Marc Landry inaugura el Màster en Investigació en Cervell i Conducta

06/11/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  •  master-cervell _MG_9211

    Conferència de Marc Landry, expert internacional en Neurobiologia del dolor. | FOTO: Diego Climent

L'expert internacional en Neurobiologia del dolor, Marc Landry, ha abordat les últimes recerques sobre mecanismes que provoquen la sensibilització del senyal del dolor en la conferència inaugural del Màster universitari en Recerca en Cervell i Conducta celebrada el 2 de novembre.

Landry ha explicat que el dolor és un senyal biològic fonamental que avisa d'un dany tissular o una amenaça per a la integritat de l'organisme. No obstant això, com a resultat de determinats processos patològics, aquest senyal pot sensibilitzar-se i fer-se crònic, i es converteix doncs en incapacitant que perd el seu valor d'adaptació.

El dolor neuropàtic, les causes del qual són múltiples, és un exemple de dolor crònic amb conseqüències devastadores per a la vida dels pacients. Aquest tipus de dolor implica un determinat grau de lesió del sistema nerviós perifèric però els mecanismes centrals que subjauen són desconeguts. La sensibilització en el dolor neuropàtic està provocada per l'alteració de l'equilibri entre inhibició/excitació en la medul·la espinal. 

El treball de l'equip de recerca que dirigeix Marc Landry té com a objectiu descriure els mecanismes que provoquen aquesta sensibilització. Els seus treballs demostren que aquest procés està relacionat amb una alteració de la funció inhibitòria dels receptors GABAb en la seua interacció amb algunes proteïnes citoplasmàtiques, específicament la proteïna carabina 14-3-3 i una proteïna de la matriu extracel·lular, la fibulina-2. Ambdues, s'expressen conjuntament amb els receptors GABAb i incrementen la seua expressió en l'arrel dorsal de la medul·la espinal en situacions de dolor neuropàtic. Quan l'activitat d'aquestes proteïnes es bloqueja en presència de baclofen, l'eficàcia d'aquest tractament per a augmentar els llindars per al dolor neuropàtic clarament es veu potenciada. La descripció d'aquests mecanismes moleculars obre noves perspectives en la cerca de tractaments eficaços contra el dolor neuropàtic. 

El Màster Universitari en Recerca en Cervell i Conducta de la Universitat Jaume I (MICC) té com a objectiu formar investigadors en Neurociencia de la conducta. El màster permet adquirir els fonaments teòrics i metodològics d'aquesta disciplina i les competències necessàries per a desenvolupar recerca bàsica i clínica. Una part essencial de la formació es duu a terme en el laboratori on s'aprenen les diverses tècniques i el mètode investigador que desprès s'apliquen a projectes concrets.

Fotografies

Més informació

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions