Javier Munárriz: «Una de les poques coses que es poden assegurar sobre la relació entre dieta i càncer és que la dieta mediterrània prevé el càncer» L'oncòleg va advertir que molts articles sobre aliments que prevenen o provoquen la malaltia estan supeditats a interessos econòmics

10/11/2014 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  • Javier_Munarriz javier-munarriz Javier_Munarriz-350

    Javier Munárriz, doctor en Oncologia Mèdica de l'Hospital Provincial de Castelló. | FOTO: ÀLEX PÉREZ

Javier Munárriz, doctor en Oncologia Mèdica de l'Hospital Provincial de Castelló, va oferir la conferencia «Alimentació i càncer: veritats i mites» en el marc del Curs sobre prevenció del càncer organitzat per l'Associació Espanyola contra el Càncer de Castelló i el Vicedeganat de Medicina de la Universitat Jaume I. L'especialista en Oncologia va ser taxatiu en afirmar que «una de les poques coses que es poden assegurar categòricament pel que fa a la relació entre dieta i càncer és que la dieta mediterrània, la nostra dieta de tota la vida, que és una dieta sensata, equilibrada i variada, prevé el càncer». 

Munárriz va explicar que, al contrari que en altres malalties com l'ébola o la silicosi, en el cas del càncer no hi ha només un factor causant de la malaltia sinó que hi ha molts factors implicats com el tabac, l'alcohol, els factors hereditaris i genètics i la dieta. Dins d'aquests factors hi ha alguns que no són modificables, com els factors hereditaris, genètics o de sexe (el càncer d'úter només el poden patir les dones), però hi ha uns altres que sí, com el consum de tabac, ja que està demostrat que no fumar disminueix en un 30% la incidència del càncer. «No obstant açò, de tots els factors modificables, el que més incidència té en el càncer és la dieta perquè una elevada ingesta calòrica i de greixos o la ingesta de carcinògens com l'alcohol poden produir càncer, igual que l'obesitat pot augmentar la mortalitat en alguns tipus de càncer». 

Entre els aliments o substàncies integrants d'una dieta que poden estar implicats en l'aparició d'alguns tipus de càncer el doctor Munárriz va citar l'alcohol, els greixos d'origen animal, la aflatoxina (un fong que contamina determinats cereals), els pesticides, els additius de l'aigua (arsènic, nitrats, crom) o la carn roja (sobretot pels tractaments hormonals als quals són sotmeses les vaques). Per contra, també hi ha aliments que poden prevenir o protegir del càncer com el te (pel seu alt contingut en antioxidants), les fruites i les verdures, els greixos del peix o vegetals (oli d'oliva) el seleni, la fibra (ja que evita l'absorció de les substàncies carcinògenes), la vitamina D, l'àcid fòlic, la soia o la llet. 

Javier Munárriz també va voler fer un advertiment sobre molts articles i estudis que es publiquen sobre la relació entre determinats aliments i el càncer, «cal ser molt escèptics davant aquestes notícies ja que darrere d'aquests temes hi ha uns interessos econòmics i empresarials molt forts». 

Per a finalitzar la seua conferència, l'oncòleg de l'Hospital Provincial va fer referència al prestigiós oncòleg Jr. Vicent T. DeVita, qui en les seues obres realitza sis recomanacions per a prevenir el càncer: realitzar activitat física regular, evitar el sobrepès, limitar el consum d'alcohol, menjar molta fruita i verdura, consumir cereals i evitar els carbohidrats refinats i sucres i substituir la carn per peix, nous i llegums. 

A continuació, Francisco Rallo, especialista en Medicina Interna i vicepresident de la junta provincial de Castelló de l'Associació Espanyola contra el Càncer va analitzar si es pot prevenir el càncer fent exercici. En últim lloc, Isabel Tena, d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Provincial, va oferir la xarrada «Com es prevé el Càncer Hereditari».

Altres notícies de la FCS:

Jenny Moix destaca la importància de dir als pacients de dolor crònic que el seu patiment és real

Velasco destaca la importància d'incorporar als sistemes sanitaris un enfocament de gènere basat en factors biopsicosocials

L’alumnat del Màster en Psicopedagogia de la UJI realitza una campanya sensibilitzadora entorn al Dany Cerebral Adquirit i el centre Ateneu

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions