L'UJI i la Diputació de Castelló presenten l'obra «El periódico Mediterráneo durante la transición española (1975-1982)»

24/02/2014 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  • Publicació Mediterráneo presentacio-mediterraneo MEDITERRANEO_350

    D'esquerra a dreta: José Luis Valencia, Vicent Climent, Javier Moliner, María Pareja i Santiago Fortuño. | FOTO: DIPUTACIÓ

Publicacions de la Universitat Jaume I i la Diputació de Castelló van presentar el passat 19 de febrer l'obra El periódico Mediterráneo durante la transición española (1975-1982), fruit de la tesi de la doctora en Filologia per l'UJI María Pareja. En la publicació es realitza un complet recorregut per aquest període històric a través de l'anàlisi detallada del periòdic castellonenc amb una especial èmfasi en els articles d'opinió.

L'acte de presentació va comptar amb l'assistència de l'autora; el rector de la UJI, Vicent Climent; el president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner; el director de Mediterráneo, José Luis València i el catedràtic de Literatura Espanyola de l'UJI, Santiago Fortuño, director de la tesi doctoral en la qual es basa l'obra.

En la presentació, María Pareja va qualificar d'«apassionant» la temàtica del llibre. «Aquesta obra és interessant sobretot perquè no podem abandonar-nos a l'oblit. Els fets històrics ens porten fins al que som avui», va apuntar l'autora.

Per la seua banda, Vicent Climent va posar de manifest el compromís de la Diputació, Mediterráneo i l'UJI amb la societat més propera. Així mateix va ressaltar el paper del periòdic castellonenc a l'hora d'assentar el periodisme d'opinió, clau en moments decisius com aquells anys. En aquesta línia, José Luis València va apuntar que «en un període polític tan intens, Mediterrani va ser el brou de cultiu informatiu i d'opinió, la veritable tribuna pública en la qual expressar les idees i, fins i tot, les consignes per a la conquesta de les llibertats democràtiques». Sobre aquest tema, Moliner va assenyalar que «un periòdic no pot perdre mai el seu esperit crític i fiscalitzador perquè, com s'ha demostrat al llarg de la història, en els mitjans de comunicació també resideix el poder de canviar les coses».

Finalment, Santiago Fortuño va destacar la important contribució d'aquest treball al coneixement de la història social i cultural contemporània de Castelló.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions