Araceli Alonso: «Espanya s'ha convertit en un dels principals focus de destinació i trànsit per a la tracta de persones, explotació sexual i trasllat de menors»

09/11/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  • Conferència Araceli Alonso master-pau AraceliAlonso

    Conferència d'Araceli Alonso, professora de la Universitat de Wisconsin-Madison. | FOTO: Àlex Pérez

El Doctorat en Estudis Internacionals de Pau, Conflictes i Desenvolupament de la Universitat Jaume I ha inaugurat el curs acadèmic 2015/16 amb una conferència d'Araceli Alonso, professora de la Universitat de Wisconsin-Madison i especialista en desenvolupament i gènere, que ha versat sobre el «Comerç sexual i tracta de dones a Espanya: economies prohibides d'explotació i desig».

En primer lloc, Alonso ha establit el marc legal en el qual es defineix l'explotació sexual i ha presentat l'Estratègia de la Unió Europea per a l'eradicació de la tracta d'éssers humans. 

Seguidament, ha destacat que «en els últims cinc anys, Espanya s'ha convertit en un dels principals focus de destinació i trànsit per a la tracta de persones, explotació sexual i trasllat de menors cap a altres països d'Europa». En aquest sentit, ha assenyalat que la posició geoestratègica d'Espanya resulta summament atractiva per a les màfies que han teixit una consistent xarxa amb bases fermament interconnectades a Europa de l'Est, Àfrica Subsahariana i Amèrica Llatina.

A continuació, ha dibuixat el perfil de les dones que pateixen aquesta tracta de persones i explotació sexual el qual varia en edat, educació i atractiu físic en funció del país de procedència. No obstant això, presenten coincidència en l'existència de càrregues familiars (fills, familiars malalts), procedència de pobles o petites ciutats i falta de coneixement de l'idioma castellà (subsaharianes i d'Europa de l'Est).

D'altra banda, Alonso ha al·ludit a les condicions que pateixen durant el trajecte fins a la destinació. Segons ha explicat, aquest viatge pot durar fins a dos anys, segons es realitze per terra o avió i, a més, suposa una «hipoteca» que han de pagar a la xarxa. Aquesta exerceix un control estret en tot el procés degut a la seua estructura internacional, el funcionament de màfia (exerceix violència, amenaces, abusos, etc.) i els vincles que té amb altres activitats il·lícites.

Finalment, la professora ha assenyalat que «a més d'insistir en la persecució de les màfies s'hauria de posar major èmfasi en els drets humans de les víctimes perquè, malgrat tots els esforços i mesures que Espanya ha adoptat, encara és necessari un estudi i un pla d'acció des de l'origen, el trànsit i la destinació». En aquesta línia, ha destacat el treball de la Xarxa Espanyola contra la Tracta de Persones, una xarxa amb perspectiva global d'acord als instruments legals nacionals i internacionals aplicables a Espanya.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions