El Pla d’inclusió i no discriminació de la Universitat Jaume I s’emmarca en els principis i valors que estan presents en els seus Estatuts i en el seu Codi Ètic. És la concreció d’una política decidida per la igualtat, la inclusió i la no discriminació que comporta eixos, objectius i accions dissenyats per a fomentar la participació plena i el respecte a la diferència. El desplegament d’aquest Pla té l’objectiu de possibilitar la igualtat d’oportunitats i d’accessibilitat universal de tota la comunitat universitària, amb independència de raons de sexe, raça, religió, discapacitat, edat o qualsevol altra condició o circumstància personal o social.
Amb aquest document, la Universitat Jaume I es dota d’un full de ruta per a donar resposta al marc normatiu internacional i nacional en matèria d’igualtat i no discriminació, en què destaca la Declaració Universal dels Drets Humans de 1948, la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seua inclusió social RDL 1/2013 i la Llei 15/2022 per a la igualtat de tracte i la no discriminació, així com la Llei orgànica 2/2023 del sistema universitari (LOSU) que estableix que les universitats han de definir i impulsar «un pla d'inclusió i no discriminació del conjunt del personal i sectors de la universitat per motius de discapacitat, origen ètnic i nacional, orientació sexual i identitat de gènere, i per qualsevol altra condició social o personal, elaborar protocols i desenvolupar mesures de prevenció i resposta enfront de la violència, l'assetjament laboral o la discriminació» [Article 46. Capítol II Governança de les universitats públiques].
L’objectiu d’aquest Pla és establir uns eixos, uns objectius i unes accions que permeten generar l’entorn universitari adequat perquè en l’exercici dels seus drets i el compliment dels deures cap persona de la comunitat universitària puga ser discriminada.
Per a aconseguir aquest objectiu s’han definit set eixos i catorze objectius que permeten prevenir i actuar davant situacions d’iniquitat o discriminació. D’aquesta manera el Pla se centra, d’una banda, a generar una cultura d’inclusió i no discriminació per tal d’afavorir la detecció precoç i la prevenció d’actituds o comportaments discriminatoris. I també dissenya mesures d’acció positiva per a avançar en la consecució de la inclusió plena. El Pla estableix vuitanta-set accions que abracen quatre àmbits específics, de vegades interseccionals i on sempre hi ha inclosa la mirada intergeneracional, identificats gràficament amb els símbols següents:
Plans anteriors