La fira divulgativa i professional Destaca 2014 mostra les últimes novetats tecnològiques Més de 800 escolars van participar en les activitats i experiments de la zona divulgativa

07/12/2014 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  • Fira Destaca 2014 fira-destaca destaca

    En la zona divulgativa es van realitzar activitats i experiments dirigits a estudiantat i públic en general. | FOTO: VOX UJI

La Fira Destaca 2014, organitzada per la Càtedra d'Innovació Ceràmica «Ciutat de Vila-real», va exhibir del 24 al 28 de novembre al Centre de Congressos, Fires i Trobades de Vila-real les últimes novetats tecnològiques d'empreses, institucions i entitats. L'alcalde de Vila-real, José Benlloch; el rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent, i el director de la Càtedra d'Innovació Ceràmica, Juan Carda, van ser els encarregats d’inaugurar aquesta fira divulgativa i professional de transferència científica i tecnològica.

Amb un total de 48 estands i un programa amb 37 ponències i demostracions, els 3.000 metres quadrats d'exposició de Destaca van exhibir les últimes innovacions en àmbits com la realitat augmentada, la impressió 3D, el vol de drons o les tintes inkjet, entre d'altres, aplicades als sectors ceràmic, sanitari, energètic i esportiu.

Així, es va celebrar una taula redona sobre impressió en tres dimensions; una exhibició de vol de drons dins del recinte; una xarrada titulada «Drone-Cas, llarga experiència en vols»; una ponència sobre el projecte VilaFly, de l'associació d'aturats de Vila-real Adavi, i una conferència d’Agromapping sobre teledetecció, anàlisi i interpretació d'imatges aèries. D'altra banda, les tintes inkjet van centrar una part de les ponències de la fira amb la participació d’Esmalglass-Ítaca, Sun Inkjet Ceramics (Sunic), Barberan, Sacmi, Xieta, Kerajet i l'Institut de Tecnologia Ceràmica de la Jaume I.

Per la seua banda, l’empresa d’Espaitec Biòtica va presentar la revolució internacional en detecció de Legionel·la i Facsa va parlar de les sinergies entre el sector ceràmic i el cicle integral de l'aigua. A més, investigadors de renom internacional com Joaquín Lira Olivares, de la Universitat Simón Bolívar de Veneçuela; Hiroyuki Inoue i Gustavo Rosales, de la University of Tòquio; Guillermo Monrós, de l’UJI; i José Manuel Serra Alfaro, de la Politècnica de València, van exposar els seus revolucionaris avanços en materials ceràmics i vidre.

En l'àmbit europeu, Patrick Maestro, de Solvay Group; Xermán de las Fuentes, de la Universitat de Saragossa; i Bianca Dragomir, de Avaesen, van presentar les seues recerques en materials avançats, i BP Oil va parlar sobre bio-combustibles i bio-refineries.

Finalment, des de la Generalitat Valenciana, es va explicar el Banc de Patents i Coneixement, dins de les conferències dedicades al finançament i oportunitats de negoci gestionades pel Fòrum Globalis. També van participar Enterprise Europe Network Seimed, la Cambra de comerç, el Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI), el Centre Europeu d'empreses Innovadores (CEEI),  Projecta Innovació i IVACE.

A més de la vessant professional, la fira va comptar amb una zona divulgativa en la qual es van realitzar activitats i experiments dirigits a estudiantat i públic en general. En concret, durant tota la setmana més de 800 escolars van acudir al Centre de Congressos, Fires i Trobades de Vila-real a través de visites concertades.

El Grup d'Intel·ligència Robòtica de I’UJI va presentar als nens un robot programat per ballar al ritme de la música, perseguir una pilota roja o canviar el color dels seus ulls; i el Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics va mostrar un dispositiu de realitat augmentada que permet una major immersió de l'usuari.

Per la seua banda, el Grup de Química en Estat Sòlid va explicar als visitants les fases per desenvolupar un dispositiu solar fotovoltaic en suport ceràmic; i, a través d'un laboratori de química, es van realitzar proves amb provetes i elements químics per determinar quines substàncies són àcides, bases o neutres.

Finalment, l'IES Lluis Vives de València va reproduir a escala una planta de tractament de residus sòlids urbans i l'Institut de Ciència de Materials d'Aragó va marcar a través d'una màquina làser una rajola ceràmica amb el nom de la fira, que alguns escolars es van emportar a casa.
 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions