Més de 270 persones gaudeixen dels cursos d'estiu

27/07/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  •  cursos-estiu Curs_Estiu_6_15DLL39

    Curs d'estiu sobre viatges celebrat a Vilafamés. | FOTO: Damián Llorens

La Universitat Jaume I ha celebrat un any més els Cursos d'Estiu amb un total d’11 propostes formatives que s’han desenvolupat a Castelló, Vila-real, Vilafamés, Benicàssim, Vistabella i Forcall. Enguany han participat 278 persones que han pogut gaudir de temàtiques tan variades com ara cinema, traducció, arquitectura, màrqueting, dret o salut, entre d'altres.

Ciències de la Salut

Mila Font: «No sabem si les paraules salvaran vides, però el silenci mata»

Mila Font, delegada de la Comunitat Valenciana, Regió de Múrcia i Canàries de Metges Sense Fronteres, ha destacat la importància de comunicar i mostrar a la societat civil el que està passant en aquells llocs on desenvolupen acció humanitària en el curs d'estiu «Malalties importades: un repte en la medicina actual». Font ha explicat que comunicar és necessari per a informar a l'opinió pública i traure a la llum totes les crisis oblidades que hi ha al món, així com per a denunciar situacions de violència contra la població civil, violacions de drets humanitaris o la inadequació de la resposta humanitària. «No sabem si les paraules salvaran vides, però el silenci mata» ha afirmat.

Instructors canins defensen en l’UJI que cap avanç tecnològic pot substituir la labor dels gossos en el rescat de persones

Quatre instructors canins de diferents cossos com la Guàrdia Civil, la Policia Local o la Unitat Militar d'Emergències, han destacat en el curs d'estiu «Salva una vida en qualsevol part. Suport vital bàsic en accidents aquàtics i de muntanya»  el treball realitzat pels gossos en els operatius de rescat, una labor que permet reduir els temps i salvar vides, i que no poden substituir les tecnologies més modernes com ara els GPS o satèl·lits.

Julián Pelacho insta a les empreses a invertir en un model d'organització basat en el benestar psicològic

Julián Pelacho, director de Conmac Consultores, ha instat a les empreses a invertir en un model d'organització saludable basat en el benestar psicològic que no solament tinga en compte la perspectiva econòmica, sinó que done espai per al creixement de les persones en el curs d'estiu «Coaching i psicologia positiva». Pelacho ha desenvolupat aquesta idea a partir del concepte de lideratge positiu, el qual pretén generar un espai de treball on el benestar psicològic impregne l'organització i facilite fenòmens com el compromís o la satisfacció; un benestar que estarà correlacionat amb indicadors que es mesuren en les empreses com l'acompliment, la productivitat o la qualitat de productes i serveis.

Ciències Socials i Jurídiques

Adolfo Bara: «Els horaris són fonamentals per a aconseguir audiència en l’àmbit internacional»

«L’objectiu de la Lliga de Futbol Professional és augmentar fins al 40% el percentatge d’ingressos en l’àmbit internacional» ha assegurat Adolfo Bara, director general de Màrqueting i Vendes de la Lliga, en el curs d’estiu «Màrqueting esportiu: noves oportunitats davant nous reptes». Bara ha explicat que l’estratègia comercial que està desenvolupant la Lliga de Futbol Professional espanyola té com a principals objectius augmentar la projecció de la lliga en l’àmbit internacional, millorar el producte i aconseguir més audiència.

La confiança parental i l'educació en valors són fonamentals per a gestionar el ciberassetjament entre menors

La confiança dels pares en la utilització responsable de les xarxes socials i una educació en valors en la que prevalga el respecte cap als altres són dos de les claus enunciades pels especialistes Javier Vilalta, codirector de la Fundació per la Justícia i professor de la Universitat Oberta de Catalunya, i Lourdes Chesa, professora d'Educació Secundària i codirectora del projecte educatiu Conviven, per a gestionar el ciberassetjament en el curs d'estiu de l'UJI «Drets dels xiquets i xiquetes i educació per a la pau».

