¿Una nova llei de mines? Jornada de debat

25/05/2023 | cufp
Compartir

Compartir

Facebook
Twitter
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

 

 

Fecha: 31 de maig de 2023

Acto: Conferència

Título: “¿Una nova llei de mines? Jornada de debat”

Hora: 12:00-14:00h

Lugar: Sala d'actes – Edifici de l'Escola de Doctorat i Consell Social

La Càtedra UNESCO de Filosofia per a la Pau de la Universitat Jaume I organitza el 31 de maig de 12:00 a 14:00 una jornada de debat sobre el procés de revisió de la Llei de Mines de 1973, iniciat a finals de l’any passat. La jornada forma part de les activitats de l’Observatori Ibèric de la Mineria (MINOB), una iniciativa de ciutadania ambiental posada en marxa amb el suport del Ministeri de Drets Socials i l’Agenda 2030 pel Centro de Saberes para la Sostenibilidad. Comptarem amb la presència de Gabriel Castañares, Director General de Politiques Palanca per al Compliment de l'Agenda 2030 del Ministeri de Drets Socials i l’Agenda 2030.

L’actual llei de mines, adoptada a finals del franquisme, ha sigut objecte de creixents crítiques per la seua ineficàcia a l’hora d’establir prohibicions a l’activitat minera a zones ecològicament sensibles o a l’hora de garantir la participació pública en l’aplicació de tractats internacionals com la Convenció d’Aarhus. En la jornada s’exposaran diferents visions del problema, incloent-hi la perspectiva jurídica d’Abel La Calle, professor de Dret Internacional Públic de la Universitat d’Almería, una perspectiva ecologista de Santiago Martín Barajas, de Ecologistas en Acción, i la visió des de les comunitats afectades.

Durant la jornada es presentarà a més la web de l’Observatori Ibèric de la Mineria (www.minob.org) amb mig centenar de casos georeferenciats de vulneracions de drets socials i mediambientals causades per l’indústria extractiva, alguns d’ells elaborats per l’estudiantat del màster en Estudis Internacionals de Pau, Conflictes i Desenvolupament de l’UJI.

La intenció és que aquesta base de dades puga contribuir a les funcions d’inspecció i control de les administracions públiques, així com a un millor coneixement sobre els impactes causats per la mineria per part de les institucions, els mitjans de comunicació, les ONG, els moviments socials i les comunitats locals afectades. De fet, MINOB compta amb un sistema de monitoratge i alerta primerenca per a detectar, cartografiar i denunciar vulneracions i males pràctiques, facilitant així l'exercici i la defensa dels drets ambientals i contribuint a mitigar les asimetries existents entre les comunitats afectades i el sector.

 

Informació proporcionada per: Càtedra UNESCO de Filosofia per a la Pau