Reciclatge circular de materials de construcció. Càtedra d'Arquitectura Circular, Universitat Jaume I
En aquest taller, aprendràs a classificar residus de construcció i demolició i descobriràs noves aplicacions pràctiques per a aquests materials. A més, una exposició et mostrarà com diferents línies d'investigació estan transformant residus en nous materials sostenibles, i hauràs de relacionar aquests residus amb els nous materials que han sorgit d'ells. (ARQCIR)
La bioquímica i la genètica del sabor. Departament de Biologia, Bioquímica i Ciències Naturals, Universitat Jaume I
En aquest taller, explorarem com les persones perceben de manera diferent uns certs sabors, que poden variar des d'extremadament amargs fins a quasi insípids, depenent del seu genoma i la quantitat de papil·les gustatives. A més, descobriràs com unes certes aromes es perceben i com influeixen en l'experiència del sabor. (BBICN)
Bioquímica computacional. Bioquímica Computacional, Universitat Jaume I
El grup d'investigació de Bioquímica Computacional (BioComp) de l'UJI et convida a un taller interactiu on podràs visualitzar com les molècules dels éssers vius interaccionen entre elles. Gràcies a aquesta tècnica, el grup BioComp estudia el disseny de nous fàrmacs i productes per a la medicina o biotecnologia. (BIOCOMP)
Justícia per a tothom. Centre d'Estudis sobre Administració de Justícia, Universitat Jaume I
Descobreix com funciona la justícia des de dins amb aquest taller on podràs assumir el paper d'advocades i advocats, jutges, fiscals, o personal d'atenció a les víctimes. Tria el teu rol i interactua amb unes fitxes interactives per a entendre com es pren cada decisió i com funciona el sistema judicial des d'una perspectiva única. (CEAJ)
Què hi ha dins de la bateria del meu mòbil?. Enginyeria Química i Tecnologia dels Materials - ChEMTECh, Universitat Jaume I
Els dispositius electrònics que usem en el dia a dia (mòbils, ordinadors portàtils, rellotges intel·ligents...) funcionen utilitzant l'energia emmagatzemada químicament en bateries de diferents tipus. En aquest taller, t'ensenyarem com funciona una bateria recarregable i què conté en el seu interior. Mostrarem els components d'una bateria d'ió-liti i el seu funcionament basat en reaccions redox. També es presentaran els diferents tipus d'electròlits que s'utilitzen en l'actualitat, així com els materials ceràmics que s'estan desenvolupant com a electròlits sòlids. (CHEMTECH)
Coets d'aigua, una forma diferent de fer ciència. Càtedra FACSA d'Innovació en el Cicle Integral de l'Aigua, Universitat Jaume I
La Càtedra FACSA-UJI organitza anualment el Concurs de Coets d'Aigua (Water Rockets), en el qual estudiants de diferents centres educatius de la Comunitat Valenciana dissenyen, construeixen i llancen els seus propis coets d'aigua amb l'objectiu d'aconseguir la major altura de llançament. En el nostre taller, podràs aprendre més sobre la ciència que hi ha darrere dels coets d'aigua mentre realitzem xicotetes demostracions amb els coets dins d'una columna de 2 metres d'altura. Enguany hem batut rècords amb més de 400 participants, així que passa't pel nostre estand i informa el teu centre de la iniciativa! No t'ho perdes! (FACSA)
Interacció de la llum i la matèria. Grup de Semiconductors Avançats - GAS, Universitat Jaume I
Aquest taller està dedicat a la llum i la seua interacció amb nanomaterials semiconductors o punts quàntics per a la producció neta d'electricitat i llum en diferents colors brillants i purs. Els punts quàntics són minúscules partícules de grandària nanométrica amb la capacitat d'absorbir la llum i emetre-la amb colors ben definits. Gràcies al seu baix cost de fabricació, estabilitat a llarg termini i àmplia paleta de colors, s'han convertit en una important base de la tecnologia visual, millorant la qualitat d'imatge en televisors, tauletes i telèfons mòbils. En el cas de l'energia fotovoltaica, els punts quàntics poden utilitzar-se per a desenvolupar una nova generació de dispositius fotovoltaics barats de pel·lícula prima. (GAS)
Beyond words. Grup d’Investigació sobre Anglès Professional i Acadèmic - GRAPE, Universitat Jaume I
Alguna vegada has sabut com se sent algú sense que t'ho diga? Tots hem experimentat com una mirada, l'expressió de la cara, un gest o fins i tot la manera de vestir poden dir molt sense necessitat de paraules. Aquest fenomen es coneix com a «comunicació multimodal», que en l'àmbit acadèmic es refereix a com utilitzem múltiples recursos semiòtics o modes per a transmetre un missatge.
Et convidem a participar en dues activitats interactives que et faran reflexionar sobre com ens comuniquem més enllà de les paraules:
- Endevina el que diuen!: observa uns vídeos sense so i intenta deduir el que els personatges estan dient. Després, proba a doblar el vídeo amb la teua pròpia interpretació.
- Revelant els secrets de la comunicació: experimenta de primera mà un programari d'anotació multimodal desenvolupat pel grup d'investigació GRAPE, dissenyat per a identificar i etiquetar els recursos semiòtics. (GRAPE)
Descobrint el món diminut. Área de Didàctica de les Ciències Experimentals, Universitat Jaume I
Les investigadores i investigadors necessiten observar el món que els envolta per a comprendre-ho millor. A vegades, per a aconseguir-ho, utilitzen instruments com a lupes. T'imagines com són els fongs, el pol·len de les flors o les venes de les ales d'un insecte? Veniu a descobrir-ho! (HORT)
Descobreix la computació d'altes prestacions i la computació quàntica. Arquitectures i Computació d’Altes Prestacions - HPC&A, Universitat Jaume I
Has vist superordinadors en pel·lícules o sèries i vols saber més sobre ells? T'has preguntat com es pot processar tota la informació que es genera cada dia i fer-la útil? O com les xarxes socials aconsegueixen mostrar-nos anuncis sobre allò que acabem de comentar mentre sopem amb amics?
Apropa't al nostre taller i descobreix les respostes a aquestes preguntes! Endinsa't en el món de la Computació d'Altes Prestacions amb les investigadores i investigadors de l'UJI i posa-li nom a aquesta ciència fascinant. Vols anar encara més enllà? Viatja al futur amb la Computació Quàntica i explora què hi ha darrere d'aquesta nova branca de la informàtica. Encara existirà la seguretat informàtica quan els ordinadors quàntics arriben?
No et perdes l'oportunitat de descobrir què separa la realitat de la ficció en el món de la computació actual! (HPC&A)
Parlem de diversitat lingüística: orígens i aplicacions de l'enginyeria lingüística. Institut Interuniversitari de Llengües Modernes Aplicades de la Comunitat Valenciana - IULMA, Universitat Jaume I
En el món existeixen al voltant de 7.000 llengües i en aquest taller, parlarem d'aquesta diversitat lingüística i del respecte cap a totes les llengües. Partint de l'origen d'algunes paraules, descobriràs la seua evolució en diferents idiomes, analitzant els préstecs i calcs lingüístics. Utilitzarem el llenguatge d'especialitat perquè descobrisques com s'aplica en disciplines tan variades com la sanitat o l'enginyeria.
A través de textos escrits i orals reals, us mostrarem els últims avanços en enginyeria lingüística per a analitzar tant el llenguatge verbal com el no verbal. A més, coneixeràs eines com SketchEngine o ELAN, essencials per a l'estudi i processament del llenguatge. (IULMA)
Llum i color a través de la química. Institut Universitari de Plaguicides i Aigües - IUPA, Universitat Jaume I
En aquest taller mostrarem com es produeix el color quan la llum interacciona amb la matèria. Tindreu l’oportunitat de submergir-vos en el fascinant món de la quimioluminescència i la fluorescència, experimentant de primera mà amb diversos compostos i reaccions químiques. A més, descobrireu els diferents compostos químics que formen part d’una mescla gràcies a les tècniques analítiques de separació. Vine a descobrir la química del color d’una manera divertida i interactiva! (IUPA)
Descobrint nous fàrmacs. Química per a la Medicina - JMC, Universitat Jaume I
Quan patim una malaltia, sovint prenem fàrmacs. Però, t'has preguntat mai com es crea un medicament? La química mèdica s'encarrega d'identificar, sintetitzar i desenvolupar nous medicaments. En aquest taller, et mostrarem el procés que segueix la química mèdica per començar a desenvolupar un nou medicament, des de la recerca fins a les primeres fases de creació. (JMC)
Medi ambient i estil de vida saludable. Epidemiologia Perinatal, Salut Ambiental i Investigació Clínica, Universitat Jaume I
Descobreix com cuidar la teua salut i el medi ambient en aquest taller. De manera pràctica, exploraràs quins aspectes de la vida quotidiana afecten la qualitat de l'aire que respirem. També podràs veure de primera mà com la dieta influeix en el sistema cardiovascular i com l'exercici físic contribueix a mantenir un cos i una ment saludables. (MEDSALUT)
MicroMón UJI Express. Equip MicroMón@UJI, Universitat Jaume I
MicroMón@UJI és un projecte d'investigació que pretén explorar bioactivitats antibiòtiques en mostres de sòl, és a dir, trobar microorganismes productors de substàncies antimicrobianes capaces d'inhibir el creixement d'altres microorganismes.
A través de l'experiència pràctica, també pretén conscienciar sobre la problemàtica global de la resistència als antimicrobians i el seu impacte en la salut. A més, el projecte té com a objectiu acostar la cultura científica, la perspectiva One Health i la investigació biomèdica a la societat, amb un enfocament especial en joves estudiants per a fomentar el seu interés pels Graus STEM i la investigació. (MICROMON)
Mirant la llum a través d’una altra òptica. Optics Castellón Student Chapter - OCAS, Universitat Jaume I
La llum s'utilitza en el dia a dia en moltes de les nostres activitats quotidianes. Amb aquest taller, podreu descobrir diferents aspectes i fenòmens relacionats amb l'òptica, i entendre el funcionament de certs dispositius que estan a l'abast de totes les persones. (OCAS)
Fotosíntesi artificial: imitant les plantes per a canviar el nostre model energètic. Materials fotoactius per a energia- PHAME, Electrocatàlisi i Energia - ECATEN, Universitat Jaume I
En aquest taller descobriràs com podem aprofitar l'energia solar per a obtenir molècules d'alt contingut energètic, seguint el mateix procés que fan les plantes amb la fotosíntesi. T'explicarem com aquestes molècules poden canviar el nostre model energètic cap a un sistema molt més sostenible i respectuós amb el medi ambient. També parlarem de com és possible generar energia a partir de residus i matèria orgànica, mostrant algunes de les aplicacions més pràctiques.
A més, podràs veure com fem moure un cotxe utilitzant hidrogen, gràcies als models amb què comptarem per a explicar tots aquests processos. Descobreix com, al llarg del temps, l'ésser humà ha imitat la naturalesa, com la fotosíntesi, per obtenir solucions energètiques innovadores i eficients. (PHAME- ECATEN)
Programem amb SUCRE. Grup d’Investigació en Tecnologies Geoespacials- GEOTEC, Universitat Jaume I
El programa Sucre (www.programasucre.com) té com a objectiu fomentar el pensament computacional i la programació com a eines poderoses per a la resolució de problemes, inspirant així les vocacions científiques. Després de diversos anys d’èxit del programa, s’ha dividit en dues versions adaptades a diferents etapes educatives: Sucre4Stem i Sucre4Kids.
Ambdues versions comparteixen el SucreKit, un maletí que inclou diversos sensors i actuadors que es poden combinar i connectar al dispositiu SucreCore per crear projectes innovadors. Tot i que les dues versions difereixen en la manera de programar, totes dues ofereixen una experiència educativa enriquidora.
Durant el taller, mostrarem projectes emocionants realitzats amb ambdues versions, com un hort intel·ligent o un mesurador d’altura. A més, tindreu l’oportunitat d’explorar lliurement els kits i crear els seus propis projectes. (SUCRE)
Universitat Jaume I i biodiversitat. Sinergies en un hàbitat renaturalitzat. Tecnologia, Qualitat i Sostenibilitat en la Construcció - TECASOS, Universitat Jaume I
La Universitat Jaume I és, a més d'un centre de coneixement, la llar de moltes espècies vegetals i animals. El nostre projecte se centra a explorar i documentar les aus del campus de l'UJI per a identificar les característiques del campus com a hàbitat de biodiversitat i promoure la cura dels nius en els edificis universitaris.
Hem seleccionat i analitzat diferents edificis de l'UJI, tenint en compte factors com el material de les façanes, la superfície i el tipus de cobertes, i la presència de finestres, que influeixen en la ubicació dels nius. Hem realitzat una cerca i senyalització de nius en diversos punts del campus i hem utilitzat BirdNET per identificar les espècies d’aus mitjançant els seus cants, complementat amb informació d’eBird, una plataforma de ciència ciutadana.
Proposem un passeig guiat pel campus per explicar com funcionen SACRE i eBird amb una pràctica d’exemple. A més, a la zona d’exposició es podran veure dos panells amb mapes: un amb les instal·lacions de l'UJI assenyalant les zones de major albirament d’aus i un altre destacant els edificis específics i els llocs que les diferents espècies utilitzen per nidificar. Aquest projecte no només busca informar, sinó també inspirar la comunitat a valorar i protegir la biodiversitat en el nostre entorn universitari. (TECASOS)
Materials sorprenents. Laboratori de Sistemes Tèrmics i Elèctrics - TESLab, Universitat Jaume I
Presentarem diversos materials amb propietats sorprenents en el nostre taller: (i) Materials termoelèctrics que generen electricitat en aplicar calor (usant aigua calenta i freda per a moure un molinet d'aspes). (ii) Materials electrocròmics que produeixen xicotetes pantalles flexibles que canvien de transparents a blaves mitjançant electricitat, mostrant informació. (iii) Fil de fibra òptica que permet la conducció de llum làser en el seu interior, a pesar que la llum làser es desplaça en línia recta. (TESLAB)
Aquest plàstic és brossa... i ara què?. Cátedra UBE de Plàstics Sostenibles, Universitat Jaume I
En aquest taller, explorarem les alternatives de reciclatge per als diferents tipus de plàstics. Aprendrem sobre els processos de reciclatge mecànic, químic i orgànic, i descobrirem com cada mètode contribueix a una gestió més sostenible dels residus. (UBE)