Fotolateras: «Fer fotografies amb llandes ens ha canviat la vida i la forma de veure el món»

27/09/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  • Fotolateras entrevista-fotolateras AutoretratoFotolateras

    Autoretrat estenopeic de Marinela Forcadell, a l'esquerra, i Lola Barcia, a la dreta. | FOTO: Fotolateras

Quan Lola Barcia i Marinela Forcadell entren en un supermercat veuen els productes en llanda de forma diferent; no són simples items de la llista de la compra que ompliran el seu rebost, sinó càmeres fotogràfiques. S'autodenominen «Fotolateras» i tenen una particular forma de captar la realitat utilitzant una llanda com a dispositiu fotogràfic, una tècnica que ensenyaran en la Universitat Jaume I aquest mes d'octubre en el Taller de fotografia estenopeica que ofereix el Servei d'Activitats Socioculturals.

«La fotografia estenopeica és la que es fa amb una càmera que no tinga lent, és a dir, la llum entra naturalment dins de la càmera. Per a això, nosaltres utilitzem llandes metàl·liques, les pintem de negre, fem un petit forat anomenat estenopo i posem paper fotosensible. Es tapa el forat amb una cinta i quan vols realitzar una fotografia destapes l'estenopo i deixes que entre la llum uns 30 segons o un minut, depenent de les condicions. Després en el laboratori es revela la fotografia de forma tradicional», explica Lola Barcia.

Per la seua banda, Marinella Forcadell destaca com aquest tipus de fotografia ha canviat les seues vides i la forma de veure el món. «Veus la vida passar d'una manera diferent perquè ho has de fer tot més a poc a poc però així gaudeixes més de l'acte fotogràfic i li dónes més valor a la foto perquè és única. A més, intentes fer-la bé perquè no pots repetir la fotografia una vegada i una altra com ocorre ara amb els dispositius digitals. En els viatges podem fer 40 fotos en un dia i hem de portar 40 llandes damunt».

El curs, que es realitzarà del 6 d'octubre al 4 de novembre, no requereix coneixements previs i es planteja com un projecte fotogràfic «perquè no siga solament aprendre fotografia sinó perquè aquesta tinga un perquè, un concepte», apunta Barcia. «Nosaltres portarem el nostre material al curs, les llandes que nosaltres fem, i a més els assistents construiran la seua pròpia càmera. D'aquesta manera, podran fotografiar amb diferents tipus de llandes ja que cada llanda és com un objectiu diferent», afig Forcadell.

Amb aquesta tècnica de captació d'imatges «Fotolateras» torna als inicis de la fotografia, una oferta formativa que complementen amb el Taller de fotografia amb mòbil que realitzaran a l'abril, dins de l'oferta del SASC, i en el qual ensenyaran als assistents les últimes tendències en aplicacions i trucs per a aquests dispositius.

«L'objectiu del curs és fer fotografies de qualitat amb aquests dispositius i aprendre a retocar-les amb aplicacions en el mòbil, sense utilitzar l'ordinador, per al seu ús en xarxes socials i el món actual. També pararem esment a altres conceptes generals de fotografia com la composició» expliquen. Així mateix, el taller també comptarà amb una part dedicada a la fotografia de carrer o streetphotography i als microvídeos, atès que «és una tendència en les xarxes socials».

Cal destacar que tot el material fotogràfic que es realitze en tots dos tallers comptarà amb un espai expositiu en la següent edició d'Imaginària. Fotografia a la primavera.
L'oferta formativa del SASC en l'àrea de fotografia es completa amb el taller «El bategar dels meus ulls. Del plantejament creatiu a la producció i difusió d'un projecte fotogràfic» a càrrec de la fotògrafa Ana March. Aquesta proposta tindrà lloc al febrer i pretén estimular la creativitat i la curiositat així com facilitar les claus bàsiques per a la consecució d'un projecte fotogràfic.

Més informació

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions