El Centre d'Estudis de Penyagolosa ha organitzat per aquest mes d'agost tres tallers amb l'objectiu de mantindre viva la tradició del cant que les rogatives medievals de Benafigos, Vistabella del Maestrat i Xodos interpretaven en el seu itinerari cap al santuari de Sant Joan de Penyagolosa. La segona edició d'aquesta iniciativa, que està coordinada pel Programa d'Extensió Universitària de l'UJI (PEU-UJI), té com a novetat la integració de Benafigos al projecte que es va encetar l'any passat per a recuperar els cants medievals, fent èmfasi en l'O Vere Deus, el so que agermana a les diferents rogatives que des de l'Edat Mitjana arriben a Sant Joan, i de les quals es mantenen les de les Useres, Xodos, Vistabella del Maestrat, Culla i Puertomingalvo
En el cas de Benafigos, s'ha de destacar que Miguel Ángel Martí ha realitzat la feina d’investigació i ha pogut ajuntar a diverses dones majors que encara saben cantar l’O Vere Deus, i a partir de les gravacions realitzades s’han pogut fer convocatòries d’assajos durant els mesos previs. Precisament, serà la localitat de l'Alt Maestrat, la que encetarà les activitats, el pròxim dissabte, dia 3 d'agost, a l'esglèsia parroquial, a les 11.30.
L'activitat tindrà lloc en altres dos dates diferents: la primera serà el dia 15 d'agost a l'esglèsia de Xodos a les 17 hores per a cantar amb els cantors oficials i els joves voluntaris. Vistabella del Maestrat serà la tercera i darrera parada el dia 18 d'agost a les 11.30. Allí es realitzarà un taller i un assaig dels cants 'Exurge domine' i 'Libera Me'. Totes els tallers i classes seran impartides per el tenor David Montolio.
Els detalls del ritual del cant del O Vere Deus passaven de pares a fills i això garantia la continuïtat, però el despoblament que van patir els pobles del medi rural van trencar aquesta línia directa de transmissió i ara són molt poques les persones que el coneixen. El taller vol recuperar la tradició i donar a conèixer als veïns de Benafigos, Xodos i Vistabella el cant que acompanyava a les rogatives.