Més de 290 persones gaudeixen dels Cursos d’Estiu de l'UJI

22/07/2016 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  •  cursos-estiu cursos-estiu

    FOTO: Àlex Pérez

Més de 290 persones han gaudit enguany dels cursos d’estiu de la Universitat Jaume I. L’oferta formativa estival, que ha constat d'onze propostes, s'ha desenvolupat a Vila-real, Vilafamés, Benicàssim, Vistabella, Vilafranca, la Llotja del Cànem-Seu de la Ciutat i el campus universitari, amb temàtiques tan variades com periodisme, salut, poesia, música o arquitectura.

 

CIÈNCIES DE LA SALUT

Villafañe defensa a l’UJI la importància d'avaluar la reputació dels organismes sanitaris espanyols per a la sostenibilitat del sistema

Justo Villafañe, catedràtic expert en reputació i fundador de la consultora  Villafañe & Asociados, ha destacat la importància d'avaluar la reputació dels diferents actors que integren el sistema sanitari espanyol de cara a avançar en la seua millora i sostenibilitat. El professor de la Universitat Complutense de Madrid ha presentat el monitor de reputació sanitària (MRS) en el curs d'estiu «El màrqueting de salut en l'entorn 3.0» i ha explicat com el MRS cerca avaluar la reputació dels diferents actors implicats en el sistema de salut, entenent per reputació el binomi format «per la realitat de l'organització i la percepció que tenen d'aquesta organització els seus grups d'interès».

Dolores Gil: «Alliberar-nos de com ens preocupa la nostra imatge contribuiria a un vertader alliberament de la dona»

Si bé el feminisme ha sigut i és una revolució necessària, per a la psicòloga M. Dolores Gil la vertadera revolució de la dona passa també per «alliberar-nos de com ens preocupa la nostra imatge». La professora del Departament de Psicologia Evolutiva i de l'Educació de la Universitat de València ha alertat en el curs d'estiu «Humanització en l'assistència a la dona i la primera infància» de la importància del problema que suposa la pressió sobre la imatge corporal, especialment en les dones. «No tenim percepció de la gravetat del tema», ha assegurat, i ha defensat la necessitat de contribuir a avançar cap a un món «en el qual les dones puguen tenir una percepció realista del seu cos, comprenent que no existeix el cos ideal i alliberant-se de la imposició de les modes; acceptant que la imatge corporal no té res a veure amb el que som i amb la vàlua de les persones, i dedicant temps i esforç a millorar les qualitats importants de la persona i no la seua aparença».

Mateo: «No es posarà fi a les malalties si no tractem el problema de les persones»

La doctora en Ciències Químiques i presidenta d’Inesfly Corporation, Pilar Mateo, ha assegurat en el curs pràctic d’estiu «Medicina i laboratori: coneixements i necessitat» que «no es posarà fi a les malalties si no tractem el problema de les persones» perquè, al seu parer, cal emprendre una actuació global que se centre en la situació de les persones que pateixen algunes malalties com ara el Zika, el dengue, la malària, la leishmaniosis o el Chikungunya, i no abordar únicament el tractament de la malaltia. Mateo ha assegurat que, en el cas de les malalties endèmiques, «cal una actuació integral que s’iniciaria amb el control del vector als habitatges, per a continuar amb el tractament clínic i, per últim, però no menys important, amb l’educació en higiene i salut de la població». En la seua opinió, «la mobilització social és fonamental» per a reconèixer el problema i les possibles solucions, entre les quals destacaria l’educació en salut.

 

ENGINYERIA I ARQUITECTURA

La tècnica de la pedra en sec opta a una candidatura transnacional per a convertir-se en Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco

Consuelo Matamoros i Javier Martín, del Servei de Patrimoni Cultural de la Conselleria d'Educació, Recerca, Cultura i Esport, han realitzat una presentació de la candidatura transnacional dels usos de la pedra en sec a la llista representativa de la Unesco de patrimoni immaterial en el curs d'estiu «El paisatge de la pedra seca a l'interior de Castelló. Tècnica, anàlisi i protecció». Segons han explicat, la candidatura està formada per vuit països, Xipre i Grècia com a coordinadors, i Espanya, Croàcia, Suïssa, Bulgària, França i Portugal. «Aquesta candidatura transnacional, encara que siga de patrimoni immaterial, entenem que servirà per a promoure aquests béns i que es mantinguen, perquè se seguisquen transmetent els sabers relacionats amb la pedra en sec», ha apuntat Matamoros.

 

ARTS I HUMANITATS

Amos Paran insta els docents a utilitzar de forma creativa i divertida la literatura a les aules de llengua

El professor de l'Institut d'Educació UCL de la University College London Amos Paran ha abordat algunes de les metodologies més apropiades per a l'ús de la literatura en les classes de llengua en el curs d'estiu «Children's and young adults' literature and their pedagogical implications». El treball en equip, la creativitat, l'aprenentatge pràctic a través d'activitats i la implicació han sigut algunes de les claus de les diferents activitats plantejades pel professor.

Pau Rausell: «L’existència d’un impacte econòmic no justifica l’acció cultural per si mateixa»

Pau Rausell, professor del Departament d’Economia Aplicada de la Universitat de València i director de la Unitat d'Investigació en Economia de la Cultura i Turisme (Econcult), ha abordat l’impacte econòmic de la cultura en el curs d’estiu «Un país de música: la indústria musical valenciana». Rausell ha destacat que «moltes vegades es fan esforços per a calcular aquest impacte, com el percentatge del PIB que suposa, una dada que després no serveix per a generar repercussions reals en el futur del sector, sinó que s’utilitza simplement com a eina de comunicació». En aquest sentit, també ha posat en relleu que encara que semble positiva una acció pels seus efectes multiplicadors, «l’existència d’un impacte econòmic no justifica l’acció per si mateixa, perquè els fons es posen entre tots, mentre que el valor afegit té un efecte distribuït que no recau en tots, per la qual cosa cal debatre sempre aquestes accions».

Luis García Montero: «La literatura és un exercici fonamental de l'emancipació de l'ésser humà»

«La literatura és un exercici fonamental de l'emancipació de l'ésser humà», ha assegurat el poeta i professor de la Universitat de Granada Luis García Montero durant la seua participació en el curs d'estiu «Poesia actual: vivències i art». «La poesia és per a mi un intent de dibuixar l'espai de la veritat», una veritat amb minúscules, «una manera honesta d'equilibrar els valors propis amb la realitat» en una societat que camina molt ràpid i on es promou la cultura d'un sol ús, ha explicat el poeta Luis García Montero en la seua intervenció titulada «La poesia com a vocació».

Claudia Montero insta a reflectir la identitat i les arrels en les creacions musicals perquè aquestes transcendisquen i emocionen

La compositora Claudia Montero, guardonada en els premis Grammy Llatí en la categoria de Composició Clàssica Contemporània, ha instat a «no oblidar qui som i incorporar la nostra identitat i arrels a l’hora de fer música» en el curs d’estiu «Creativitat i expressió musical». Montero ha afirmat que uns dels principals reptes de l’àmbit musical és dir quelcom que transcendisca. Per a això, ha assenyalat que és necessari posar en la música els gestos propis que s’han adquirit de l’entorn i que han generat la història vital de cadascú.

Experts analitzen la relació del vi amb els àmbits artístic i literari

Experts en art i humanitats han donat a conèixer la relació que existeix i ha existit sempre entre la cultura de les festivitats, especialment el vi, i els àmbits artístic i literari en l'espai social del Mediterrani en el curs d'estiu «Els vapors de l'art. El vi i el festiu en la creació artística i literària». Així, s’han abordat temes com ara els misteris de les bacanals en la pintura del Renaixement o el paper que va jugar el vi en la literatura del Segle d'Or, entre altres.

 

CIÈNCIES SOCIALS I JURÍDIQUES

Martínez Guzmán advoca per un canvi en la concepció de la identitat de la infància per a avançar en els drets de les xiquetes i xiquets

El director honorífic de la Càtedra Unesco de Filosofia per a la Pau, Vicent Martínez Guzmán ha defensat un gir epistemològic en la concepció de la identitat de la infància en el curs d’estiu «Els drets dels xiquets i xiquetes i l'educació per a la pau». Segons ha explicat, els xiquets i xiquetes són moltes vegades considerats més víctimes que actors i agents i es presenten com atrapats en els conflictes i al marge de les polítiques que generen i sostenen el conflicte. En aquest punt, ha advocat per investigar la diversitat de formes en què els xiquets i xiquetes poden ser afectats pel conflicte, però també la seua capacitat per a intervenir-hi, a vegades de forma positiva, com a pacificadors i constructors de pau, guardians de la comunitat i la família i la seua capacitat per a sobreviure. Així, ha assenyalat que s’ha d’analitzar la tensió que existeix entre el seu paper de víctimes i la seua capacitat per a resistir la seua victimització.

Especialistes coincideixen en la necessitat de buscar altres formes de negoci en els mitjans de comunicació alternatius

Els tres especialistes que han participat en la taula redona «La necessitat d'un nou model informatiu» del curs d'estiu «Construint un periodisme independent i de canvi social» han coincidit a assenyalar la necessitat de buscar noves alternatives de negoci per als mitjans de comunicació alternatius. En la taula moderada per Alex Iván Arévalo Salinas, coordinador acadèmic del curs, han participat José Luis González Esteban, professor de la Universitat Miguel Hernández d'Elx; Dolors Palau, professora de la Universitat de València, i Andreu Casero, professor del Departament de Ciències de la Comunicació de l'UJI.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions