Administració, empresa i universitat asseguren que el model de governança del territori ha de ser fruit de la participació de tots

22/05/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El Congrés Internacional de Turisme Universitat-Empresa ha analitzat en la seua vintena edició els reptes a què s'enfronta la indústria turística amb un especial èmfasi en la governança com a pilar sobre el qual ha d'assentar-se la gestió de les destinacions turístiques.

En el congrés s'han presentat 41 comunicacions d'experts de diferents nacionalitats i diverses ponències plenàries i taules debat que han aprofundit en assumptes com ara el club de producte, l'economia col·laborativa, models públics de gestió pública i privada, la importància del factor humà en la gestió turística o la marca ciutat a través dels congressos, entre altres.

Més de 150 persones entre experts del sector, empresaris, estudiantat, responsables de les administracions i representants acadèmics han assistit al congrés que ha sigut inaugurat per Vicent Climent, rector de la Universitat Jaume I; Javier Moliner, president de la Diputació de Castelló; Amparo Marco, alcaldessa de Castelló de la Plana; Francesc Colomer, secretari autonòmic de l'Agència Valenciana de Turisme; José Luis Breva, president del Consell Social de l’UJI, i Diego López Olivares, catedràtic de l’UJI i director del Congrés.

Climent ha assenyalat que el fet que s’hagen celebrat 20 edicions del congrés «és senyal inequívoc que ho estem fent bé i que la Universitat té molt a aportar». Per la seua part, Diego López Olivares ha fet referència a l'evolució del congrés en les 19 edicions anteriors, i Jose Luis Breva ha esmentat la quarta revolució industrial com a escenari en què es mou la indústria turística.

Moliner ha subratllat la idoneïtat de parlar de governança perquè «és justament el que necessita ara el sector. Parlar de governança és estar plantejant vies de desenvolupament que propicien una gestió de la destinació cada vegada més eficaç». En aquesta línia, Colomer ha afirmat que «junts estem construint a la província un model de governança del territori innovador, sostenible i d'avantguarda. Un model dotat econòmicament i amb estabilitat, que ens permetrà avançar amb seguretat i units».

Finalment, l'alcaldessa de Castelló ha mostrat la seua «satisfacció per veure com un congrés en el qual vaig estar involucrada des de la seua gestació, segueix la seua trajectòria i és avui un congrés consolidat».

Després de la inauguració, la danesa Dianne Dredge, de la Universitat d'Aalborg, ha incidit en el paper de l'emergent economia col·laborativa a l'hora de replantejar la gestió turística d'una destinació. A continuació, Juan Ignacio Pulido, de la Universitat de Jaén, ha plantejat els reptes de la governança en la gestió turística i s’ha celebrat un panell d'experts sobre models de gestió pública i privada, liderat per la directora general de Turisme de la Comunitat Valenciana, Raquel Huete; i un altre sobre club de producte, dirigit per Virginia Ochoa, gerent del Patronat Provincial de Turisme de Castelló. Per a tancar el primer dia de congrés s'han presentat de forma simultània les comunicacions, algunes en línia, des de diferents punts del món com ara Mèxic o Colòmbia.

La segona jornada s’ha iniciat amb la ponència plenària d’Angelo Presenza, expert de la Universitat italiana de Molise. En la seua intervenció, Presenza ha advocat per l'ús de les noves tecnologies i la intel·ligència competitiva per a optimitzar esforços en la gestió d'una destinació turística. A continuació, un panell d'experts sobre l'ús de les dades en l'estratègia de la destinació, moderat per Rafael Lapiedra, degà de la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques de l'UJI, ha aportat l'enfocament tecnològic al congrés, amb la participació d'especialistes en monitoratge i anàlisi de dades aplicades a la gestió turística. 

A més, s'ha celebrat un altre panell sobre aportacions en innovació turística de centres de recerca, moderat pel director del congrés. Finalment, Jean Pierre Lozato-Giotart, expert en desenvolupament turístic internacional de la Universitat Sorbona III, ha exposat la seua visió sobre destinacions i models turístics sostenibles en un món globalitzat. 

Els participants també han tingut l'oportunitat de visitar al final de la jornada les Grutes de Sant Josep de la Vall d'Uixó i l'Estadi de la Ceràmica del Vila-real CF.

El Congrés és una iniciativa de la Fundació Universitat Jaume I-Empresa i la Universitat Jaume I de Castelló, i compta amb el patrocini de la Diputació Provincial i l'Agència Valenciana de Turisme, així com la col·laboració dels festivals FIB, Rototom Sunsplash i Arenal Sound.

Fotografies

 

Altres notícies de la FCJE:

Les jornades d'orientació professional de Criminologia i Seguretat posen en valor les estades internacionals per a millorar l'ocupabilitat

El rector de l’UJI rep l’estudiantat de Dret guanyador en la competició internacional MOOTMadrid

El professor Ricardo García Macho imparteix l'última lliçó oficial a l’UJI acompanyat pels seus companys de facultat

L’UJI organitza una jornada per a mostrar les possibilitats laborals en l’àmbit del dret i l’advocacia

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions