04- Curs pràctic. Medicina tropical i laboratori: coneixements i necessitat

Última modificació: 01/07/2016 | Font: SASC

Enllaç a la matrícula

Dates: 7, 8, 11 i 12 de juliol

Lloc: Aula TD1308AL, Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals

Coordinació acadèmica del curs:

  • Conrado Martínez Cadenas, Unitat Predepartamental de Medicina
  • Marian Borja Prado, Cooperativa Salus

Descripció:

Tallers teoricopràctics abordaran la formació del professional sanitari en malalties tropicals i importades des d'un punt de vista predominantment pràctic, per l'augment que estan patint aquestes a la Comunitat Valenciana i en l'àmbit nacional, i a la necessitat d'adquirir competències pràctiques i el seu desenvolupament dins territori nacional o per a la cooperació internacional. El curs té com a finalitat aprofundir en patologies tropicals, conèixer el funcionament bàsic d'un laboratori, aprendre a diagnosticar i abordar el tractament.

Programa:

Dijous, 7 de juliol de 2016

9.00 h Presentació del curs

9.15 h Taller: «Malària, el repte dels pobres». Dr. Manuel Linares Rufo. Metge especialista en Microbiologia Clínica i en Medicina Familiar i Comunitària. Màster en Medicina Tropical i del Viatger per la UAM. President de la Fundación io.

10.30 h Descans.

11.00 h Taller teoricopràctic: «La malària en el laboratori». Dra. Laura Santos Larrégola. Metgessa especialista en Medicina Familiar i Comunitària. Màster en Medicina Tropical i del Viatger per la UAM. Vocal de la Fundación io i directora de continguts del projecte viajarseguro.org

12.30 h Taller: «Vectors: identificació al microscopi d’Anopheles hematòfags». Dra. Rosario Melero Alcibar, doctora en Ciències Biològiques per la UCM, doctora en Pedagogia (Didàctica de les Ciències). UNED. Especialista en Entomologia Mèdica i Veterinària, col·laboradora de la Fundación io i del projecte viajarseguro.org.

14.00 h Pausa.

15.30 h Ponència (aula TD1304AA): «Per què el Chagas i la malaltia de la son continuen sent unes de les 17 NTDs». Dra. Laura Santos Larrégola. Metgessa especialista en Medicina Familiar i Comunitària. Màster en Medicina Tropical i del viatger per la UAM. Vocal de la Fundación io i directora de continguts del projecte viajarseguro.org. Dra. Clara Crespillo Andújar. Especialista en Medicina Interna. Màster en Medicina Tropical i Salut Internacional per la UAM amb pràctiques a Etiòpia. Col·laboradora de la Fundación io, i del projecte viajarseguro.org

17.00 h Descans.

17.30 h Taller teoricopràctic: «Trypanosoma, Triatoma i Glossina un enfocament des del microscopi». Dra. Rosario Melero Alcibar, doctora en Ciències Biològiques per la UCM, doctora en Pedagogia (Didàctica de les Ciències). UNED. Especialista en Entomologia Mèdica i Veterinària, col·laboradora de la Fundación io i del projecte viajarseguro.org.

20.00 h Final de la primera jornada.

 

Divendres, 8 de juliol de 2016

9.00 h Taller teoricopràctic: «Algunes malalties emergents en el món global: dengue, Chikungunya i virus del Zika». Marian Borja Prado. Farmacèutica. Professora de cicles formatius grau mitjà i superior Família Sanitat en Cooperativa Salus. Col·laboradora de la Fundación io i del projecte viajarseguro.org. Vocal de la Junta Rectora de Farmamundi.

10.30 h Descans.

11.00 h Ponència (aula TD1304AA): «VIH i tuberculosi: impacte mundial». Dra. Clara Crespillo Andújar. Especialista en Medicina Interna. Màster en Medicina Tropical i Salut Internacional per la UAM amb pràctiques a Etiòpia. Col·laboradora de la Fundación io, i del projecte viajarseguro.org

12.30 h Taller pràctic: «Alertes!». Dr. Manuel Linares Rufo. Metge especialista en Microbiologia Clínica i en Medicina Familiar i Comunitària. Màster en Medicina Tropical i del Viatger per la UAM. President de la Fundación io.

14.30 h Final de la segona jornada.

 

Dilluns, 11 de juliol de 2016

9.00 h Taller teoricopràctic: «Amebiasis». Dr. Juan Cabezos. Metge especialista en Medicina Familiar i Comunitària. Responsable del laboratori de Parasitologia de la Unitat de Malalties Importades i Salut Internacional Drassanes, Barcelona, des de 1985 fins a 2014. Experiència professional a Ghana, Camerun, República de Sao Tomé i Príncipe, Hondures i Moçambic (3 anys en total). Professor de diferents màster, diplomatures i cursos de Patologia Importada..

