Estudiantat d'Educació Infantil realitza activitats inclusives amb alumnat de la Fundació Síndrome de Down Castelló

13/11/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Alumnat dels programes formatius del departament de Formació i Ocupació i dels grups d'Habilitats Socials de la Fundació Síndrome de Down de Castelló han participat de nou en una activitat conjunta amb l’estudiantat de quart curs del Grau en Mestre/a d’Educació Infantil de la Universitat Jaume I.

L'activitat, que es duu a terme des de fa més de cinc anys, s'engloba dins dels seminaris de l'assignatura «MI1026 - Trastorns del Desenvolupament (de 0 a 6 anys)», impartida per la professora Clara Andrés i el professor Javier Julve. L'objectiu d'aquesta activitat és doble: d'una banda, es pretén crear un espai d'intercanvi d'experiències vitals entre l'alumnat d'ambdues entitats per a reflexionar conjuntament sobre aquells aspectes que obstaculitzen la inclusió de totes les persones en l'àmbit educatiu, laboral i social; i d'altra banda, es pretén augmentar la inclusió i visibilitat de persones amb necessitats educatives especials en el marc de la universitat, més concretament, d'aquelles amb discapacitat intel·lectual.

Així, en grups formats per alumnat d'ambdues entitats, es va reflexionar de forma col·laborativa sobre les seues experiències vitals, pors, expectatives i projectes de futur. Posteriorment, tots els grups van exposar les seues conclusions finals a través d'un material gràfic elaborat per ells mateixos durant la sessió. Cal assenyalar que aquests materials s'exposaran en el vestíbul de la Facultat de Ciències Humanes i Socials al desembre amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. A més, després de finalitzar la part pràctica d'aquesta activitat, professionals del Gabinet Psicopedagògic de l'Associació Síndrome de Down, van fer una xerrada on es va abordar la importància de l'educació inclusiva i l'aplicació de les tècniques per a oferir una resposta adequada a les necessitats que plantegen els alumnes. 

El professorat de l'assignatura destaca que, a través d'aquesta activitat, s'ha aconseguit que l'alumnat del Grau conega de primera mà la realitat de joves amb Síndrome de Down, així com amb un altre tipus de Discapacitat Intel·lectual, i que reflexione sobre la importància de la figura dels mestres per al seu posterior desenvolupament social i la seua inclusió en la societat en general. 

Després de realitzar l'activitat, es van arreplegar algunes opinions de l’estudiantat del Grau. Per exemple, Alicia Mercè Miquel va destacar que «fer activitats com aquesta repercuteix d'una manera molt forta en tots nosaltres. Aquests treballs cooperatius ens enriqueixen com a persones i, a més, ens permeten conèixer a persones que ens expliquen les seues experiències reals sobre la inclusió en les aules. També fa que ens adonem de totes aquelles etiquetes que posem la societat en general i que ens tanquen les portes a descobrir tot el que ens pot aportar la diversitat en les nostres vides». Per la seua banda, l'alumna Belen Gual, va incidir que «aquesta visita ha sigut una experiència única, divertida i molt pràctica. Aquest és l'últim any del grau i hem rebut molta informació teòrica i treballs pràctics amb situacions inventades, però conèixer a persones reals que puguen explicar les seues experiències i explicar el seu dia a dia ha fet que ens adonem, de manera vivencial, que tots som persones úniques i diferents independentment de l'etiquetatge que la societat ens col·loca. Nosaltres, com a futures docents i individus de la societat, tenim el deure d’aprendre i d'ensenyar a valorar a totes les persones, totes tenim unes fortaleses i unes febleses, però aquestes s'han d'intentar afrontar i veure-les com una capacitat».

Per la seua banda, per a l'alumnat de la Fundació Síndrome de Down, aquesta activitat suposa una experiència formativa que els permet relacionar-se amb joves de la seua mateixa edat que estan formant-se en la Universitat, i adonar-se que hi ha més coses que els uneixen que els separen. En aquest sentit, Lledó Parra, alumna de la Fundació, ha destacat que «amb aquesta visita he pogut conèixer a xics i xiques de la universitat als quals els preocupa el mateix que a mi: trobar un treball quan acabe d'estudiar».

Cal destacar que, com a fruit d'aquesta col·laboració, i amb l'objectiu d'augmentar el nombre de pràctiques inclusives reals en el marc de la universitat, es va a dur a terme una altra experiència pionera i nova entre els alumnes de l’UJI i la Fundació Síndrome de Down Castelló.

Concretament, durant el mes de novembre i desembre es realitzarà el taller «Inclúyeme», en el qual participaran de manera voluntària 12 alumnes de l'assignatura MI1026 i quatre alumnes dels tallers de Formació Contínua del Gabinet Psicopedagògic de Síndrome de Down Castelló. En el taller es reflexionarà sobre l'ús d'Internet i xarxes socials d'una manera col·laborativa i pràctica.

 

Altres notícies:

Alumnat del Màster en Psicopedagogia de l’UJI desenvolupa un projecte d’inserció sociolaboral en el Centre d’Educació Especial Penyeta Roja

Jordi Jauset incideix en els beneficis de l’educació musical en la inauguració del Màster en Didàctica de la Música de l’UJI

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions