El PEU i la Mancomunitat de Penyagolosa impulsen el programa 'L'estiu pels campanars de Penyagolosa' 

01/08/2024 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Conèixer els nostres campanars és el camí per a estimar les campanes i el significat dels seus tocs. Aquesta és la màxima a partir de la qual naix el projecte Campanes de Penyagolosa que enguany portarà a terme la seua segona edició dels tallers amb la incorporació de Puertomingalvo a la iniciativa. Els tallers organitzats i coordinats pel Programa d'Extensió Universitària de l'UJI, la Mancomunitat de Penyagolosa i el Centre d'Estudis Penyagolosa són oberts al públic en general, agrupen a diferents edats i posen en contacte futurs amics de les campanes. 

Una part del taller estarà dirigida als campaners de cada poble -que ja fa temps van deixar de tocar perquè es van mecanitzar els tocs- explicaran la seua experiència en el treball de recuperar els voltejos i tocs oblidats, expliquen els membres de la Mancomunitat de Penyagolosa. El projecte Campanes de Penyagolosa inicia la seua activitat el pròxim dia 8 d'agost, amb un taller gratuït i obert que tindrà lloc a la localitat de Xodos i que busca crear un grup de campaners locals. Una iniciativa que s'allargarà durant tot l'estiu i també es realitzarà als campanars de Vistabella del Maestrat, Atzeneta del Maestrat, Puertomingalvo i Benafigos, els dies 11, 13, 14 i 18 d'agost, respectivament, tots por la vesprada, menys el que es realitzarà a Puertomingalvo que tindrà lloc pel matí. 

Tots els tallers els impartirà el jove de Vistabella, Pablo Solsona, col·laborador del gremi de campaners valencians i impulsor del projecte que pretén generar una xarxa d'amigues i amics de les campanes de Penyagolosa. En aquest sentit, el taller que s'impartirà a Vistabella de Maestrat serà un trobada de campaners locals, els quals reforçaran els tocs de la 'consueta'. 
Quant a la jornada que tindrà lloc a Atzeneta servirà per fer grup de campaners locals, mentre que els tallers a Puertomingalvo i Benafigos incidiran en conéixer les campanes, en primer lloc, mentre que el de Benafigos destaca per ser una sessió dedicada a estimar-se el campanar. 

El taller l'impartirà Pablo Solsona, habitual col·laborador del gremi de campaners valencians i impulsor del projecte, amb el qual es pretén generar una xarxa d'amigues i amics de les campanes de Penyagolosa entre els veïns dels quatre municipis. L'activitat està coordinada per la Mancomunitat de Penyagolosa-Pobles del Nord, el CEP i el Programa d'Extensió Universitària PEU-UJI 

La idea de realitzar un taller pràctic va sorgir durant la celebració de les Jornades de Persones i Patrimonis que van tindre lloc l'estiu passat quan els assistents van aportar idees per a crear un laboratori ciutadà al voltant de les campanes, després que Solsona fera una demostració participativa al campanar de Vistabella. 

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals