La transició cap a un futur sostenible requereix d'un enfocament integral que abaste la producció, el consum i el cicle de vida dels productes. En aquest context, l'economia circular emergeix com una estratègia clau per a optimitzar l'ús de recursos i minimitzar l'impacte ambiental.
En l'àmbit de les bateries i l'emmagatzematge d'energia, l'economia circular juga un paper fonamental per a garantir la sostenibilitat de tota la cadena de valor. Des del disseny i la producció fins al seu reciclatge i reutilització, existeixen diverses oportunitats per a reduir el consum de recursos, minimitzar la generació de residus i estendre la vida útil de les bateries.
El nou Reglament relatiu a piles i bateries i als seus residus (Reglament (UE) 2023/1542) estableix, entre altres mesures, uns nivells mínims d'eficiència en el reciclatge de les bateries i uns percentatges mínims de recuperació dels materials, que s'aplicaran a partir de 2025.
D'altra banda, l'increment de la capacitat de reutilització, recuperació i reciclatge haurà de ser compatible amb els nous desenvolupaments de bateries que apareguen en el mercat durant els pròxims anys.
Aquesta jornada té com a objectiu reunir experts del sector per a abordar els reptes i oportunitats de l'economia circular en el camp de les bateries i l'emmagatzematge energètic. Per a això s'analitzarà la normativa actual, l'estat de la tecnologia i les possibilitats per a la reutilització i reciclatge de bateries, així com els nous desenvolupaments de bateries d'electròlit sòlid en els quals, a escala de laboratori, està participant la Universitat Jaume I.
Programa
9.00 h. Presentació de la jornada
9.10 h. Nou Reglament sobre Piles i Bateries, reptes i oportunitats. Projectes Rebalire i Recilion
Sr. Iván Esteve; Responsable línia revaloració i reciclatge, Institut Tecnològic de l'Energia.
09.50 h. Procés de reciclatge de bateries i bateries de segona vida. Projecte de la planta de reciclatge de Novolitio.
Sr. Toni Massot; Urbaser.
10.30 h. Evolució tecnològica de les bateries: reptes actuals i tendència cap als elecrolitos sòlids.
Dª. Nuria Vicente; Prof. Ajudant Doctora Universitat Jaume I.
11.10 h. Preguntes.
11.25 h. Clausura de la jornada.
11.30 h. Cafè networking.
*Ordre de les ponències i un dels títols encara sense confirmació definitiva.