Carmen Lázaro advoca per la formació per a la pràctica de la mediació policial i refuta el tòpic de que aquesta és alegal

La professora del Departament de Dret Públic i directora de la Càtedra de Mediació Policial «Ciutat de Vila-real» de la Universitat Jaume I de Castelló, Carmen Lázaro, ha desmuntat en el curs d’estiu «La pràctica de la mediació policial per a la construcció de ciutadania» el tòpic que indica que la funció mediadora de la policia està fora de la legalitat. Lázaro ha assegurat que «amb formació i coneixements, la policia pot interpretar la norma jurídica des del punt de vista de la legalitat» i cooperar en la resolució dels conflictes privats quan siguen requerits per a aquest fi.

Arts i Humanitats

Pilar Rubio: «El viatge necessita ser explicat per tal que tinga sentit»

«El viatge és una experiència cap a dins de la persona, però és una experiència que necessita eixir cap a fora, el relat del viatge necessita ser explicat, no pot quedar en la intimitat». Així ho ha afirmat l'escriptora de viatges i fundadora de La Línea del Horizonte, Pilar Rubio Remiro, en el curs d'estiu «Viatjar amb art. El viatge de la mirada» en el qual ha plantejat un viatge per la història dels relats literaris i les representacions dels viatges des de l'antiguitat fins al món contemporani.

Consuelo Matamoros i Javier Martín destaquen la riquesa del patrimoni cultural immaterial de la Comunitat Valenciana

Consuelo Matamoros i Javier Martín, de la direcció general de cultura de la Generalitat Valenciana, han abordat l'estat actual de la protecció del Patrimoni Cultural Immaterial de la Comunitat Valenciana en el curs d'estiu «Paisatge, etnografia i rituals al Penyagolosa. Caminant cap a la UNESCO». En la conferència, han fet un repàs dels béns d'interès cultural immaterial de la Comunitat Valenciana, que ascendeixen a un total de 17, dels quals el Sexenni de Morella i les peregrinacions per Camins del Penyagolosa de Les Useres i Culla en la província de Castelló opten a aquest reconeixement.

Joan Francesc Mira reivindica la humilitat per a la traducció de grans obres clàssiques

El filòleg, sociòleg i antropòleg Joan Francesc Mira ha reivindicat la importància de la humilitat, la passió i la preparació a l'hora d'enfrontar-se a la traducció de grans obres de la literatura clàssica. El professor de la Universitat Jaume I ha realitzat una «Aproximació a la traducció de La Divina Comèdia» en el curs d'estiu «Traduttore, traditore? Una aproximació a la traducció literària» en el qual ha explicat algunes de les claus per a abordar la traducció de grans clàssics, basant-se en la seua experiència personal i professional a l'hora de traduir al català literari les tres obres que considera els pilars de la cultura occidental: L'Odissea, El Nou Testament i La Divina Comèdia.

Rafael Rodríguez Tranche qualifica de «triomfalista» el suposat èxit del cinema espanyol en 2014 i alerta de la pèrdua d'hàbits culturals

Rafael Rodríguez Tranche, professor de Comunicació Audiovisual de la Universitat Complutense de Madrid, ha qualificat de «triomfalista» el suposat èxit del cinema espanyol en 2014 i ha posat de manifest l'alarmant pèrdua d'hàbits culturals i l'associació del cinema als productes de consum en el curs d'estiu «El cinema espanyol, a l'encontre dels espectadors». «La quota de pantalla de 2014 va ser d'un 24% enfront del 15% habitual i els 125 milions d'euros de recaptació han fet que es done una visió triomfalista, però si descartem la pel·lícula Ocho apellidos vascos, les xifres són quasi com les de 2013 que es va considerar un any terrorífic. Simplement s'han maquillat unes dades que segueixen sent estables» ha apuntat.

Enginyeria i Arquitectura

Francisco J. Castilla defensa l’ús de la tècnica de construcció en tàpia en l'arquitectura actual

Francisco J. Castilla, professor de la Universitat de Castella-La Manxa, ha defensat l’ús de la tècnica de construcció en tàpia en la construcció actual en el curs «L'arquitectura de tàpia: la seua restauració i valoració en la construcció sostenible». Aquest investigador ha explicat que la tècnica de construcció amb terra piconada o compactada permet l’aprofitament del material local en el mateix lloc on es fa la construcció; una baixa aportació energètica (depenent de les eines que s’utilitzen per a la seua compactació); la possibilitat d’obtenir densitats variades (segons el material amb el que es barrege); i una reciclabilitat quasi total.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions