Carmen Calvo advoca per legislar sobre el temps i la reproducció L'ex ministra ha participat en el seminari de la Fundació Isonomia sobre conciliació de la vida laboral, personal i familiar

22/10/2014 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  • Carmen Calvo seminari-isonomia Seminari_Igualtat_DLL44

    Carmen Calvo, professora de Dret Constitucional de la Universitat de Còrdova i ex ministra de Cultura. | FOTO: DAMIÁN LLORENS

Carmen Calvo Poyato, professora de Dret Constitucional de la Universitat de Còrdova, membre del Consell Nacional de la Comissió per a la Racionalització dels Horaris Espanyols i ex ministra de Cultura (2004-2007), ha sigut l'encarregada d'iniciar el VII Seminari Internacional/XIII Jornades d'Interlocució municipal «Conciliació de la vida laboral, personal i familiar: un assumpte públic», organitzades per la Fundació Isonomia i l'equip de recerca «Dret i gènere» de la Universitat Jaume I. 

Carmen Calvo ha mantingut un diàleg amb Asunción Ventura, professora de Dret Constitucional i vicepresidenta de la Fundació Isonomia, sobre la democràcia quotidiana i el repartiment dels temps. L'ex ministra ha iniciat la seua intervenció fent una reflexió sobre la importància de la gestió del temps «perquè els éssers humans hem d'arrancar el dia amb llum i acabar-ho amb el crepuscle i amb la foscor» i ha lamentat les disfuncions horàries que es pateixen a Espanya «és un tema gravíssim perquè tenim un sistema de llum-foscor-horari absolutament inhumà. Gran part dels problemes que tenim de productivitat laboral, de fracàs escolar i de malalties falses provocades per l'ansietat vénen provocats per aquests horaris irracionals, perquè dormim una hora i mitja menys que en la resta d'Europa». 

Per tot açò, la professora de Dret Constitucional ha afirmat que «el temps és el primer element a considerar per part d'una democràcia que vulga ser revolucionària: la gestió del temps i el repartiment dels temps. La societat ha canviat, les dones han accedit a la ciutadania i al mercat laboral però el repartiment del temps se segueix mantenint com fa 200 anys: l'home té temps per al seu espai públic i privat i la dona només té temps per al seu espai privat. Hem donat per bé aquest repartiment del temps i no hem de fer-ho». 

Carmen Calvo i Asunción Ventura han coincidit que l'única solució per a acabar amb aquesta situació passa perquè l'Estat començe a legislar sobre aquests assumptes, perquè el gran repte de la democràcia actual és avançar en igualtat. «Conciliar no és un assumpte privat és un assumpte públic, és el gran assumpte polític de la democràcia perquè o col·loquem la maternitat en el centre del debat o no avançarem gens. L'eix del debat d'un model de país i de convivència és com vénen al món les pròximes generacions i ha de fer-se en unes condicions que garantisquen la igualtat de dones i homes». 

«La política ha de començar a parlar de valors morals i ideologia i no solament de gestió. No volem parlar de conciliació, volem una legislació contundent. En els últims 200 anys s'ha millorat la vida física de les persones (sanitat, educació, infraestructures) i ara a la democràcia li toca entrar en la vida psicològica, en la vida no material. Hem de tornar a pactar quines són les condicions d'igualtat i les condicions mínimes de dignitat, hem d'obrir un debat, fer propostes i votar. És necessari aprovar una Llei del Temps i una Llei Integral de Maternitat i Reproducció que col·loque a les dones en el centre del debat perquè els estereotips sobre la masculinitat i la feminitat han canviat» ha conclòs Calvo. 

Abans d'aquest diàleg, el seminari ha sigut inaugurat per la directora acadèmica del mateix, Asunción Ventura Franch; el professor de Dret del Treball i la Seguretat Social, Santiago García Campà i la vicerectora de Planificació Estratègica, Qualitat i Igualtat, María José Oltra qui ha recordat que és una responsabilitat de les institucions públiques i de la ciutadania aconseguir que l'aplicació de la Llei Orgànica d'Igualtat es convertisca en realitat. La vicerectora també ha posat l'accent que les universitats públiques «hem d'assumir la responsabilitat ineludible de promoure bones pràctiques perquè la igualtat siga cada vegada més real». Finalment, ha afirmat que la conciliació de la vida laboral, personal i familiar és possiblement un dels àmbits en els quals menys s'ha avançat en matèria d'igualtat, «per açò cal promoure les necessàries modificacions legislatives i també les bones pràctiques».

Fotografies

Altres notícies:

María José Gámez: «Els estereotips estan perpetuant rols de violència i són obstacles per a la igualtat»

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions