Coralls a la reserva marina de les Illes Columbretes. Institut d'Aqüicultura Torre de la Sal, CSIC
Els esculls de corall es troben principalment en zones tropicals i són un dels ecosistemes més diversos del planeta. Però sabies que també els podem observar a les Illes Columbretes? En la Reserva Marina de les Illes Columbretes, a escassos 60 km de Castelló, es troba l'extensió més gran de colònies del corall Cladocora caespitosa de la mar Mediterrània. Aquests coralls beneficien a centenars d'altres espècies, tenen un gran interés científic i un gran valor com a patrimoni natural. Algunes d'aquestes colònies de corall tenen més de 300 anys! Però també estan amenaçats, i per això estan protegits a escala internacional. Acosta't i t'explicarem què tenen d'especial aquests corals i com els estudiem! (IATS1)
Cultivant el futur: aqüicultura sostenible. Institut d'Aqüicultura Torre de la Sal, CSIC
L'aqüicultura marina és una activitat dedicada a la cria d'animals marins per a produir aliments saludables destinats al consum humà. El seu objectiu és satisfer la creixent demanda mundial de peix, crustacis (com a gambes i llagostins) i mol·luscos (com a clòtxines i polps), al mateix temps que es redueix la pressió sobre les captures en la mar.
Per a poder criar aquests animals en captivitat, és fonamental controlar el seu cicle de vida, però un dels grans reptes de l'aqüicultura marina és la disponibilitat limitada d'aliments marins per a la seua alimentació.
En aquest taller, et mostrarem com, seguint els principis de l'Economia Circular, s'estan aprofitant les restes de l'aqüicultura i l'agricultura per a fabricar pinsos sostenibles, utilitzats en l'alimentació d'aquests organismes marins. (IATS2)
Coneixent al peix zebra: un viatge cap al seu benestar. Institut d'Aqüicultura Torre de la Sal, CSIC
El peix zebra és un animal molt valuós com un model en molts camps de la ciència, però els experiments també han de garantir el seu benestar. De fet, la cura dels animals afecta la qualitat de la investigació.
En aquest taller, podreu descobrir aquest peix tan especial i amb presentacions dinàmiques, observacions i jocs interactius, descobrireu la importància del benestar animal i les bones pràctiques per a assegurar un entorn saludable per a aquests peixos, tant en laboratoris com en captivitat. (IATS3)
Observació del sol. Planetari de Castelló, Ajuntament de Castelló de la Plana
L’astronomia s’associa a la nit, quan podem veure les estreles i constel·lacions. Però tenim una estrela molt a prop, el nostre Sol, què és tant brillant que no el podem veure directament. En aquest taller, podreu observar directament el Sol de forma segura amb un telescopi solar i veure en directe com és la nostra estrela (PLANETA)
Processat de mostres biològiques per a emmagatzematge en un biobanc. Biobanc Consorci Hospitalari Provincial de Castelló. Fundació Hospital Provincial de Castelló, Biobanc Consorci Hospitalari Provincial de Castelló. Fundació Hospital Provincial de Castelló
Els biobancs són instal·lacions especialitzades en la conservació de mostres biològiques i la seua informació associada, proporcionades voluntàriament per donants, i que es posen a la disposició de projectes d'investigació. En aquest taller, descobriràs com es processen i emmagatzemen aquestes mostres, seguint estrictes criteris de qualitat que garanteixen la seua conservació a llarg termini.
A més, podràs participar en un dels processos clau que es duen a terme en un biobanc: separar una mostra de sang en diverses fases usant una centrifugadora. Amb materials de laboratori, arreplegaràs una part de la mostra, l'emmagatzemaràs i la congelaràs en gel sec, experimentant de primera mà el treball de conservació que realitza un biobanc (RVB)