10.30 h Descans.

11.00 h Ponència (aula TD1304AA): «Geohelmintiasi: un problema de salut pública als països de renda baixa. Nicaragua, experiència real sobre el territori». Dr. José Guillermo Esteban Sanchís. Llicenciat i Doctor en Farmàcia. especialista en Microbiologia i Parasitologia. Professor titular de Parasitologia. Facultat de Farmàcia de l'UV. 

12.30 h  Ponència (aula TD1304AA): «Leishmaniosi, un problema de salut global». Dra. Amparo Blasco. Metgessa especialista en Medicina Interna. Hospital de la Plana. Màster en Medicina Tropical i Salut Internacional per la UAM. Dr. Manuel Bañó. Cap de Secció de Medicina Interna de l’Hospital de la Plana i professor associat laboral de Patologia General a l’UJI.

14.00 h Pausa.

15.30 h Taller pràctic: «Diagnòstic en el laboratori de leishmaniosi». Dra. Amparo Blasco. Metgessa especialista en Medicina Interna. Hospital de la Plana. Màster en Medicina Tropical i Salut Internacional per la UAM. Dr. Manuel Bañó, cap de Secció de Medicina Interna de l’Hospital de la Plana i professor associat laboral de Patologia General en l’UJI.

17.30 h Descans.

18.00 h  Taller pràctic: «Diagnòstic en mostres biològiques de Trichuris, ascaris, strongiloides i uncinaria». Dra. María Victoria Domínguez. Doctora en ciències Biològiques. Especialista en Microbiologia i Parasitologia Clíniques a l'Hospital Arnau de Vilanova de València. Màster Internacional en Malalties Parasitàries Tropicals de la Universitat de València. Professora Associada Laboral de Microbiologia i Parasitologia a la Unitat Predepartamental de Medicina de l'UJI.

20.00 h Final de la tercera jornada.

 

Dimarts, 12 de juliol de 2016

-Sala de Graus HC0114FR, Facultat de Ciències Humanes i Socials-

9.00 h Ponència. «Epidèmia d'Ebola: organització del control epidemiològic al territori. Experiència a Guinea». Dr. Juan B. Bellido Blasco. Secció d'Epidemiologia del Centre de Salut Pública de Castelló. Professor associat de la Unitat Predepartamental de Medicina, dins de l'àrea de Medicina Preventiva i Salut Pública de l'UJI.

10.30 h Descans.

11.00 h Conferència de clausura. «Chagas, la malaltia dels silenciats». Dra. Pilar Mateo. Doctora en Ciències Químiques per la Facultat de Química de la Universitat de València i pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Doctora Honoris Causa per la Universitat Anáhuac de Mèxic. Alta Distinció de la Generalitat Valenciana; Premi Convivència Fundació Manuel Broseta, UNICEF en Salut i Medi Ambient. Medalla d’Or Gascó Oliag al Mèrit Professional, pel Col·legi Oficial de Químics d’Espanya. Premi Europa en Noves Tecnologies, entre altres. Presidenta Inesfly Corporation.

12:30 h Taula redona: «Salut i moviments a través de les fronteres: una perspectiva des d’ONGs». Farmamundi, Médicos Sin Fronteras, Fundación Pilar Mateo i Fundación io.

14.30 h Clausura i finalització del curs.

 

Àrea acadèmica: Ciències de la Salut

Destinataris: estudiantat del grau en Medicina, Infermeria i Psicologia. Estudiantat d’altres facultats; Farmàcia; llicenciats de totes les àrees de Ciències de la Salut; professionals sanitaris i públic interessat en general.

Nombre màxim d’assistents: 30

Durada: 30 h

Crèdits reconeguts per l’UJI: 1,5

Preus: tarifa B

  • 60 euros per a alumnat (s’ha d’adjuntar el carnet d’estudiant o matrícula del curs 2015/16).
  • 70 euros per a professorat, personal d’administració i SAUJI.
  • 90 euros per al públic en general.

Enllaç a la informació general dels Cursos d'Estiu UJI 2016

Enllaç a la matrícula

Tornar a la pàgina principal dels Cursos d'Estiu UJI 2016

 

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals
Universitat Jaume I CIF: Q-6250003-H Av. de Vicent Sos Baynat, s/n 12071 Castelló de la Plana, Espanya
Tel.: +34 964 72 80 00 Fax: +34 964 72 90 16