El PEU-UJI pone en marcha una experiencia piloto de laboratorios ciudadanos en Castelló
El Programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I (PEU-UJI) posa en marxa un nou projecte. Es tracta de la creació d'una xarxa de laboratoris ciutadans a la província de Castelló destinats a l'experimentació i la creació col·lectiva d'iniciatives que tinguen com a objectiu millorar la vida en comú. Aquests laboratoris són espais dissenyats i habilitats com a llocs de trobada en diferents parts del territori i es caracteritzen per estar oberts a la participació de qualsevol persona o col·lectiu que estiga interessat a proposar idees o col·laborar en fer que les propostes d'altres es puguen fer realitat.
De moment, es tracta d'una experiència pilot per a la qual s'ha obert una convocatòria perquè qualsevol organització i persona interessada puga participar en l'hora de posar en marxa aquests laboratoris ciutadans en institucions i dotacions existents com escoles, biblioteques, centres culturals, instituts, ajuntaments, parròquies, associacions culturals, centres de salut, empreses i també a la mateixa universitat. En aquest sentit, el programa té com a objectiu reunir mitjançant convocatòries obertes a persones amb diferents perfils -acadèmics, professionals i veïnals-, per a materialitzar les propostes a través de l'experimentació i el prototipat col·laboratiu de solucions.
El programa d'aquest projecte s'iniciara el pròxim mes d'octubre i finalitzarà el mes de juliol de 2025. La primera fase comença amb un curs on line d'introducció a la metodologia dels laboratoris ciutadans. Així, durant les quatre sessions que se celebraran en octubre i novembre, els participants podran posar en marxa el disseny d'un laboratori ciutadà. A partir d'aquest moment, s'impulsaran sessions de treball i assessorament, així com tallers presencials i convocatòries obertes a la participació per a desenvolupar els projectes.
Aquest projecte es planteja com un programa experimental que vol contribuir a fer efectius els drets culturals, entesos com aquells que permeten una participació activa de la població en la vida cultural, tant en l'accés com en la implicació en els processos de creació de manifestacions culturals.
La iniciativa compta amb el suport, formació i acompanyament de Marcos García, gestor cultural especialitzat en l'àmbit dels laboratoris ciutadans, que col·labora amb el PEU.