25 ANIVERSARI | Més de 150 persones reflexionen sobre igualtat de gènere en la Setmana de Benvinguda

13/10/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  • Recital poètic «Veus de dona» cicle-genere recital-poetic

    Recital poètic «Veus de dona». | FOTO: Diego Climent

  • Xarrada de Beatriz Tomás cicle-genere XerradaBeatrizTomas350

    Xarrada de Beatriz Tomás. | FOTO: Vox UJI

  • Xarrada d'Ana Beltrán cicle-genere XerradaAnaBeltran350

    Xarrada d'Ana Beltrán. | FOTO: Vox UJI

  • Xarrada de Gemma Escrig cicle-genere XerradaGemmaEscrig350

    Xarrada de Gemma Escrig. | FOTO: Vox UJI

La Setmana de Benvinguda de la Universitat Jaume I va dedicar un espai per a la reflexió sobre la igualtat de gènere amb un cicle de conferències que va abordar aquest tema des d’una perspectiva jurídica, comunicativa i literària.

El cicle, que estava emmarcat en les activitats del 25è aniversari de l’UJI i va comptar amb l’assistència de més de 150 persones, es va iniciar amb la perspectiva literària a través d’un recital poètic que, sota el títol «Veus de dona», va incloure poemes d’autores de la literatura universal en 10 idiomes diferents. Els poemes, que van comptar també amb acompanyament musical, els van llegir dones vinculades a la comunitat universitària i d’altres centres educatius. A més, es va realitzar una lectura dramatitzada d’un fragment de La Casa de Bernarda Alba, de Lorca.

Pel que fa a la perspectiva jurídica, la professora de Dret Constitucional de l’UJI, Beatriz Tomás, va oferir la xarrada «Les comissions parlamentàries d’igualtat», en la qual va abordar la competència d’aquestes comissions en qüestions com ara els estudis d’igualtat salarial, permisos de paternitat, estudis sobre salut reproductiva, etc.

Segons va explicar, una de les tasques principals d’aquestes comissions és la defensa dels drets humans a través de la generalització d’aquests drets i la defensa del conjunt de dones. En aquest sentit, va fer referència a la importància de l’empoderament de la dona des d’una dimensió política i pública.

Així mateix, va assenyalar que les comissions han de ser un fòrum qualificat en termes d’exercici legislatiu i han de servir per corregir i revisar que els textos no tinguen un llenguatge sexista i que les lleis no atempten contra les dones. També han de realitzar informes d’impacte de gènere que, a partir del 2007, acompanyen per imperatiu legal a totes les lleis, amb una especial importància en els Pressupostos Generals de l’Estat. A més, han de controlar l’activitat que l’executiu realitza sobre aspectes que afecten a la igualtat.

Per últim, la professora Tomás va destacar que la presència majoritària de dones en les comissions parlamentàries d’igualtat (un 75%, com a mitjana) és un fet preocupant, perquè deixa veure que el tema de la igualtat de gènere és un aspecte que sols importa a les dones, quan és un assumpte que ha de preocupar a tothom, no sols al gènere femení.

D’altra banda, el cicle va continuar amb la perspectiva comunicativa amb la xarrada «Comunicació inclusiva» de Gemma Escrig, coordinadora de la Fundació Isonomia. Escrig va tractar la importància de comunicar d’una forma que incloga tant a homes com a dones. Concretament, va posar èmfasi en el rol que juga la publicitat sexista en la societat així com la influència que aquesta té en els més joves, que es veuen condicionats per estereotips angoixants i masclistes.

Així mateix, va abordar la discriminació sexista que algunes paraules inclouen com ara «caixera», «maruja» o «mestressa de casa», que posen a la dona en un paper discriminatori i no igualitari respecte al dels homes.

En la conferència, Escrig també va mostrar estadístiques sobre la diferència salarial i sobre la major o menor presència de les dones en els diferents estudis que és molt superior en els estudis de Mestre/a d’Educació Infantil i molt inferior en les enginyeries.

Aquesta sessió també va incloure la presentació de Les nostres - Col·lectiu Feminista, una associació creada per l’estudiantat de l’UJI que té com a objectiu denunciar les situacions sexistes i no igualitàries que hi puguen haver a la Universitat.

Per a tancar el cicle, es va abordar de nou la perspectiva jurídica amb la conferència «Eines jurídiques per lluitar contra la violència de gènere» a càrrec d’Ana Beltrán, professora de Dret Processal de l'UJI.

La xarrada tenia com a objectiu mostrar les eines jurídiques de què disposen les ciutadanes des dels tribunals, en especial amb el Tribunal de Violència de Gènere, per a fer front a aquest mal social. Aquests tribunals tenen tant competències civils com penals, per a evitar la doble criminalització que es podria produir quan una dona denuncia agressions del seu home i vol també divorciar-se d’ell.

Beltrán va mostrar dades sobre l’índex de violència de gènere actual per a comprovar l’efectivitat dels mitjans jurídics per a prevenir la violència de gènere. Segons va afirmar, les dades no són encoratjadores perquè mostren que encara hi ha molts casos de violència masclista a Espanya. En aquest sentit, va destacar la importància que té prevenir, tant des de l’educació com des dels mitjans de comunicació, per a eliminar missatges sexistes i discriminatoris cap a la dona que puguen desembocar en comportament de violència de gènere, tant física com psicològica.

Finalment, també es va abordar el paper que la mediació pot desenvolupar per a resoldre possibles situacions de violència de gènere. Segons Beltrán, no és aconsellable en tots els casos, però en països estrangers aquest mètode de resolució de conflictes està tenint èxit per a resoldre casos de violència de gènere, sempre tenint en compte que la mediació s’ha de fer sota uns requisits que permeten mantenir la seguretat i l’honor de la dona agredida durant tot el procés.

La Setmana de Benvinguda també va comptar amb altres activitats en commemoració del 25è aniversari de l’UJI. Concretament, es va celebrar un Trivial amb preguntes sobre la Universitat, una xarrada informativa sobre el Programa d’Ambaixadors i Ambaixadores i un espectacle de Talents UJI.

 

Fotografies de la Setmana de Benvinguda

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions