04-Curs teòric-pràctic: Salut Global i Cooperació Internacional: aplicant el coneixement

Última modificació: 27/06/2017 | Font: SASC

Enllaç a la matrícula

Dates: 6, 7, 10 i 11 de juliol de 2017

Lloc: ESTCE. Diferents espais de l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals. (veure programa)

Coordinació acadèmica del curs:

  • Conrado Martínez Cadenas, Unitat Predepartamental de Medicina
  • Marian Borja Prado, Cooperativa Salus

Descripció:

Aquest curs aborda a través de ponències, tallers, classes pràctiques, i taules redones, com aplicar el coneixement als reptes en salut global, des d’un punt de vista teoricopràctic i contat per professionals amb experiències reals sobre el terreny i, així, adquirir competències pràctiques, saber com utilitzar les ferramentes i metodologies adequades, descriure problemes de salut, esbrinar les causes i actuar en conseqüència, per al seu desenvolupament dins del territori nacional o per a dedicar-se professionalment a la cooperació internacional.

Programa:

Dijous 6 de juliol de 2017

Aula TD2304AA

8.30 h Recepció i lliurament de material.

9.00 h  Presentació del curs

9.15 h Conferència inaugural: «Big-data, retispot, microspot, malariaspot… Aplicant la tecnologia a la salut i a la cooperació internacional». Dra. Clara Crespillo Andújar. Especialista en Medicina Interna. Màster en Medicina Tropical i Salut Internacional per la UAM amb pràctiques a Etiòpia. Col·laboradora de la Fundación io i del projecte viajarseguro.org.

10.30 h Descans.

11.00 h Ponència: «Atenent malalties desateses: panorama actual». Dra. Laura Santos Larrégola. Metgessa especialista en Medicina Familiar i Comunitària. Màster en Medicina Tropical i del Viatger per la UAM. Vocal de la Fundación io i directora de continguts del projecte viajarseguro.org.

12.30 h Taller pràctic: «Resistències a medicaments en països de baixa renda: mesures a prendre». Dr. Manuel Linares Rufo. Metge especialista en Microbiologia Clínica i en Medicina Familiar i Comunitària. Màster en Medicina Tropical i del Viatger per la UAM. President de la Fundación io.

14.00 h Pausa.

LABORATORI TD1308AL

15.30 h Taller pràctic: «Control vectorial en països de rendes baixes. Programa Wolbachia». Dra. Rosario Melero Alcibar, doctora en Ciències Biològiques per la UCM, doctora en Pedagogia (Didàctica de les Ciències). UNED. Especialista en entomologia mèdica i veterinària, col·laboradora de la Fundación io i del projecte viajarseguro.org.  Dra. Clara Crespillo Andújar. Especialista en Medicina Interna. Màster en Medicina Tropical i Salut Internacional per la UAM amb pràctiques a Etiòpia. Col·laboradora de la Fundació io, i del projecte viajarseguro.org.

17.00 h Descans.

17.30 h Taller teoricopràctic: «Malalties prevenibles: hàbits de vida i vacunes». Dra. Amparo Blasco. Metgessa especialista en Medicina Interna. Hospital de la Plana. Màster en Medicina Tropical i Salut Internacional per la UAM.

18.30 h Taller pràctic: «Desnutrició infantil: què hi ha per dinar?». Na Marian Borja Prado. Farmacèutica. Professora de cicles formatius de grau mitjà i superior Família i Sanitat en Cooperativa Salus. Col·laboradora de la Fundación io i del projecte viajarseguro.org. Vocal de la Junta Rectora de Farmamundi.

19.30 h Ponència: «Fi de la declaració d’emergència global per Zika: en quin punt estem?». Dra. Clara Crespillo Andújar. Especialista en Medicina Interna. Màster en Medicina Tropical i Salut Internacional per la UAM amb pràctiques a Etiòpia. Col·laboradora de la Fundació io, i del projecte viajarseguro.org.. 

20.30 h Fi de la primera jornada.

Divendres 7 de juliol de 2017

Aula TD2304AA

9.00 h Visionat del documental «Malària, una lluita Global». IS Global.

9.10 h Ponència: «VIH/sida, malària i tuberculosi: com les eliminem?.» Dr. Manuel Bañó. Cap de Secció de Medicina Interna de l’Hospital de la Plana i professor associat laboral de Patologia General en la Facultat de Medicina de l’UJI.

10.30 h Descans.

11.00 h Taller pràctic: «Coneix el teu enemic: l’aigua».  Dra. Rosario Melero Alcibar. Dra. en Ciències Biològiques per l'UCM, Dra. en Pedagogia (Didàctica de les Ciències). UNED. Especialista en entomologia mèdica i veterinària, col·laboradora de la Fundació io i del projecte viajarseguro.org.

12.30 h Taller pràctic: «Viajarseguro.org: atenció al viatger cooperant». Equip Fundación io.  Dra. Laura Larrégola, Dra. Clara Crespillo, Dra. Rosario Melero, Na Marian Borja i Dr. Manuel Linares.

14.30 h Fi de la segona jornada.

Dilluns 10 de juliol de 2017

Aula TD2304AA

9.00 h Ponència informativa: «Vull ser cooperant internacional: com, quan, on i amb qui?». Dra. Raquel Agost Felip. Professora titular de l’Àrea de Psicologia Social. Codirectora del màster universitari en Cooperació al Desenvolupament (UJI). Coordinadora del grup d’investigació Psicologia Comunitària i Cooperació/IIDL..

10.30 h Descans.

11.00 h Visionat del documental: «Temps d'ecoutte!!!» Premi de la V edició d'#Artículo 31 Film Fest 2017.

12.30 h Ponència: «Sense elles no hi ha futur». Na Mila Font Jiménez. Llicenciada en Ciències Econòmiques. Delegada per a la Comunitat Valenciana, Regió de Múrcia i Canàries de l’organització Metges Sense Fronteres.

13.30 h Col·loqui: «Per què som tots necessaris?: el paper dels ‘‘altres’’ professionals sanitaris en cooperació». Maite García, podóloga, presidenta de l'ICOPCV, Amor en Acció; Paco Agulleiro, audioprotesista, Amor en Acció; Mila Font, MSF; Raquel Agost, dra. en Psicologia, UJI. Modera la taula: Marian Borja, farmacèutica, Fundació io i Farmamundi.

14.30 h Pausa.

15.30 h Taller pràctic: «Kit d’ajuda humanitària: contingut i maneig en terreny.» Guillermo López Rozada. Llicenciat en Farmàcia i en Ciències Bioquímiques per la Universitat de València. Màster en Medicina i Cirurgia Tropical per la Universitat de València i màster en Cooperació al Desenvolupament per la Universitat Jaume I. Director tècnic de l’Àrea de Logística Humanitària de Farmamundi.

17.00 h Descans.

17.30 h Taller pràctic: «Equip i muntatge d’un hospital de campanya». Demostració pràctica en el recinte de l’Àgora, amb la col·laboració de Creu Roja Espanyola.

20.30 h Fi de la tercera jornada.

Dimarts 11 de juliol de 2017

SALA DE JUNTES 3r pis. TD0302FJ

9.30 h Ponència: «Experiència d'un traumatòleg militar en missions internacionals». Relat sobre l'actuació de la traumatologia militar espanyola a les missions desenvolupades el 1995 a Bòsnia-Herzegòvina i el 1999 al terratrèmol ocorregut a Halidere-Estambul. Dr. Alfonso Jiménez Fernández, especialista en cirurgia ortopèdica i traumatologia, comandant mèdic diplomat en reserva, metge adjunt consultor de l'Hospital La Fe de València, professor de l'UNIA, col·laborador del Grau de Medicina de la Universitat de València.

11.00 h Descans.

11.30 h Conferència de clausura: «L'experiència de Fontilles en la lluita contra la lepra i altres malalties relacinades amb lapobresa i l'exclusió social.» En Eduardo de Miguel Selma, Llicenciat en Dret. Coordinador de projectes internacionals de l'associació Fontilles, membre del grup de cooperació internacional de la CONGDE, membre del Consell Municipal de Cooperació de l'Ajuntament de València, membre de l'Assemblea de la Federació Internacinal d'Organitzacions de Lluita contra la Lepra (ILEP) amb gran experiència, supervisant projectes a l'Índia, Nepal, Brasil, Guinea Ecuatorial, Angola, etc.

13.00 h Taula redona i col·loqui final. «Què és el que no ens han contat dels camps de refugiats?». Inaugura la taula En Joan Peris. Director General de l'ONG Farmamundi, experiència a Beirut. Altres ONG. Modera: Marian Borja.

14.30 h Clausura i finalització del curs.

Àrea acadèmica: Ciències de la salut

Destinataris: Estudiantat de l’UJI del Grau en Medicina, Infermeria i Psicologia, estudiantat d’altres facultats, Farmàcia, llicenciats de totes les àrees de Ciències de la Salut, així com personal universitari interessat, altres professionals sanitaris i públic en general

Nombre màxim d’assistents: 30

Durada: 30 h

Crèdits reconeguts per l’UJI: 1,5

Preus: tarifa B

  • 60 euros per a alumnat (s’ha d’adjuntar el carnet d’estudiant o matrícula del curs 2016/17).
  • 70 euros per a professorat, personal d’administració i SAUJI.
  • 90 euros per al públic en general.

Enllaç a la informació general dels Cursos d'Estiu UJI

Enllaç a la matrícula

Tornar a la pàgina principal dels Cursos d'Estiu UJI 2017

 

Institucions vinculades:

  • Fundación IO
  • Projecte “viajarseguro.org”
  • Farmamundi
  • Cooperativa Salus
  • Creu Roja Espanyola

          

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals
Universitat Jaume I CIF: Q-6250003-H Av. de Vicent Sos Baynat, s/n 12071 Castelló de la Plana, Espanya
Tel.: +34 964 72 80 00 Fax: +34 964 72 90 16