáez (Vicerector d'Investigació i Catedràtic d'Òptica de la Universitat Jaume I de Castelló) i Juan Ramón Andrés Cabero (Redactor i locutor, UNED Media, UNED).
I també l'entrevista al vicerector d'Investigació de la Universitat Jaume I i investigador de l'àrea d'Òptica, Jesús Lancis, sobre la commemoració del Dia Internacional de la Llum, en el programa UJI Divulga d'Onda Cero del 16 de maig de 2024.
Aquest programa d'activitats ha sigut possible gràcies a la Societat Espanyola d'Òptica SEDOPTICA i al Comitè Espanyol del DIL (presidit per la professora Maria Josefa Yzuel), als diferents àmbits de la Universitat Jaume I (Grup d'Investigació en Òptica de Castelló (GROC·UJI) i Student Chapter Optics Castelló, Institut de Noves Tecnologies de la Imatge (INIT), Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals, Departament de Física, Càtedra Facsa, Servei d'Esports, Servei de Comunicació i Publicacions, Servei d'Activitats Socioculturals, i la Unitat de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana), al Departament de Física Aplicada de la Universidad de Zaragoza, als projectes europeus Concise i Dynamo, a la Divisió d'Ensenyament i Divulgació de la Física de la Real Sociedad Española de Física, a Pint of Science - Castelló, a les societats científiques SPIE i OPTICA, i a les empreses MTB i Lasing.