Imaginària 2024 enceta amb el taller de cinanotipia les activitats organitzades al voltant del festival  

17/05/2024 | SASC
Compartir

Compartir

Linkedin
BlueSky
Facebook
Mastodon
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El certamen fotogràfic Imaginària enceta en aquesta segona setmana les diferents activitats organitzades al voltant del festival i que s'uneixen a les visites guiades que els autors realitzen a cada una de les exposicions. Així, aquest dissabte, dia 18 de maig, tindrà lloc el taller de cianotipia, que coordinat per Lidón Forés i Leti Tojar vol commemorar el Dia Internacional de la Llum.

Aquesta iniciativa es fa en col·laboració amb la Unitat de Divulgació Científica i Ciéncia Ciutadana del Vicerectorat d'Innovació, Transparencia i Divulgació Científica i té previst el seu inici a les 10 del matí al local G12 de l'àgora de l'UJI. L'activitat pretén que el públic assistent experimente amb la cianotípia, un procés d'impressió fotogràfica sense càmera que consisteix a posar en contacte un objecte sobre un superfície fotosensible, que en exposar-se directament al sol o a la llum UV genera una imatge impresa de l'objecte en color blau. Es tracta d’un procés màgic, senzill i molt versàtil, que deixa espai a la imaginació per a crear imatges sobre diferents suports com ara paper, tela, vidre, fusta, etc. 

En el taller de dissabte, es farà una presa de contacte amb la tècnica de la cianotípia. S'utilitzaran elements de la naturalesa —com ara fulles seques caigudes d’arbres i arbustos que s'hauran d'arreplegar de manera prèvia al taller en l’entorn natural del municipi o en el mateix jardí de la Universitat Jaume I. Amés, també es faran servir fotografies d’algunes de les obres exposades en l’edició actual d'Imaginària.

La segona cita está prevista per al pròxim dimarts, dia 22, a la Llotja del Cànem, que acollirà un nou capítol del Photobook Club Castelló. En aquesta ocasió tractarà sobre una investigació documental sobre el fons gràfic del fotògraf sevillà Ramón Sánchez, que va realitzar la major part de la seua carrera a Castelló, i que serà exposada pels fotògrafs Ángel Sánchez i Carme Ripollés. A partir del treball al seu estudi, però també del seu laboratori i del seu arxiu, Ángel i Carme establiran, juntament amb el públic, una reflexió sobre el fet fotogràfic en la construcció de la societat contemporània predigital. 

Finalment, després de l'èxit de la primera trobada, està prevista la realització de la segona edició del Pollastre Night, la qual tindrà lloc el dissabte 8 de juny a l'Espai Cultural Obert Les Aules. Es tracta d'una trobada d'agrupacions i col·lectius de fotografia de les comarques de Castelló oberta al públic en general, que “busca relativitzar la competència i ser un espai on es troben sinergies i on puguen interactuar entre elles”, assegura el director d'Imaginària Vicent Tena. En total seran sis les agrupacions que participaran i que mostraran els treballs que han realitzat en format audiovisual. 

Imaginària va iniciar la seua marxa en 2003 i està promogut per la Universitat Jaume I, a través del Servei d'Activitats Socioculturals del Vicerectorat de Cultura, Llengües i Societat. El certamen compta amb el suport el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, l'Ajuntament de Castelló, i amb la col·laboració de la Diputació de Castelló, la Fundació Dávalos-Fletcher, i l’Institut Valencià de Cultura, a través del Museu de Belles Arts de Castelló, entre altres entitats.

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals