Les veïnes i veïns de Cirat han treballat amb al voltant de 40 peces pertanyents a la col·lecció museogràfica de la localitat en el transcurs del taller “Conservació-restauració de la nostra història a través dels nostres museus”, que s'ha desenvolupat durant 30 hores dividides en sis sessions. El curs es va iniciar el mes de febrer passat i ha constat d'un classe mensual impartida per Manuel Moragues, llicenciat en Belles Arts.
Les diferents classes han comptat amb la participació d'al voltant de 35 persones que s'han format en el coneixement de tècniques de conservació curativa de peces etnogràfiques i la planificació i posada en valor d'espais museístics. Organitzada per l'Associació les Salines de Cirat, el Programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I (PEU-UJI) i l'Ajuntament de Cirat, aquesta activitat pretén ser un impuls perquè els veïns i veïnes recuperen la col·lecció museística de Cirat i l'exposen en l'espai museístic de la Casa Abadia, la Torre del Comte i el Forn Comunal.
Durant el curs s'han pogut recuperar, catalogar i estudiar diferents peces etnològiques que engrossiran el patrimoni cultural de la població, entre les quals destaquen nombrosos objectes de fusta, metàl·lics i ceràmics, com un plat de pisa, una tovallola de fil i un llibrell o la restauració d'una ràdio antiga dels anys 40-50 del segle XX, segons explica Moragues. En aquest sentit, l'especialista explica que s'han dut a terme intervencions bàsiques en les peces amb l'objectiu de frenar la seua deterioració, les quals s'han realitzat amb materials innocus
Totes les peces que s'han tractat estan datades entre finals del segle XIX i principis del XX, les quals s'han catalogat per a enviar la documentació a la Generalitat, ja que l'espai museístic de Cirat està reconegut per l'administració autonòmica. El coordinador del taller explica que “el més important és que totes les peces restaurades són de Cirat i també cal destacar el valor i la història que guarden per als seus veïns i veïnes, ja que la majoria està lligades al quotidià”.
Aquesta acció formativa forma part de l'acompanyament tècnic de projectes que desenvolupa el PEU-UJI en el territori i la seua realització es contextualitza en el conveni de col·laboració Enclau-UJI entre Universitat Jaume I, l'Associació Cultural Les Salines i l'Ajuntament de Cirat.