La recerca biomèdica està esbiaixada envers la biologia masculina, segons un estudi de l'UJI

26/09/2016 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La professora del Departament de Psicologia Bàsica, Clínica i Psicobiologia de la Universitat Jaume I de Castelló Carla Sanchis-Segura ha coordinat, juntament amb la investigadora Jill Becker de la Universitat de Michigan, un número especial de la revista Addiction Biology, on adverteixen que la recerca biomèdica en general, i la de les addiccions en particular, es decanta envers la biologia masculina, ja que es basa «excessivament» en estudis preclínics en mascles i assajos clínics amb homes.

Sanchis-Segura assegura que el model actual d’investigació en l’àmbit de la salut presenta mancances perquè, en primer lloc, «no estudia el 50% de la població, les dones», amb la qual cosa «es perden oportunitats de trobar solucions terapèutiques alternatives». «Si un trastorn o malaltia presenta una major incidència en un dels sexes, podem considerar que l'altre sexe està protegit, per la qual cosa, estudiant les diferències entre ambdós, podem trobar noves estratègies terapèutiques per a reduir o millorar la situació del sexe desprotegit», apunta la investigadora de la Universitat Jaume I. De fet, «caldria recordar que els medicaments solen tenir més efectes secundaris per a les dones per aquests biaix de sexe en la investigació», afegeix la professora del Departament de Psicobiologia.

L’article de Sanchis-Segura i Becker -que dóna inici a aquest número especial- també aprofundeix en l’estudi de les diferències entre homes i dones en la recerca biomèdica i adverteix, per exemple, que no totes són iguals, aportant un sistema de classificació, i que les més importants estan vinculades amb els processos reproductius. D’altra banda, resulta fonamental descriure tant les diferències per sexe i gènere com les semblances, molt més abundants. De fet, «l’èmfasi a buscar diferències entre els dos sexes i la seua presentació desintegrada pot portar a reduccions enganyoses que alimenten la idea errònia que investigar les diferències de sexe fomenta la desigualtat entre homes i dones», argumenta Sanchis-Segura.

LES DONES, MÉS VULNERABLES A LES ADDICCIONS

En l’àmbit de la recerca sobre les addiccions a drogues, les diferències entre homes i dones també són rellevants. En primer lloc, segons Carla Sanchis-Segura, els homes presenten una probabilitat més elevada d’iniciar-se en el consum de drogues, tant legals com il·legals, per un component social lligat al gènere. Tanmateix, «els efectes de les drogues en les dones són més grans, per un costat, per les diferències metabòliques que fan que el cos femení les elimine lentament». Així, les dones, «presenten més risc de desenvolupar problemes clínics com ara la dependència o l’addicció, però, d’altra banda, busquen ajuda professional en el tractament amb major freqüència i celeritat que els homes», conclou la professora.

Carla Sanchis-Segura és investigadora i professora  del Departament de Psicologia Bàsica, Clínica i Psicobiologia de la Universitat Jaume I on imparteix les assignatures Fonaments de Neurociència i Psicobiologia del Desenvolupament i la Conducta Sexual. La seua recerca ha estat centrada en l’estudi dels processos de consum i addicció a drogues i, de forma més recent, sobre les interaccions del sexe i el gènere en diferents àmbits del desenvolupament i la salut.

Sanchis-Segura, C.; Becker, J. (2016). «Why we should consider sex (and study sex differences) in addiction research». Addiction Biology. Mar 31. DOI: 10.1111/adb.12382

 

Altres notícies d'investigació:

La preocupació per la imatge social és un tret essencial de la psicologia humana

Dos professors de l’UJI participen en el certamen Naukas 2016 de divulgació científica

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions