La Universitat Jaume I, la Universitat de València i la consultora Everis crearan una eina TIC per a la prevenció de l'obesitat infantil Els índexs d'obesitat infantil a Espanya s'aproximen als dels EUA; el 2012, el 28,3% de xiquets entre 2 i 12 anys patia sobrepès

25/10/2013 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La consultora multinacional Everis coordinarà a Espanya el desenvolupament del projecte MEAL (Modifying Eating Attitudes and Actions through Learning) amb la participació de grups de recerca de la Universitat Jaume I i la Universitat de València com a experts en desordres psicològics i teràpies de tractament de l'obesitat infantil. En el cas de l’UJI, la recerca la durà a terme el Laboratori de Psicologia i Tecnologia (LabPsiTec), amb la direcció de la catedràtica Cristina Botella. A més, en el projecte, que està finançat per la Comissió Europea amb un import de 500.000 euros, hi ha implicats tres socis europeus de Noruega, Àustria i Itàlia i tindrà el suport del CIBERobn (Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa i Fisiopatologia de l'Obesitat i la Nutrició). 

El projecte MEAL oferirà, a través d'una eina TIC, una metodologia de formació per als professors, estudiants i professionals de la nutrició que els permetrà adquirir, entrenar i oferir als xiquets i xiquetes educació nutricional bàsica i entrenament en conductes alimentàries saludables. Actualment, aquests continguts no estan inclosos en el currículum acadèmic de les carreres d'Educació Primària i Nutrició.

Els mals hàbits alimentaris a Europa s'han convertit en un gran problema de salut. De fet, són un important factor de risc per al desenvolupament de l'obesitat i dels trastorns alimentaris que causen un greu perjudici entre la població. El nombre de persones obeses s'ha triplicat a Europa en els últims 20 anys i Espanya és el segon país del continent amb la major taxa d'obesitat en menors, que ja assoleix el 28,3% de la població infantil.

MEAL oferirà una plataforma web per a facilitar l'ensenyament de la nutrició en les escoles. L'eina es basarà en un model educatiu que permetrà «aprendre fent». És a dir, no solament aprendran coneixements nutricionals, sinó que també entrenaran habilitats a través d'un serious game en el qual hauran de donar de menjar a una família, amb productes creats per ells mateixos. Aquesta eina serà implantada en les escoles per a xiquets entre 9 i 12 anys, i permetrà seleccionar fases del joc perquè els menors seguisquen practicant en les seues cases.

Per al desenvolupament de la plataforma web MEAL utilitzarà ehCOS, una innovadora plataforma tecnològica orientada a processos desenvolupada per Everis, que està transformant la forma de construir solucions de negoci per al sector de la salut, tant en sistemes clínics com administratius. La seua base tecnològica i funcional, proporciona una sòlida capa inicial, la qual permet reduir el temps de desenvolupament i manteniment de la nova solució.

El projecte començarà amb l'anàlisi de les necessitats dels usuaris i el desenvolupament tecnològic. Posteriorment, es realitzaran assajos de validació a Àustria, Noruega, Itàlia i Espanya, amb diferents grups d'usuaris (estudiants, professionals i xiquets). 

S'espera que el projecte MEAL promoga programes formatius nutricionals innovadors i de qualitat per als professionals (professors i especialistes en nutrició) i estudiants d'aquestes titulacions i permeta crear una eina TIC que augmente el nivell de autoeficàcia, autoregulació i motivació per a canviar els comportaments alimentaris entre els més petits.

Altres notícies:

L’UJI presenta a la Fira d’Educació a Saragossa una aplicació de realitat augmentada que permet visionar el campus en 3D

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions